Huawein seuraavan sukupolven mobiilisiru on Kirin 970: ensimmäisenä Mate 10 -puhelimeen

Kirin 970

Kiinalainen Huawei on esitellyt IFA 2017 -messuilla maailmalle seuraavan sukupolven mobiilisirunsa, joka yhdistää pilvipalveluiden voiman laitetekoälyn responsiivisuuteen ja prosessointinopeuteen. Näin Huawei aikoo muuttaa uudella Kirin 970 -sirullaan ihmisten tapaa käyttää ja hyödyntää laitteitta.

Kun tarkastelemme älypuhelinten tulevaisuutta, olemme uuden jännittävän ja paljon uusia mahdollisuuksia tarjoavan aikakauden kynnyksellä”, sanoo Huawein kuluttajaliiketoimintayksikön johtaja Richard Yu. “Mobiilitekoäly on yhtä kuin laitetekoäly yhdistettynä pilvipalvelujen tekoälyyn. Huawei on sitoutunut kehittämään entistä älykkäämpiä laitteita rakentamalla end-to-end-kapasiteettia, joka pohjautuu sirujen, laitteiden ja pilvipalvelujen keskinäisen koordinoinnin tehokkuuteen. Tavoitteemme on tarjota merkittävästi parempi käyttäjäkokemus. Kirin 970 on ensimmäinen uuden aikakauden ratkaisuistamme, joka tarjoaa laitteillemme kilpailijoihimme nähden kehittyneemmät tekoälytoiminnallisuudet.

Uuden Kirin 970:n tavoitteena on parantaa pilvipalveluiden sekä tekoälyn toimintaa sekä yhdistää ne toisiinsa. Huawei aikoo hyödyntää entistäkin laajemmin laitteiden sensoreiden tuottamaa dataa. Kirin 970 pystyy hyödyntämään kaikkea tätä dataa sirun vahvan prosessointikyvyn ansiosta. Näin pystytään tuottamaan aidosti personoitua ja nopeammin saatavilla olevia palveluita, kertoo Huawei.

Kiinalaisvalmistajan uusi Kirin 970 -piiri perustuu 10 nanometrin teknologiaan, jossa on 5,5 miljoonaa transistoria yhdellä neliösenttimetrillä. Luvut ovat osaltaan varsin vakuuttavat, sillä esimerkiksi Snapdragon 835:ssä transistoreita on noin kolme miljoonaa. Piirisarjan suorituskyvystä vastaa 8-ytiminen (4x Cortex-A73 + 4x Cortex-A53) suoritin seuraavan sukupolven 12-ytimisellä Mali-G72MP12-grafiikkaprosessorilla. Verrattuna neliydin Cortex-A73 CPU -klusteriin Kirin 970:nen uusi heterogeeninen arkkitehtuuri on jopa 25 kertaa suorituskykyisempi 50 kertaa suuremmalla hyötysuhteella.

Kirin 970:aan on integroitu erityinen Neural Processing Unit -yksikkö (NPU). Se on kehitetty huolehtimaan tekoälyn vaatimista ominaisuuksista. NPU tuo tekoälyn suoraan siruun, kun nykyiset ratkaisut joutuvat luottamaan tekoälyssä verkkoon/pilvipalveluihin.

Huawein suorittamassa testissä Kirin 970 käsitteli 2000 kuvaa minuutissa. Se on nopeammin kuin yksikään toinen markkinoilla oleva mobiilisiru.

Kirin 970:n muita keskeisiä ominaisuuksia ovat tuki HDR10:lle, 4G LTE cat.18:lle ja Huwein seuraavan sukupolven sensoreille. Lisäksi siinä on kaksi ISP-prosessoria (image signal processor), jonka ansiosta laitteiden kameroilla saadaan aikaisempaa laadukkaampia kuvia.

Huawei on tehnyt Kirin 970:stä avoimen alustan mobiilitekoälyyn perehtyneille kehittäjille ja kumppaneille, jotka voivat löytää sen prosessointimahdollisuuksille uusia ja innovatiivisia käyttökohteita. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että myös kolmannet osapuolet pääsevät hyödyntämään piirisarjan NPU-ohjainta.

Uusi piirisarja ensimmäisenä Mate 10 -puhelimeen

Huawei Mate 10

Ensimmäinen laite, joka saa Kirin 970:n sisäänsä on Mate 10. Tiedon paljasti Huawein kuluttajaliiketoimintayksikön johtaja Richard Yu IFA 2017 -messuilla. Samalla Yu kertoi, että Mate 10 tulla esittelemään maailmalle 16. lokakuuta.

Messuilla nähdyn ”teaser-kuvan” perusteella Mate 10 olisi varustettu suurella näytöllä, jonka ympärillä ei juurikaan reunoja tultaisi näkemään. Yu esitteli myös kuinka Mate 10:llä saadaan kahden ISP-prosessorin ansiosta parempia kuvia muun muassa liikkuvista kohteista. Vertailukohtana käytettiin Samsung Galaxy S8:aa.

Forbes, Huawei Revealed Mate 10 Photo Samples While Announcing Its New A.I. Chipset

2 kommenttia

  1. (NPU) Neural Processing Unit, ei Neutral Proc…

    1. Niinpä näkyy. Josta syystä väärin kirjoitettu Huawein suomenkielisessä tiedotteessa… mutta korjattu.

Kommentointi on suljettu!