Jolla tuo Sailfish-käyttöjärjestelmän Sony Xperia X:lle -mutta ei ilmaiseksi!

Sailfish X

Kotimainen Sailfish-mobiilialustaa kehittävä Jolla kertoo blogissaan, että virallinen versio yhtiön käyttöjärjestelmästä on pian saatavilla Sony Xperia X -puhelimelle. Kyseessä on todellakin Jollan virallinen käännös, jonka myötä Sailfish X -nimeä kantavalle käyttöjärjestelmälle on muun muassa luvassa päivityksiä ja tukea. Käyttäjien kannalta ikävin uutinen lienee se, että Sailfish X ei tule olemaan ilmainen, vaan Xperia X -puhelimeensa sen haluavat joutuvat pulittamaan käyttöjärjestelmästä 49,90 euroa. Tämä saattaakin karkottaa merkittävän osan kiinnostuneista asiakkaista, mutta aika näyttää löytyykö Sailfish X:lle käyttäjiä. Käyttöjärjestelmän myynti käynnistyy 27. syyskuuta ja Jollan tavoitteena on tuoda saataville ladattavat tiedostot, joiden avulla Sailfish X voidaan asentaa puhelimeen 11.10.2017.

Jolla kehuu blogissaan, että Sailfish toimii hyvin japanilaisvalmistajan puhelimella ja hehkuttaa Xperia X:ää loistavaksi laitteeksi. Yhtiö onkin työskennellyt kovasti viedäkseen projektin päätökseen ja jatkaa sen kehittämistä edelleen, sillä ensimmäisessä versiossa on vielä muutamia puutteita. Näihin lukeutuvat Bluetooth, tietyt sensorit (ilmanpainemittari, askelmittari), sormenjälkilukija sekä FM-radio, jotka eivät vielä toimi. Lisäksi Sailfish X:n asentaminen vaatii alussa Linuxilla varustetun tietokoneen ja taitoa käyttää komentoriviä. Jollan tavoitteena on kuitenkin tuoda saataville työkalu, jolla käyttöjärjestelmän voi asentaa helposti puhelimeensa.

Perustaltaan Sailfish X toimii Xperia X -puhelimessa hyvin. Esimerkiksi kamera, mobiilidata ja tuki Android-sovelluksille toimii ongelmitta.

Avoimen lähdekoodin ideologialla toimiva Jolla pyytää tuttuun tapaan yhteisöä auttamaan Sailfish X:n kehityksessä, jotta muun muassa puuttuvat ominaisuudet saataisiin käyttöjärjestelmään mukaan mahdollisimman pian. Näin ollen yhtiö tulee julkaisemaan projektiin liittyvät lähdekoodit seuraavien viikkojen aikana.

Sailfish X toimii ainoastaan Sony Xperia X -puhelimen Single-SIM-version kanssa. Kyseessä on reipas vuosi sitten myyntiin saapunut Android-pohjainen (tällä hetkellä Android 7.0 Nougat) älypuhelin, jossa on 64-bittinen Snapdragon 650 -siru, kolme gigatavua RAM-käyttömuistia, viiden tuuman full hd -kosketusnäyttö sekä 23 megapikselin kamera.

Official Jolla Blog, Introducing Sailfish X and all the details you want to know

4 kommenttia

  1. Hienoa! Linuxin juuret ovat Suomessa, kuten myös SailfishOS:n / Jollan. Hyvä Suomi! Jättäkäämme Google Androidit hyllyyn 🙂

    1. Totta. Kyllähän Sailfishille sitä menestystä toivoisi. Luulisi, että tästä Xperia X:lle tehdystä versiosta olisi helppo muokata oma käännös useammallekin eri Android-puhelimelle, vaikka muutamalle suositulle Samsungille ja Huaweille. Harmi vaan, että tämä on maksullinen, sillä en ainakaan itse usko, että moni lähtee tästä 50 euroa maksamaan. Lisäksi ennen julkaisua Jollan olisi ehdottomasti pitänyt saada ulos työkalut (Lin, Win, Mac), joilla Sailfish X:n voi asentaa puhelimeensa ilman komentorivillä säätämistä.

      Tässä on Jollalla ihan hyvä idea takana, mutta peruskuluttajien näkökannasta toteutus ontuu.

        1. Kyllähän virallisella ja yhteisön tekemällä käännöksellä on aika merkittävä ero. Esim tälle Sailfish X:lle luvataan päivityksiä vuoden ajan, käyttäjätukea jne. Ja usein nuo yhteisön tekemät käännökset jäävät usein jollain tapaa vaiheeseen, jonka vuoksi ne eivät sovellu jokapäiväiseen käyttöön…

Kommentointi on suljettu!