Uusi iPhone-sukupolvi on täällä: iPhone 8 & iPhone 8 Plus

iPhone 8 ja iPhone 8 Plus

Apple esitteli markkinoille kuluvan viikon tiistaina kolme uutta älypuhelinta. Uusi lippulaiva on iPhonen kymmenvuotista taivalta kunnioittava ja täysin uudella OLED-teknologiaan pohjautuvalla edge-to-edge Super Retina -näytöllä varustettu iPhone X. Kyseisen mallin lähtöhinta Suomessa on kuitenkin kirpaisevat 1179 euroa, joten merkittävä ovat uuden sukupolven iPhonea metsästätävistä kuluttajista päätynee enemmin iPhone 8– tai iPhone 8 Plus -puhelimeen.

Siinä missä iPhone X edustaa ehdottomasti älypuhelinten tulevaisuutta, pitää Apple iPhone 8 -mallistossaan kiinni perinteistä. Tämä näkyy jo muotoilussa, jota ei ole lähdetty uusimaan kuin materiaalien osalta. Puhelimissa on lasinen etu- ja takapinta sekä alumiininen runko. Aikaisemmissa malleissa takaosa on ollut alumiinia. Yksi syy materiaalin vaihdokselle löytyy ainakin siitä, että lasi mahdollistaa langattoman latauksen. Niinpä sekä iPhone 8 että iPhone 8 Plus sisältävät tuen Qi-standardin mukaiselle langattomalle lataukselle. Edeltäjiensä tavoin rakenne on vesi- ja pölytiivis.

iPhone 8 ja iPhone 8 Plus

Virallisilta mitoiltaan iPhone 8 -malliston puhelimet ovat hiuksen hienosti kookkaampia sekä raskaampia edeltäjiinsä nähden. iPhone 8 on mitoiltaan 138,4 x 67,3 x 7,3 millimetriä (iPhone 7: 138,3 x 67,1 x 7,1mm, 138g) ja se painaa 148 grammaa. Suurempi iPhone 8 Plus on puolestaan kooltaan 158,4 x 78,1 x 7,5 millimetriä (iPhone 7 Plus: 158,2 x 77,9 x 7,3 mm, 188g) ja painaa 202 grammaa. Molemmat uutuuksista ovat saatavilla kolmessa värissä, jotka ovat kulta, hopea ja tähtiharmaa.

iPhone 8 -mallisto käyttää LCD-näyttöteknologiaa. Kyseessä on niin sanottu TrueTone-näyttö, joka tukee laajaa P3-väriskaalaa ja toki Applen omaa 3D Touch -teknologiaa. iPhone 8:ssa on 4,7 (1334 x 750 pikseliä) ja iPhone 8 Plussa 5,5 (1920 x 1080 pikseliä) tuuman Retina HD -näyttö.

Molemmista löytyy näytön yläpuolelta seitsemän megapikselin f/2.2-aukolla varustettu FaceTime HD -kamera. Näytön alta löytyy puolestaan tuttu ja turvallinen Touch ID -sormenjälkilukija. iPhone 8 ei sisällä iPhone X:n uutta Face ID -kasvojentunnistusteknologiaa.

Puhelinten sisältä löytyy täysin sama A11 Bionic -järjestelmäpiiri, kuin iPhone X:stä. Kuusi ydintä ja 4,3 miljardia transistoria sisältävässä A11 Bionic ‑sirussa on neljä tehokkuusydintä, jotka ovat 70 prosenttia nopeampia kuin A10 Fusion -sirussa, sekä kaksi suorituskyky-ydintä, jotka ovat 25 prosenttia nopeampia. Tarvittaessa siru kykenee ottamaan käyttöön kerralla kaikki kuusi ydintä. Lisäksi se on suunniteltu tukemaan laajennetun todellisuuden sovelluksia. Pakettia täydentää Applen oma kolmiytiminen näytönohjain, jonka kehutaan olevan edeltäjäänsä jopa 30 prosenttia nopeampi. Näin ollen iPhone 8 ei jää tehoissa jälkeen iPhone X -lippulaivalle.

iPhone 8 Plus kamera

iPhone 8 on varustettu yhdellä takakameralla. Se on tarkkuudeltaan 12 megapikseliä. Kamerassa on f/1.8-aukko, optinen kuvanvakain, kuusielementtinen linssi, 4-ledinen TrueTone-salama ja safiirilasilla suojattu linssi.

iPhone 8 Plus -mallissa on puolestaan kaksi 12 megapikselin kameraa: laajakulma- (f/1.8) ja telekamerat (f/2.4). Erona iPhone X:ään on se, että ainoastaan laajakulmakamerassa on optinen kuvanvakain. Ohjelmisto tarjoaa uudistuneen muotokuvatilan, jossa käyttäjä pystyy säätämään reaaliajassa valotusta aivan kuin studio-olosuhteissa.

iPhone 8 Plus muotokuva

Molemmat mallit tukevat 4K-videokuvausta 60fps:n nopeudella. Hidastusvideoita voi kuvata nyt jopa 240fps nopeudella ja hyvällä 1080p-tarkkuudella.

Akkukeston kerrotaan vastaavan iPhone 8 -mallistossa edeltäjiä. iPhone 8 tarjoaa näin jopa 14 tuntia puheaikaa ja 12 tuntia Internet-näyttö. Plus-mallin vastaavat lukemat ovat 21 ja 13 tuntia.

iPhone 8 ja iPhone 8 Plus saapuvat myyntiin Suomessa 22. syyskuuta. Niistä on saatavilla 64 ja 256 gigatavun sisäisellä tallennustilalla varustetut versiot. iPhone 8 maksaa 829 (64GB) tai 999 (256GB) euroa. Plus-variantin hinta 64 gigatavun versiolle on 939 euroa ja 256 variantille 1109 euroa. Applen on jo käynnistänyt laitteiden ennakkotilaukset.