Apple korvaa kotipainikkeen iPhone X:ssä eleliikkeillä

Apple iPhone X

Applen tulevaa, iPhonen kymmenvuotista taivalta juhlistavaa, iPhone X:ää ei nähdä kaupoissa vielä viikkoihin, mutta monia kiinnostanee se, kuinka puhelin toimii ilman ikonista kotipainiketta. Jos muistatte, niin kotipainike oli erittäin keskeisessä roolissa, kun Steve Jobs demosi alkuperäistä iPhonea. Nyt se on pois ja iPhone X:ssä on ainoastaan oikealla sivulla virtapainike ja toisella sivulla äänenvoimakkuuden säätimet.

Puhelimen näyttölukon avaaminen tapahtuu Face ID -kasvojentunnistusta käyttämällä. Puhelin nostetaan käteen, jolloin iPhone X:n näyttö herää ja tämän jälkeen katse viedään puhelimeen, jolloin laite analysoi kasvot ja jos se toteaa ne oikeaksi avaa se näyttölukon.

iPhone X, koti

Miten palaan takaisin kotinäkymään? Tämä on varmastikin se yleisin kysymys, sillä iPhonen kotipainikkeella on voinut aina missä tilanteessa tahansa palata kotinäkymään yhdellä painalluksella. Nyt tämä kaikki tapahtuu eleliikkeellä. Sovelluksien alareunassa on vaakasuorainen viiva, josta vetäisemällä puhelin palaa kotinäkymään. Jos tämä liike pysäytetään hetkeksi ruudun keskivaiheille, avautuu eteen moniajovalikko. Onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka pitkänlinjan iPhone-käyttäjät omaksuvat nämä uudet tavat käyttää puhelinta.

iPhone X Ohjauskeskus

Ohjauskeskus löytyy iPhone X:ssä täysin eri paikasta kuin muissa iPhone-malleissa. Sen saa nimittäin esille vetäisemällä ruutua alaspäin oikeasta yläkulmasta. Tämä vaikuttaa aavistuksen hankalalta paikalta, sillä Ohjauskeskus saattaa olla nyt vaikea tuoda esille yhdellä kädellä laitetta käytettäessä.

Ilmoitukset iPhone X:ssä saa tuttuun tapaan esille vetäisemällä näyttöä ylhäältä. Tämä pitää kuitenkin tapahtua ruudun vasemmasta laidasta.

Entä Siri? Sehän puhuu ja ymmärtää nykyään Suomea, joten siihen olisi varmasti mukava päästä käsiksi. Toki tuttu ja turvallinen ”Hei Siri” -puhekäsky toimii edelleen, mutta avustajan voi aktivoida myös painamalla muutaman sekunnin virtapainiketta.

Mitä mieltä olet Applen uudesta huippuluurista? Harkitsetko sen hankintaa? iPhone X saapuu ennakkotilattavaksi 27.10 ja myyntiin 3.11. Hintaa sillä on huimaisevat 1179 (64GB) tai 1349 (256GB) euroa.

4 kommenttia

  1. Teemu, kiitos artikkelista. Lähteekö hankintaan iPhone X, vai kallistutko enemmän iPhone 8 tai iPhone 8 Plus-malleihin? 🙂

    1. Tällä hetkellä näyttää, että skippaan molemmat mallit. Mutta niin sanoin myös viime vuonna. ? Mutta joo, tänä vuonna on tullu tehtyä isompia hankintoja, niin on vähän rahat ei nyt tiukalla, mutta kuitenkin ei niin paljon ylimääräistä. Kyllähän tällä 7 Plussalla pyöräyttää hyvin vielä vuoden tai vaikka kaks. Mutta katsellaan, miten kuviot etenee. Veronpalautuksia tulee kyllä ihan kivasti, heh. ?

      1. Samaa minäkin sanoin viime vuonna, että miks hankkimaan iPhone 7 Plussaa kun omistaa jo iPhone 6s Plussan, no toisin kävi. Kyllä tämä iPhone 7 Plussa on ollut sellainen mitä voisi käyttää vielä vuoden taikka kaks 🙂 Joo sama täällä veronpalautuksia tulee ihan mukavasti, joten miks ei iPhone X vois olla mietinnän alla.

        1. Heh, tässä sitä sitten jännitetään miten käy! Käyhän kommentoimassa, jos kasin tai X hankit! ?

Kommentointi on suljettu!