Apple esitteli iPhone X:n – OLED-näyttö, Face ID, langaton lataus ja A11 Bionic -siru

iPhone X

Laite- ja ohjelmistovalmistaja Apple on esitellyt markkinoille iPhonen kymmenvuotista taivalta kunnioittavan iPhone X -älypuhelimen (lausutaan iPhone ten), joka määrittelee yhtiön mukaan älypuhelimien tulevaisuuden. Kyseessä on lähes koko etualan peittävällä näytöllä varustettu uutuus, jonka heittää muun muassa hyvästit Touch ID -sormenjälkilukijalle. iPhone X saapuu ennakkotilattavaksi 27. lokakuuta ja sen virallinen myynti käynnistyy 3.11. Hintaa uutukaisella on variantista riippuen 1179 (64GB) tai 1349 (256GB) euroa, joten kyseessä on samalla historian kallein iPhone.

iPhone X:ssä suurimman huomion vie ehdottomasti sen näyttö. Ensimmäistä kertaa iPhonessa nähdään OLED-teknologiaan nojaava näyttö, jota Apple kutsuu nimellä Super Retina Display. Näyttö kaareutuu laitteen kulmien mukaisesti sekä leikkautuu ylhäältä jättäen keskelle paikat muun muassa erilaisille sensoreille. Uuden Super Retina -näytön koko on 5,8 tuumaa, se on tarkkuudeltaan 2436 x 1125 pikseliä (458ppi), paneeli tukee laajaa P3-väriskaalaa sekä totta kai myös 3D Touch -teknologiaa.

iPhone X

Yli vuosikymmenen ajan olemme halunneet luoda iPhonen, joka on pelkkää näyttöä”, kommentoi iPhone X:ää Applen muotoilujohtaja Jony Ive jatkaen ”Esittelimme iPhonen kymmenen vuotta sitten ja mullistimme sen kosketusnäytöllä markkinat. iPhone X merkitsee uutta aikakautta iPhonelle – sellaista, jossa laite ja käyttökokemus sulautuvat yhteen.

iPhone X, Face ID

Näytön yläosaan jätetty alue sisältää paljon tavaraa, joiden ansiosta muun muassa uusi Face ID -kasvojentunnistusteknologia on mahdollinen. Apple korvaa iPhone 5s -mallissa esitellyn sormenjälkilukijan uutuudessa kasvojentunnistuksella, jota se kehuu edistyneeksi sekä turvalliseksi. Toisin kuin monia muita vastaavia teknologioita, ei Face ID:tä pitäisi pystyä esimerkiksi huijaamaan käyttäjän kasvoista otetulla valokuvalla.

Face ID rakentuu TrueDepth-kamerajärjestelmän ympärille, jossa yhdessä infrapunakameran, infrapunavalon ja pisteprojektorin kanssa luodaan käyttäjän kasvoista syvyysmalli, jossa kasvoille heijastetaan yli 30 000 näkymätöntä pistettä. Näin käyttäjän kasvoista saadaan tarkka malli, jota on vaikea huijata. Face ID toimii myös pimeässä ja oppii tunnistamaan käyttäjänsä eri tyylit, joten kasvoja ei tarvitse skannata uudelleen, jos muuttaa hiustyyliään tai ottaa käyttöön silmälasit.

iPhone X:n TrueDepth-etukamera on tarkkuudeltaan seitsemän megapikseliä ja siinä on f/2.2-aukko. Ohjelmisto tarjoaa erillisen muotokuvatilan, jolla saa aikaan entistäkin tyylikkäämpiä selfie-kuvia, joissa tausta sumenee käyttäjän takana.

animoj

Face ID:tä varten rakennettuja sensoreita ja kameraa käytetään myös uusien Animojien kanssa. Ne ovat 3D-muodossa olevia emojia, jotka liikkuvat käyttäjän kasvon liikkeiden mukaan. Näin käyttäjä voi lähettää viestinsä ystävälleen esimerkiksi kettu-animojin muodossa.

iPhone X

Rakenteen osalta iPhone X:ssä on käytetty lasia sekä edessä että takana. Kokonaisuutta kiertää ruostumattomasta teräksestä valmistettu runko, joka yhdistyy lasisiin pintoihin saumattomasti. iPhone X on roiske- ja pölytiivis. Virallisilta mitoiltaan se on 143,6 x 70,9 x 7,7 millimetriä ja painaa 174 grammaa. Vertailuna pienemmällä 5,5 tuuman näytöllä varustettu iPhone 8 Plus on kooltaan 158,4 x 78,1 x 7,5 millimetriä ja se painaa 202 grammaa.

A11 Bionic

iPhone X:n sydämenä toimii täysin uusi, 64-bittinen A11 Bionic -järjestelmäpiiri, joka kykenee 600 miljardiin laskutoimitukseen sekunnissa. Täysin uuden prosessorin neljä tehok­kuus­ydin­tä ovat jopa 70 prosenttia nopeampia kuin A10 Fusion -sirussa. Kaksi suorituskyky-ydintä ovat jopa 25 prosenttia nopeampia, kehuu Apple. iPhone X:ssä grafiikkaohjain on Applen käsialaa. Se sisältää kolme ydintä ja on parhaimmillaan yhtiön mukaan 30 prosenttia A10 Fusion -sirun grafiikkaohjainta nopeampi.

Suuren näytön ja lisääntyneen tehon lisäksi Apple on onnistunut hyvin akkukeston kanssa, sillä iPhone X tarjoaa kaksi tuntia enemmän käyttöaikaa kuin iPhone 7. Uutena mukaan on tuotu langaton lataus, jota iPhoneen on odotettu jo vuosia. Nyt se Applen älypuhelimesta vihdoin löytyy ja tutun Qi-standardin muodossa.

iPhone X

Puhelimen taakse Applen on sijoittanut kaksoiskameran, jota on paranneltu iPhone 7 Plus -mallista. Molemmat kamerat ovat tarkkuudeltaan 12 megapikseliä ja niistä löytyy optinen kuvanvakain. Laajakuvamakamerassa on f/1.8-aukko ja telekamerassa f/2.4-aukko. Kameraohjelmisto tarjoaa uudistuksia muun muassa muotokuvatilaan, jonka myötä valoefektejä voidaan muokata reaaliajassa. Näin iPhone X:llä saa esimerkiksi muotokuvia, joissa tausta  kuvattavan kohteen ympärillä on täysin musta. Videokuvausta iPhone X tukee 4K-tarkkuuteen asti aina 60fps:n nopeudella. Hidastusvideot onnistuvat nyt puolestaan 1080p-laadulla ja 240fps:n nopeudella.

iPhone X valokuva iPhone X valokuva

Marraskuussa kauppoihin saapuva iPhone X tulee saataville ainoastaan kahdessa eri värissä, joissa molemmissa etuosa on musta. Värit ovat tähtiharmaa ja hopea.