Apple julkaisi uudistetun iPad Pro -tuoteperheen (2020)

iPad Pro 2020

Maailman suurimpiin yrityksiin kuuluva Apple on julkistanut seuraavan sukupolven iPad Pro -taulutietokoneensa. Neljännen sukupolven iPad Pro on heti saatavilla kahdessa eri koossa: 11 ja 12,9 tuuman näytöllä. Uutuuden lähtöhinta on pienemmän mallin osalta Suomessa 909 euroa, kun suuremmasta versiosta joutuu raottamaan kukkaroaan 1129 euron verran. Molemmissa varianteissa on uusi ja entistäkin parempi A12Z Bionic -piirisarja, jonka Apple kehuu tarjoavan paremman suorituskyvyn kuin suurin osa Windows-läppäreistä. Tallennustilaa tabletteihin voi valita 128, 256, 512 gigatavun tai 1 teratavun verran.

Applen kehittämä A12Z Bionic -siru on suunniteltu tarjoamaan tehoa erilaisiin tilanteisiin. Siihen kuuluva 8-ytiminen näytön­ohjain tarjoaa sujuvan suoritus­kyvyn muun muassa 4K-videon editointiin, 3D-suunnitteluun ja lisättyyn todellisuuteen. Parannettu jäähdytys­järjestelmä tarkoittaa parempaa huippusuorituskykyä ja kestävämpää pidempiaikaista suorituskykyä, mikä on olennaista ammattitason työnkulkujen kannalta. Lisäksi Applen suunnittelema Neural Engine mahdollistaa kone­oppimisen ja on näin valmiina seuraavan suku­polven ammattilaisappeihin.

iPad Pro 2020 kamera

Päivän kirjainyhdistelmä: LiDAR

Neljännen sukupolven iPad Pro -mallisto tuo suuria uudistuksia kameraan. Mukana on nyt yhden kameran sijaan kaksi: 12 megapikselin laajakulma ja 10 megapikselin ultralaajakulma. Lisäksi mukaan on tuotu LiDAR-skanneri, joka on etäisyyden selvittämiseen käytettävä tekno­logia. Sillä mitataan, miten kauan valon kestää saavuttaa tietty kohde ja heijastua siitä takaisin. Samaan teknologiaa käyttää muun muassa NASA seuraavassa Mars-luotaimessaan.

Edistykselliset kamerat yhdessä suuren näytön, ammattitason suoritus­kyvyn ja erittäin tarkasti kalibroitujen tunnistimien kanssa ovat aina tehneet iPadista poikkeuksellisen pystyvän. Laajakulmakameralla ja uudella ultralaajakulmakameralla saat otettua täydellisiä kuvia ja videoita. Studiotasoiset mikrofonit ja neli­kaiutin­ääni antavat sinulle täydet edellytykset jopa monikameravideon kuvaamiseen.

Erikoisvalmisteinen LiDAR-skanneri mittaa suoralla kulkuaikatekniikalla jopa 5 metrin etäisyydeltä heijastuvaa valoa sekä sisä- että ulkotiloissa. Se toimii fotonitasolla, nanosekuntien nopeudella ja avaa valtavia mahdollisuuksia lisätyn todellisuuden hyödyntämiseen.

LiDAR-skanneri mittaa syvyyttä ammattitason kameroiden, liiketunnistimien ja iPadOS:n sovelluskehysten avulla. Tämä laitteiston, ohjelmiston ja ennennäkemättömän innovatiivisuuden yhdistelmä tekee iPad Prosta maailman parhaan laitteen lisätyn todellisuuden sovelluksiin.

iPad Pro 2020

Lisätty todellisuus

Uudessa iPad Prossa lisätyn todellisuuden apeista tulee entistäkin realistisempia. Esineen lisääminen todellisuuteen tapahtuu nyt käden käänteessä. Realistinen kohteiden sovittaminen näkymään mahdollistaa sen, että todellisuuteen lisätyt kohteet voi sijoittaa reaalimaailmassa olevien rakenteiden eteen tai taakse. Parannettu liikkeenkaappaus ja ihmisten sovittaminen näkymään toimivat entistä tarkemmin. Ohjelmistokehittäjät voivat luoda entistä kiehtovampia kokemuksia.

iPad Pro 2020 Magic Keyboard Apple Pencil

Tuttuja ominaisuuksia ja uusia lisävarusteita

Uudessa iPad Pro -mallistossa on  kaikkien rakastama 120hz Pro Motion -näyttö True Tone -ominaisuudella sekä P3-väriskaalalla. Laitteen etupaneelista löytyy seitsemän megappikselin TrueDepth-kamera, joka mahdollistaa muun muassa turvallisen, kasvojentunnistukseen perustuvan Face ID -tunnistautumisen. Mukaan on tuotu myös viisi studiotason mikrofonia, jotka tallentavat ääntä entistäkin laadukkaammalla tasolla. Kaikista malleista löytyy lisäksi WiFi 6, Bluetooth 5.0, digitaalinen ja USB-C-liitäntä. Molemmat variantit ovat paksuudettaan ainoastaan 5,9 millimetriä.

Uusi iPad OS tekee Applen taulutietokoneista entistäkin tehokkaampia laitteita käyttää. Kotivalikko on entistäkin monipuolisempi ja moniajo on viety uudellen tasolle. Lisäksi tarjolla on uusi Tiedostot-sovellus, jolla omia tiedostoja voi hallita ja muokata mielensä mukaan. iPad Pro:n USB-C-portin ansiosta laitteisiin voi liittää ulkoisia laitteita, kuten kameran tai USB-muistitikun ja iPad OS tunnistaa ne automaattisesti tarjoten käyttäjälle valmiin mahdollisuuden tuoda esimerkiksi kameran kuvat suoraan iPadiin.

Uusien tablettien lisäksi Apple julkisti samalla täysin uuden Magic Keyboard -näppäimistön, jonka keskeinen uudistus on läppäreistä tuttu ohjauslevy. Apple on rakentanut sille tuen iPad OS -käyttöjärjestelmään ja pyrkinyt tekemään sen käytöstä mahdollisimman luonnollista ympäristössä, joka on alkujaan rakennettu kosketusnäytön ympärille. Ohjauslevyllä voi hallita iPadOS:n uutta kursoria, jolla voi esimerkiksi muokata laskentataulukkoa, valita tekstiä tai yksinkertaisesti tehdä kaiken mahdollisen pelkästään ohjauslevyltä. Lisäksi voit liikkua sujuvasti tutuilla Multi‑Touch-eleillä, kuten siirtyä Koti-valikkoon pyyhkäisemällä, vaihtaa eri tilojen välillä ja jopa käyttää oikeanpuoleista klikkausta kahdella sormella. Uusi näppäimistö saapuu myyntiin Yhdysvalloissa toukokuussa ja sen hinta on 299 (11 tuuman malli) tai 349 (12,9 tuuman malli) dollaria.