Vinkit Samsung Galaxy S8:n käyttöön – hyödynnä lippulaivaasi tehokkaammin

Samsung Galaxy S8

Joko olet hankkinut korealaisen Samsungin uuden lippulaivapuhelimen, Galaxy S8:n tai suuremmalla näytöllä varustetun Galaxy S8+:n? Siinä tapauksessa tämä artikkeli on juuri sinua varten, sillä tähän artikkeliin olen koonnut hyviä vinkkejä, joilla saat uutuuspuhelimestasi entistäkin enemmän irti.

Galaxy S8 -mallisto edustaa markkinoiden tämän hetken ehdotonta kärkeä ja osoittaa mihin nykyteknologia parhaimmillaan venyy. Perusmallissa on 5,8 ja plussassa 6,2 tuuman näyttö, joka peittää lähes koko laitteen etualan ja kaareutuu sivuilta. Tarkkuus on molemmissa 2960 x 1440 pikseliä. Galaxy S8:n sisällä on 64-bittinen 10 nanometrin prosessilla toteutettu Exynos 8895 -järjestelmäpiiri (Octa core 2.35GHz Quad + 1.9GHz Quad), jonka tukena on neljä gigatavua käyttömuistia. Mukana on myös muun muassa iirisskanneri, sormenjälkilukija, 12 megapikselin takakamera ja kahdeksan megapikselin etukamera.

Alapainikkeiden taustaväri:

Jos alarivissä olevien painikkeiden taustaväri ei ole omaan mieleen, niin voi niiden värin muuttaa. Asetuksista löytyy muutamia valmiita vaihtoehtoja, mutta värin voi vaihtaa käytännössä miksi tahansa: Asetukset -> Näyttö -> Siirtymispalkki -> Taustaväri.

Galaxy S8 painikkeet

Vaihda alapainikkeiden järjestys:

Eikö näytön alareunan virtuaalipainikkeiden järjestys tunnu luontevalta omaan käyttöön. Ei hätää, sillä ne voi kääntää ”ympäri”, niin että ”takaisin” on vasemmalla ja ”moniajo” oikealla. Voit muuttaa järjestystä: Asetukset -> Näyttö -> Siirtymispalkki -> Painikeasettelu.

Suodata sininen valo ja käytä puhelinta pimeässä:

Tätä kannattaa käyttää muun muassa illalla sängyssä. Sinisen valon on todettu häiritsevän unta vähentämällä unihormoni melatoniinin tuotantoa. Niinpä Galaxy S8:sta löytyy ominaisuus, joka suodattaa tätä ”haitallista” valoa. Ota se käyttöön manuaalisesti asetuksista: Asetukset -> Näyttö -> Sinisen valon suodatin. Koskettamalla ”Sinisen valon suodatin” -kohtaa ruudulla saat auki valikon, jos voit säätää ominaisuuden aktivoitumaan automaattisesti tietyn kellonajan välillä tai auringon nousun ja laskun mukaan.

Ota iirisskanneri käyttöön:

Jos haluat käyttää kasvojentunnistuksen ja sormenjälkilukijan sijaan silmän iiristä näyttölukon poistoon, onnistuu se seuraavasta paikasta: Asetukset -> Lukitusnäyttö ja suojaus -> iirisskanneri.

Perustaltaan iirisskanneri toimii niin, että käyttäjä painaa lukituspainiketta ja pyyhkäisee näyttöä. Tämän jälkeen ruudun yläosaan ilmestyy kaski ympyrää, joiden sisälle silmät tähdätään. Jos haluat ominaisuuden toimivan nopeammin, aktivoi samasta valikosta ”Poista luk. Iiriksellä näytön k.”. Tämän jälkeen iiristunnistus aktivoituu heti käyttäjän painettua lukituspainiketta.

Poista näytön lukitus ilman suojauksia ja muita kikkailuja:

Galaxy S8:n sormenjälkilukija on vähän hankalassa paikassa ja niinpä sen käyttö ei ole erityisen miellyttävää. Jos puhelimessasi ei ole mitään ”salattavaa” tai haluat muuten vain päästä käsiksi puhelimen sisältöön mahdollisimman nopeasti, hoituu tämä poistamalla kaikki biometriset tunnisteet ja aktivoimalla näyttölukon poisto pelkällä pyyhkäisyllä: Asetukset -> Lukitusnäyttö ja suojaus -> Näytön lukituksen tyyppi -> Pyyhkäisy. Tämän jälkeen kannattaa vielä aktivoida näyttölukon poistaminen kotipainikkeen pitkällä painalluksella: Asetukset -> Näyttö -> Siirtymispalkki -> Poista lukitus kotipainikkeella.

Yllä olevien toimien jälkeen näyttölukon saa pois nopeasti yhdellä painalluksella ruutuun. Painat vain tavallista hipaisua voimakkaammin näyttöön integroitua kotipainiketta ja ruudun lukitus on avattu.

Muista, että näillä asetuksilla kuka vain pääsee helposti käsiksi puhelimeesi. Jos esimerkiksi hukkaat sen, voi löytäjä tutkia puhelimen sisältöä vapaasti.

Vaihda lukitusnäytön pikasovellukset:

Oletuksena Galaxy S8:ssa lukitusnäytön vasemmassa ja oikeassa laidassa on pikapainikkeet puhelimeen sekä kameraan. Jos haluat vaihtaa nämä, on tämä mahdollista: Asetukset -> Lukitusnäyttö ja suojaus -> Sovellusten pikavalinnat.

Galaxy S8 Bixby

Poista Bixby aloitusnäkymästä:

Bixby on Samsungin oma ”henkilökohtainen opas”, jota yhtiö markkinoi erittäin voimakkaasti. Uutuuspuhelimessa on jopa vasemmassa laidassa oma painike, jolla Bixbyn saa aktivoitu missä ja milloin ja vain.

Toistaiseksi Bixby osaa tehdä kuitenkin kovin vähän asioita ja on lähinnä heikko kopio Google Now:sta. Ikävä kyllä Google Now -näkymää ei saa Bixbyn tilalle kuin asentamalla Google Now -launcherin. Pääset kuitenkin Googlen palveluun käsiksi helposti sovellusvalikosta löytyvästä Google-sovelluksesta tai koskettamalla vakiona kotinäkymässä olevaa Google-hakupalkkia.

Jos koet että Bixbylle ei ole juurikaan käyttö, kannattaa se poistaa suoraa kotinäkymästä. Tämä onnistuu koskettamalla kotinäkymää hetken pohjassa ja piilottamalla Bixby esille tulevasta valikosta.

Poista turhat ohjelmat sovellusvalikosta:

Etkö tarvitse esimerkiksi Samsung Pay -sovellusta? Galaxy S8:ssa sovellusvalikkoa voi helposti siistiä ja poistaa niiden sovelluksien kuvakkeet pois valikoista joita itse ei tarvitse. Tämä on hyödyllistä myös silloin, kun haluat korvata Samsungin omia sovelluksia muilla sovelluksilla. Jos esimerkiksi haluat käyttää kuvien katseluun (Google) Kuvat-sovellusta Samsungin Galleria-ohjelman sijaan, miksi pitää sovellusvalikossa kahta kuvasovellusta? Ei miksikään ja niinpä sovellukset, joita ei voi poistaa kannattaa ne piilottaa: Asetukset -> Näyttö -> Alkunäyttö -> Piilota sovellukset.

Tallenna etukameralla 2K-videokuvaa:

Samsung ei tehnyt Galaxy S8:ssa teknisiä muutoksia lippulaivansa takakameraan, mutta etukamera päivitettiin kahdeksaan megapikseliin. Uudistuksien myötä Galaxy S8 mahdollistaa peräti 2K-tasoisen (2560×1440 pikseliä) videokuvan tallentamisen etukameralla. Vakiona Samsung on asettanut puhelimensa tallentamaan Full HD -videota, joten asetuksia täytyy muuttaa, jos haluaa 2K-tarkkuuden käyttöön: Avaa kamera -> avaa oikeasta yläkulmasta asetukset -> vaihda etukameran videon kooksi QHD (2560×1440 pikseliä).

Galaxy S8 reunanäyttö

Hyödynnä reunanäyttöä:

Kaareva näyttö on paitsi näyttävän näköinen, niin myös hyödyllinen. Galaxy S8:ssa on nimittäin erityinen reunapaneeli, joka aktivoituu pyyhkäisemällä näyttöä keskeltä oikealta vasemmalle. Se avaa esille paneelin, jonne voi asettaa muun muassa pikakuvakkeita sovelluksiin sekä yhteystietoihin. Näin pääset käsiksi omiin suosikkisovelluksiin milloin tahansa, sillä reunanäytön voi avata milloin vain pyyhkäisemällä näyttöä reunasta. Voit säätää reunanäyttöä ja lisätä sinne paneeleja: Asetukset -> Näyttö -> Reunanäyttö -> Reunapaneelit.

Galaxy S8

Lataa tiedostot nopeammin käyttämällä WiFi:ä ja LTE-verkkoa samaan aikaan:

Galaxy S8:n tarjoaa ominaisuuden, joka mahdollistaa suurten tiedostojen lataamisen entistäkin nopeammin. Tämä tapahtuu käyttämällä samaan aikaan WiFi- ja 4G LTE -verkkoa. Ominaisuus on vakiona kytkettynä pois päältä, mutta voit ottaa sen helposti käyttöön ja nopeuttaa  tiedostojen latausta: Asetukset -> Yhteydet -> Lisää yhteysasetuksia -> Download booster.