Android 8.0 Oreo: parempaa ja nopeampaa käytettävyyttä sekä lisää turvallisuutta

Android 8.0 Oreo

Googlen mobiilikäyttöjärjestelmästä on julkaistu markkinoille seuraava versio, joka kantaa lisänimeä Oreo. Monille Oreo on tuttu samaa nimeä kantavista kekseistä ja niinpä Google on KitKat-version tavoin lähtenyt yhteistyöhön merkittävän brändin kanssa tuodakseen kyseisen nimen uuteen Android-versioon. Uusi versio kantaa kokonaisuudessaan nimeä Android 8.0 Oreo ja on jo saatavilla määrätyille Nexus- sekä Pixel-laitteille.

Uusi Android-versio keskittyy parantamaan Googlen mobiilialustan perustaa. Se on Googlen mukaan nopeampi, turvallisempi ja käytettävyydeltään sujuvampi sekä tehokkaampi.

Nopeutta laitteisiin Oreo tuo mukanaan kahdella keskeisellä tavalla. Google on ensinnäkin onnistunut nopeuttamaan laitteiden käynnistymistä ja Pixel-sarjan laitteilla tehtyjen mittausten mukaan Android 8.0 Oreo:lla varustettu puhelin käynnistyy kaksi kertaa nopeammin kuin vanhemmalla käyttöjärjestelmäversiolla varustettu Pixel. Peruskäyttöön nopeutta tuo puolestaan se, että alusta osaa nyt automaattisesti rajoittaa vähemmän käytettyjen sovellusten taustatoimintaa, joka vaikuttaa suorituskyvyn lisäksi positiivisesti myös akkukestoon.

Android 8.0 Oreo

Picture-in-Picture on yksi Oreon mainostetuimmista uudistuksista Androidiin. Sen avulla videoikkunan voi pienentää ja toistoa jatkaa muiden sovelluksien käytön aikana. Tämä on hyödyllistä esimerkiksi videopuhelun aikana. Ajatellaan esimerkiksi tilannetta, jossa täytyy tarkistaa jokin asia kalenterista, niin onnistuu tämä Android 8.0:ssa ilman, että videopuheluikkuna katoaa näkyvistä missään vaiheessa.

Peruskäyttöä parantaa myös se, että Android 8.0 muistaa käyttäjän tunnukset eri sovelluksiin. Tämä on toiminut pitkään jo verkkoselaimissa eri sivustojen kanssa. Nyt sama idea on tuotu sovelluksiin.

Android 8.0 Oreo

Android Oreossa kuvakkeet ilmoittavat vihdoin käyttäjälle, jos kyseiseen sovellukseen on saapunut ilmoituksia. Kuvakkeiden oikeaan yläkulmaan ilmestyy pieni pallukka, josta käyttäjä näkee, että jotain uutta on saapunut. Lisäksi Oreossa käyttäjä pystyy lisäämään työpöydälle kuvakkeita, jotka vievät suoraan johonkin tiettyyn toimintoon sovelluksessa.

Kuvakkeisiin liittyen Android Oreo tarjoaa visuaalisesti mukautuvat kuvakkeet. Kun kehittäjät ovat päivittäneet sovelluksiensa kuvakkeet, pystyvät laitevalmistajat määrittämään missä muodossa ne ruudulla näytetään: neliö, kulmista pyöristetyt, kokonaan pyöreät jne. Näin pienellä uudistuksella käyttöliittymään saadaan yhtenäisyyttä.

Mielenkiintoinen uudistu Oreossa on niin kutsuttu Android Instant Apps. Se mahdollistaa sovelluksien käyttämisen, vaikka niitä ei olisi edes asennettu laitteeseen. Näin käyttäjä voi loikata esimerkiksi verkkoselaimesta uuteen sovellukseen sitä asentamatta.

WiFi Aware kuuluu osana mukaan uudistuksia. Se perustuu Neighbor Awareness Networking -spesifikaatioon. Ominaisuuden avulla laitteet voivat automaattisesti lähettää tietoja lähellä olevien puhelimien kanssa. Näin esimerkiksi konsertissa käyttäjät voivat jakaa kuvia tuntemattomien henkilöiden kanssa, jotka ovat aktivoineet ominaisuuden. Tämä tuo yhteisöllisyyttä muun muassa suurissa yleisötapahtumissa.

Oreo oppii entistäkin paremmin kuinka omistaja puhelintaan käyttää. Esimerkiksi, kun käyttäjä nappaa kuvan kuitista osaa puhelin ehdottaa sen tallentamista siihen soveltuvaan ohjelmaan. Sama toimii myös selfien kanssa – käyttäjä nappaa selfien ja puhelin ehdottaa automaattisesti sovellusta, jossa sitä voidaan jatkojalostaa.

Ääniominaisuuksia Oreossa on parannettu tuomalla tuki Sony LDAC -kodekille. Korvien lisäksi Oreo hivelee myös käyttäjien silmiä, sillä mukana on tuki laajemmalle väriavaruudelle (wide-gamut color), jonka ansiosta tätä tukevien puhelimien näytöistä saadaan paras mahdollinen kuva ulos.

Turvallisuutta Google parantaa skannaamalla Google Play -sovelluskaupan sisällön entistäkin laajemmin. Googlen mukaan se käy päivittäin läpi 50 miljardia sovellusta pitäen huolen siitä, että ne ovat käyttäjälle turvallisia.

Android 8.0 Oreo

Muita Android 8.0 Oreon uudistuksia ovat muun muassa laaja tuki tulostimille (Mopria-sertifioidut), 60 uutta emojia sekä ladattavat fontit (sovelluksien ei tarvitse enää liittää kustomoitua fontteja mukaan).

Tulevaisuuden kannalta Oreon tärkein parannus lienee Project Treble. Kyseessä on suurin muutos Androidin perustaan tähän mennessä. Sen tarkoituksena on tehdä käyttöjärjestelmän arkkitehtuurista modulaarinen, joka helpottaa ja nopeuttaa laitevalmistajia uusien Android-päivityksien tuomisessa. Käytännössä uusien Android-versioiden pitäisi saavuttaa käyttäjät Project Treblen ansiosta entistäkin nopeammin.

Android 8.0 Oreo tulee tuttuun tapaa ensimmäisenä Pixel– ja Nexus-sarjan laitteille. Se on jo itse asiassa saatavilla virallisena versiona, mutta asentamisen joutuu suorittamaan manuaalisesti. Tämä sopii niille, jotka ymmärtävät hieman enemmän puhelimensa ”sielunelämästä”, mutta niin sanotuille peruskäyttäjille tämä ei ole hyvä vaihtoehto. Virallisten, verkon yli jaettavien päivityksien pitäisi saapua lähiaikoina, jolloin myös peruskuluttajat pääsevät käsiksi Oreoon.

Google työskentelee parhaillaan kovasti eri laitevalmistajien kanssa (Essential, General Mobile, HMD, Huawei, HTC, Kyocera, LG, Motorola, OnePlus, Samsung, Sharp ja Sony) tuodakseen Oreon mahdollisimman pian mahdollisimman laajalle laitekannalle.

4 kommenttia

 1. Omaan Nexus 5X virallinen 8.0 oli tullut jo 22.8 aamuun mennessä, lienee syynä se että olin beta-ohjelmassa mukana.

  1. Joo, olen kuullut, että beta-ohjelmassa mukana olevat ovat saanneet OTA-päivityksen niin sanotusti etukäteen. 🙂 Ilmeisesti peruskäyttäjille jakelua ei ole vielä aloitettu? Ainakaan Nexus 6P ei sitä vielä löytänyt…

 2. ”Asiakkaan ilmoittama ongelma SMS-viestien vastaanotossa huollettavassa laitteessa johtuu tässä Android-versiossa olevasta ongelmasta. Ongelmankorjaus on tulossa uuden Android Oreo-päivityksen yhteydessä.
  Tähän asti ongelman kiertämiseksi on mahdollista käyttää esimerkiksi Facebookin Messenger-sovellusta SMS-viestien vastaanottoon.” ostin kesällä nokia vitosen ja nyt sitten sain tällaisen diagnoosin, eli eihän puhelimen ollut tarkoitus toimia alunperinkään! tietääkö kukaan milloinka tällainen päivitys olisi saatavissa?

  1. Löysinkin vastauksen ongelmaani. Ajansäästämiseksi muilta, linkki ja lainaus artikkelista.

   Android-Nokioiden tämän hetken lippulaiva, Nokia 8, sai Android 8.0 Oreo -päivityksen jo viime kuussa. Seuraavina jonossa odottelevat Nokia 6 ja Nokia 5, jotka saanevat betaversion Oreosta vielä tämän vuoden puolella, ennen kuin valmis päivitys julkaistaan todennäköisesti tammikuussa 2018. Sarvikas vahvisti viime viikolla, että Nokia 5:n ja Nokia 6:n Oreo-beta on jo valmiina jaettavaksi.

   http://mobiili.fi/2017/12/04/nokia-3-saa-android-8-0-oreon-suoraan-android-7-1-2-jaa-valista/

Kommentointi on suljettu!