Miten mobiililaitteet vaikuttavat käyttäytymiseemme?

iPhone kädessä

Uusi teknologia on kautta aikojen aiheuttanut pelkoa ihmisten kesken – etenkin vanhemman generaation keskuudessa. 1920-luvun journalistit uskoivat, että jazzmusiikki oli pahaa, keskiajan tiedemiehet ennustivat painokoneiden aiheuttavan ihmismieliä vahingoittavan infomaatioaallon ja nyt tänä päivänä tutkijat sanovat samaa älylaitteista ja sosiaalisesta mediasta.

iPhonen julkaisu vuonna 2007 aiheutti buumin, jonka myötä yhä useampi ihminen alkoi hankkia älypuhelimia. Näiden laitteiden läsnäolo on vaikuttanut toki käyttäytymiseemme jo pelkästään palveluiden muuttumisenkin kautta. Tapamme kommunikoida, hoitaa asioita ja viettää aikaa, on muuttunut paljon ja hyvin paljolti mobiililaitteiden johdosta. Suomalaisetkin tuntuvat palloilevan mobiililaitteiden hyötyjen ja haittojen välillä: toisaalta uusi teknologia pelottaa ja ahdistaa, mutta toisaalta se tarjoaa helpompaa ja mutkattomampaa elämää. Ilta-Sanomien suorittama tutkimus todistaa, että 86 prosenttia suomalaisista käyttää älypuhelinta.

Haittoja ja hyötyjä

Älylaitteiden vaikutuksista ihmisiin on useita erilaisia mielipiteitä. Kaikki voimme varmaan yhtyä siihen, että mobiililaitteet helpottavat monia arjen askareita ja esimerkiksi ulkomailla matkustaessa on tuplasti helpompaa, kun navigointi ja eri informaatio löytyy vain muutaman klikkauksen päästä. Onneksemme on kehitetty paljon erilaisia hyötyapplikaatioita, joiden avulla voimme rajoittaa esimerkiksi sähkönkulutusta ja  laatia vaikkapa saliohjelmia. Applikaatiot eivät rajaudu pelkästään hyötykäyttöön, vaan App Storesta ja Google Playsta löytyy paljon myös esimerkiksi pelejä. Olemme yhteydessä perheeseen sekä ystäviin, katsomme elokuvia ja videoita sekä seuraamme toistemme elämää.

Mobiililaitteiden mukana kulkevat sosiaaliset mediat ovat yksi kiistelyn kohteista ja saattavat aiheuttaa osassa ihmisiä jopa ahdistusta. Ilmiö nimeltä FOMO, fear of missing out, on ottanut valtansa. Se tarkoittaa, että tunnet jääväsi jostain paitsi. Näitä tunteita olemme toki aina kokeneet, mutta mobiililaitteiden ja sosiaalisen median myötä tämä tunne on vahvistunut. Saatat olla kotona täysin tyytyväisenä kalsareissasi sohvalla, kunnes alat selaamaan Facebookia ja näet tuttujasi viettämässä mukavaa perjantai-iltaa – yhtäkkiä koetkin olosi jotenkin hermostuneeksi ja yksinäiseksi. Toisaalta taas mahdollisuus olla kaukanakin läheisistä ja silti pystyä kommunikoimaan heidän kanssaan voi jopa vähentää stressiä töiden ja matkustamisen lomassa.

Yksi suuri osa ajallisesti mobiililaitteiden käyttämisestä kuluu viihteen parissa. Teemme ostoksia netissä, kaikki tarvittava informaatio löytyy Googlesta ja voimme kontrolloida ja seurata terveyttämme pelkästään kantamalla älypuhelinta mukanamme. Pystymme kontrolloimaan terveyttämme eri tavalla, sillä pelkkää puhelinta mukana kantaen voimme nähdä kuinka paljon olemme liikkuneet päivässä, pystymme rekisteröimään ruokavaliomme ja mittaamaan urheilusuorituksiemme tulokset. Elämä kohti terveellisempiä tapoja on motivoivaa aloittaa, kun lähtökohdat sille ovat helpot. Monet ihmiset viettävät paljon aikaa puhelimella pelaten erilaisia pelejä kuten Candy Crush ja Brawl Stars, mutta myös klassikkopelit, kuten shakki, pokeri ja backgammon ovat suosittuja. Mitä shoppailuun netissä tulee, on se räjähtänyt käsiin! Voit tilata internetistä miltei mitä tahansa, sillä esimerkiksi ruuankin saa suoraan kotiovelle sellaisilla palveluilla, kuten Foodora ja Wolt .

Kuluttajille tällaisiin palveluihin tottuminen on huomattavasti helpompaa, kuin yrityksille. Yritykset kehittyvät nopeaan tahtiin ja asiakkaat vaativat yhä enemmän ja enemmän – yritysten palvelumuodot muuttuvat siis koko ajan. Itse palveluille asetetaan yhä vaativampia vaatimuksia.

Yritykset ovat myös joutuneet panostamaan mainontaan ihan uudella tavalla. Niitä yritetään kohdistaa enemmän ja enemmän tiettyjä ihmisiä kohden, jotta vaikutus olisi paras mahdollinen. Oikeita mainoksia pyritään näyttämään oikeaan aikaan, ei esimerkiksi silloin, kun olet töissä, jolloin puolet keskittymisestä on jossain muualla. Mainosten ulkomuotokin on muuttunut ja niitä tehdään yhä enemmän ja enemmän ihmisten huomion keräämiseksi.

Huawei-puhelin

Kaikkea järjellä

Mobiililaitteilla on siis suuri vaikutus nykyelämäämme niin arjessa kuin työelämässäkin. Haastavaa laitteiden läsnäolossa on niiden käytön rajoittaminen ja itselle sopivien applikaatioiden, uutisten ja sisällön löytäminen. Laaja valikoima voi tuntua turhauttavalta, mutta myös koukuttavalta ja aikaa vievältä. On siis totta, että mobiililaitteilla voi olla sekä positiviisia että negatiivisia vaikutuksia käyttäytymiseemme, mutta tärkeintä on sivistää itseämme siitä, mikä on järkevää ja vastuullista käyttöä. Olemme onnekkaita, että voimme kuljettaa mukanamme taskukokoista tietokonetta, jolla on melkein rajattomat mahdollisuudet. Nämä laitteet tekevät parhaillaan elämästämme mutkatonta, helppoa ja viihdyttävää!

Kommentoi artikkelia:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *