Sonylta uusi lippulaiva pikkuveljen kera: Xperia XZ1 ja Xperia XZ1 Compact

Sony Xperia XZ1

Japanilainen Sony on julkistanut markkinoille IFA 2017 -messuilla uuden Xperia XZ1 -lippulaivapuhelimen sekä samalla tehokkaalla teknologialla varustetun pienemmän kokoluokan Xperia XZ1 Compact -variantin uudesta huippupuhelimestaan. Molemmat mallit saapuvat maailmanlaajuisesti saataville jo syyskuun aikana. Hintatietoja Sony ei vielä kuitenkaan suostunut paljastamaan, mutta The Verge osaa kertoa, että uutukaiset saapuvat rapakon takana myyntiin 19. syyskuuta 699 ja 599 dollarin hintaan.

Muotokieli on Sonyn uutuuksissa tuttua ja ne tunnistaa helposti japanilaisvalmistajan tuotteiksi. Toistaiseksi Sony ei lähde kilpailemaan Samsungin ja LG:n kaltaisten yhtiöiden kanssa, joiden lippulaivoissa näytön ympärillä olevat reunat on pyritty minimoimaan. Kulmikkaaseen kokonaisuuteen Sony on pakannut Xperia XZ1 -puhelimeen 5,2 tuuman 1920 x 1080 pikselin näytön, joka tukee yhtiön omia teknologioita. Xperia XZ1 Compact -pikkuveljessä näyttö on kooltaan 4,6 tuumaa ja tarkkuudeltaan 1280 x 720 pikseliä. Kummassakin ruutua suojaa Gorilla 5 -lasi.

Sony Xperia XZ1

Sony Xperia XZ1

 

Molempien rakenne täyttää IP68-suojaluokituksen ja ne kestävät näin ollen upotuksen veteen. XZ1:ssä on 7,4 millimetriä paksu rakenne, ja se painaa 156 grammaa. Pienemmässä Xperia XZ1 Compact -mallissa on käytetty lasikuitua, jossa paksuutta on 9,3 millimetriä. Painoa Compact-variantilla on 143 grammaa.

Sony on varustanut uutukaisensa 64-bittisellä Snapdragon 835 -järjestelmäpiirillä, Adreno 540 -grafiikkaohjaimella ja neljällä gigatavulla käyttömuistia. Kookkaammassa versiossa on 64 gigatavua tallennustilaa, kun Xperia XZ1 Compactissa sitä on 32 gigatavua. Molempiin tallennustilaa lisää saa microSD-muistikortilla.

Sony Xperia XZ1 Compact

Sony Xperia XZ1 Compact

 

Taakse Sony on sijoittanut Xperia XZ1- ja Xperia XZ1 Compact -malleissa 19 megapikselin Exmor RS -kameran 1/2.3 tuuman kokoisella kennolla ja f/2.0-aukolla. Kamera tukee 4K-videokuvaa, 960fps-hidastusvideota ja SteadyShot-kuvanvakautusteknologiaa (ei optista kuvanvakainta). Mukana on aikaisemmin tänä vuonna Xperia XZ Premium -puhelimessa esitelty Motion Eye -teknologia, joka tallentaa kuvaa automaattisesti muutaman sekunnin ennen kuin käyttäjä painaa laukaisinta. Näin kaikki tärkeimmät hetket saa varmasti talteen, vaikka niin sanottu pääotos menisikin hieman pieleen. Motion Eye:n ansiosta käyttäjä voi selata muutaman sekunnin taaksepäin ja valita sieltä parhaan kuvan, jonka haluaa pitää.

Täysin uutena ja uniikkina ominaisuutena Xperia XZ1:n kamera sisältää 3D Creator -ominaisuuden. Se mahdollistaa 3D-mallien tallennuksen esimerkiksi kasvoista. Puhelinta liikuttelemalla laite luo yhdessä älykkään ohjelmiston kanssa 3D-mallin kuvattavasta kohteesta, jota voidaan käyttää esimerkiksi peleissä ja sovelluksissa sekä jakaa sosiaalisen median palveluihin. 3D-mallit voidaan myös halutessaan tulostaa suoraan 3D-tulostimella. Alla oleva video esittelee ominaisuutta, joka vaikuttaa kieltämättä varsin mielenkiintoiselta.

Etupuolella XZ1:ssä on 13 megapikselin kamera f/2.0-aukolla ja 22 millimetrin laajakuvalinssillä. Xperia XZ1 Compactissa on puolestaan 18 megapikselin 1/4” Exmor RS -etukamera f/2.4-aukolla sekä erittäin laajalla 18 millimetrin linssillä (120 astetta).

Kaksikon muita keskeisiä ominaisuuksia ovat 4G LTE, A-GPS, GLONASS, Bluetooth 5.0, Google Cast, NFC, sivulla olevaan virtapainikkeeseen integroitu sormenjälkilukija sekä 2700 milliampeeritunnin akku Qualcomm Quick Charge 3.0 -pikalatauksella. Molemmat käyttävät USB Type-C -porttia ja niistä löytyy vielä perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Tämä luultavasti siksi, että ääniominaisuuksiin on pyritty panostamaan: stereo-kaiuttimet, stereonauhoitus, Qualcomm aptX HD, Clear Audio+, taustamelun vaimennus ja High-Resolution-ääni (LPCM, FLAC, ALAC, DSD).

Sony Xperia XZ1 Compact

Sony Xperia XZ1 Compact värit

 

Xperia XZ1 on saatavilla sekä single-SIM että dual-SIM-veriona (tässä vaiheessa epäselvää mikä/mitkä versiot saapuvat Suomeen). Compact-variantti tulee saataville ainoastaan yhdellä SIM-paikalla varustettuna.

Sony Xperia XZ1 ja Xperia XZ1 Compact ovat markkinoiden ensimmäisiä puhelimia, joista löytyy valmiina Googlen mobiilikäyttöjärjestelmän tuorein versio. Se on tällä hetkellä vastikään esitelty Android 8.0 Oreo. Se parantaa muun muassa alustan nopeutta sekä turvallisuutta.

Xperia XZ1 saapuu kauppoihin sinisenä, mustana, lämpimän hopeisena sekä venuksen vaaleanpunaisena. Compactin värivalikoimiin kuuluvat puolestaan valkoinen hopea, musta, sininen ja pinkki.