Koukuttavimmat mobiilipelit vuonna 2020

Mobiilipelaaminen on yleisempää kuin koskaan. Mobiilipelin käsite kattaa pelit, joita pelataan kännykällä, tabletilla tai älykellolla. Hieman harvinaisempiin mobiilipelaamisen kategoriaan mahtuu myös kannettava mediasoitin ja graafinen laskin, joiden osuus mobiilipelaamisesta on tätä nykyä minimaalinen.

Kaikkien aikojen ensimmäinen mobiilipeli julkaistiin vuonna 1994. Kyseessä oli Hagenuk MT-2000 -matkapuhelimeen luotu versio Tetris-pelistä. Suuren yleisön suosioon mobiilipelit kuitenkin toi Nokia, joka lanseerasi huippusuositun matopelin vuonna 1997.

Pelit mobiilissa – aina mukana

Matopelin lanseeramisen jälkeen mobiilipelaamisen saralla on tapahtunut valtava määrä asioita. Viime vuosien räjähdysmäisen kasvun selittänee ihmisen ja kännykän tiivistyvä suhde. Kännykkä kulkee mukana sinne minne ihminenkin.

Tästä syystä suosittujen konsolipelien lanseeraaminen mobiilialustalle on todella yleistä, ja mobiili onkin vahvassa roolissa pelien suunnittelussa jo heti ensimetreistä lähtien. Kovin syvällisiin pelisessioihin mobiililla ei edelleenkään kuitenkaan lähdetä, ja mobiilialustalla parhaiten toimivat pelit ovatkin yleensä nopeatempoisia. Mobiilipelien lisäksi myös onlinekasinot ovat vakiinnuttaneet paikkansa suosittuina viihdealustoina tarjoten nopeatempoisia pelejä, kiitos modernin mobiiliteknologian.

Pelit kasvattavat vaatimuksia mobiililaitteille

Kehittyvä pelitekniikka kulkee käsi kädessä fyysisten mobiililaitteiden kehityksen kanssa. Puhelimet, kuten Samsungin Note 9, ohittavat teholtaan jo peruskannettavat tietokoneet. Pelaajat ovat tärkeä kohderyhmä myös puhelinten kehittäjille. Vuonna 2023 maailmassa tulee olemaan jo 7,2 miljardia älypuhelimen käyttäjää, joista merkittävä osa on myös mobiilipelaajia.

CoD mobile

 

Call of Duty: mobile -peli on ilmainen. Käyttöliittymä on PC:hen verrattuna erilainen, sillä FPS-pelien (first point shooter) kiistaton kuningas mobiiliversio mahdollistaa räiskinnän kosketusnäyttöä painamalla. Call of Dutyssa on monipelaajavaihtoehtoja, kuten Battle Royale. Usein mobiiliin versioidut pelit voivat tuntua tyngiltä PC- tai pelikonsoliversioihin verrattuna, mutta monet pelaajat kiittelevät CoD:n onnistuvan tarjoamaan pelin parhaat palat myös mobiiliympäristössä. 

Ohjautuvuus on niin ikään yksinkertainen ja toimiva: vasen peukalo pitää huolen liikkumisesta ja oikea saa keskittyä ampumiseen. Pelin grafiikat ja hyvä toimintavarmuus tekevät Call of Duty: mobilesta tämän hetken parhaan mobiiliräiskintäpelin. Peli on tarjolla ilmaisena Android– ja iOS-alustalle, mahdollistaen sovelluksen sisäiset ostotapahtumat.  

 

lego mobile

Legolta löytyy oma fanaattinen fanijoukkonsa, joka odottaa uusia tuotteita kuin kuuta nousevaa. Heroes Unboxed -pelissä on ripaus nostalgiahenkeä, sillä pelistä löytyy yli 50 Lego-franchisen luomaa legohahmoa vuosien varrelta. Tämä ilahduttanee keräilijöitä, sillä pelistä voi bongata suosittuja keräilyhahmoja eri vuosilta, kuten esimerkiksi merirosvolaivan nokkamiehen, Kapteeni Punaparran 1980-luvun lopun legosarjasta. 

Ehkä hieman yllättävästikin pelin kamppailukohtaukset tarjoavat strategista haastetta, vaatien myös tiiminhallintataitoja. Pelin jujuna on rakentaa voittajatiimi, jota kasvatetaan pelin aikana ansaituilla uusilla hahmoilla. Pelissä on tarjolla myös monipelivaihtoehto netin välityksellä, joten peliä voi pelata myös kavereiden kesken.

Lego Legacy on sovelluksena ilmainen (Android, iOS, Microsoft Windows), mutta mahdollistaa pelin sisäiset ostotapahtumat. 

Exploding Kittens

Kissanpentujen räjäyttäminen kuulostaa raisulta, ja peli onkin täynnä vinksahtanutta huumoria. Alunperin Exploding Kittens tuli tutuksi suosittuna korttipelinä, joka onnistui luomaan fanikunnan jo ennen fyysistä olemassaoloaan: reaalimaailman korttipeli lanseerattiin joukkorahoitushankkeena, jonka rahoitus saatiin täyteen kahdeksassa minuutissa. Korttipeliversio olikin Kickstarterin historian kolmanneksi menestynein kampanja keräten yhteensä 8,7 miljoonaa dollaria kehitystyöhön. Pelinkehittäjät toivonevat samanlaista menestystarinaa mobiilin puolelle.

Peli on Oatmeal-huumorisivuston perustajien kädenjälkeä, mikä näkyy visuaalisessa kuvastossa ja ylipäänsä koko pelin huumorissa. Luova äänitehosteiden käyttö vie pelikokemukseen uudelle tasolle. 

Pelissä on samaa viehätystä kuin Angry Birdsissä, mutta poliittisesti epäkorrektimpana versiona, ja kortteja valitsemalla saadaan aikaan uusia yhdistelmiä. 

Esimerkkinä mobiiliversion uusista kissahahmoista on Diarrhea Kitty, eli ripulimirri, joka kertoo jo paljon pelin maailmasta. Voikin sanoa, että Exploding Kittens sopii kaikille Cards Against Humanity -faneille. 

Pelissä on tarjolla myös online-monipelaajavaihtoehto. Peli on suoraviivainen ja hyvinkin koukuttava, ja älyttömyydessään loistelias. Voiko peliltä muuta enää toivoa? 

Peli on saatavissa Androidille ja iOS:lle. Pelin hinta on 2,29€.

 

Pokemon

Moni muistaa muutaman vuoden takaisen Pokemon Go -pelin, joka eräänä lisätyn todellisuuden pioneeripelinä yhdisti virtuaalimaailman ja tosimaailman mitä koukuttavammalla tavalla.

Pokemon: Sleep -pelin ajatuksena on kirjaimellisesti tehdä nukkumisesta kiinnostavaa. Peli rekisteröi pelaajan unen määrän ja unimäärän säännöllisyyden, ja palkitsee sen mukaan, mitä yhteneväisempi unirytmi on. Samalla peli antaa mahdollisuuden treenata pokemoneja pelaajan nukkuessa. Peliin kuuluu Pokemon Go Plus+ -vastaanotin, jonka avulla voi tallentaa unidataa pitämällä vastaanotinta tyynyn alla. Vastaanotin siirtää datan bluetoothin välityksellä älypuhelimeen. 

Tarkempaa tietoa pelin sisällöstä ei vielä ole, sillä pelin julkaisupäivää odotetaan edelleenkin. Pokemon: Sleep -peli on herättänyt jo valtavaa kiinnostusta, ja pelisivustot odottavat julkaisua innolla.

Pokemon-yrityksen pääjohtaja Tsunekazu Ishiharan mukaan pelin tarkoituksena on tehdä nukkumisesta viihdettä. Kommentti voi kuulostaa absurdilta, mutta mikäli yritys onnistui viihteellistämään ulkona kävelyn, voi heiltä odottaa mitä tahansa.

Pelin arvioidaan olevan Pokemon Go:n tapaan ilmainen, mutta pelaamiseen tarvitaan Go Plus+ -pelilaite, jonka hinnaksi spekuloidaan noin 35 dollaria (mikäli pelinkehittäjä noudattaa samaa linjaa kuin vuonna 2016 lanseeratussa Pokemon Go -pelissä). Nähtäväksi jää, voiko peliä pelata myös pelkkänä mobiiliversiona.

Boris And The Dark Survival

Boris and the dark survival -peli on jatkoa suositulle Bendy and the Ink Machine -pelille, jonka karmiva sarjakuvakauhumaailma onnistui saamaan taakseen liudan faneja. Pelistä tuttu päähenkilön apuri Boris on vihdoin saanut oman pelinsä.

Hieman Hessu Hopoa muistuttava päähenkilö Boris on yksinäinen susi, joka seikkailee hylätyssä animaatiostudiossa, hankkien samalla ruokatarvikkeita sekä muita selviytymistarvikkeita henkensä pitimiksi. 

Miljöönä on sama Joe Drew Studios (mikä sattuu myös olemaan pelinkehittäjän todellinen nimi) kuin pelin ykkösosassa. Sarjakuvahenkinen selviytymispeli kauhulla höystettynä sopii tähän aikaan kuin nenä päähän.

Pelin tarina aukeaa vähitellen päähenkilö löytäessä audioviestejä, joista selviää, mitä hylätyssä studiossa on tapahtunut. Lisäjännitystä tuo studiota riivaava epämääräinen Ink Demon, jonka hyökkäyksiin Boriksen täytyy myös varautua. Jo Super Mario Brossa nähdyn takaa-ajavan haamun tavoin Ink Demon -hahmo lähestyy Borista, jos hän liikkuu liian hitaasti tai on lähellä ylittää kuhunkin tasoon käytettävän aikarajan.

Mobiilipelin miljöö on tumma ja jopa hieman hieman ahdistava, onnistuen tuomaan pelikokemukseen kauhumaisia elementtejä. Muuntuva ympäristö (peli tuottaa uuden satunnaisympäristön aina kun päähenkilö astuu sisään studioon) tuo pelattavuuteen pitkäikäisyyttä.

Peli on saatavissa Androidille ja iOS:lle. Pelin hinta on 1,09€.

Kommentoi artikkelia:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *