Teknologiakeksinnöt 2000-luvulla

iPhone Xs Max

Kautta aikojen ihmiset ovat keksineet uutta helpottaakseen jokapäiväistä elämäänsä. Läpi vuosisatojen olemme ottaneet askelia teknologiassa, mutta 2000-luvun kaltaista edistystä on tuskin mikään aiempi sukupolvi nähnyt. Teknologia on suoraan sanottuna kääntänyt elämämme päälaelleen niin monien uudistusten kuin keksintöjenkin myötä. Se on tehnyt meidän jokapäiväisestä elämästämme yhä helpompaa ja mahdollistanut tiedonsaannin kaikille ihmisille tehden siitä yhä demokraattisempaa.

Teknologian myötä yleistyneillä laitteilla pystymme hoitamaan raha-asioita, tekemään ostoksia ja hankintoja sekä pysymään yhteydessä maailman toisella puolella eläviin perheenjäseniin tai ystäviin. Teknologian kehitys on myös vaikuttanut ällistyttävällä tavalla siihen, miten käytämme vapaa-aikaamme, mutta myös vaikuttanut tapaamme tehdä töitä. Teknologia on myös auttanut meitä tuntemaan turvallisuutta ja esimerkiksi hälytysjärjestelmät kodeissa ovat yleistyneet.

Älylaitteet mullistavat

Osa 2000-luvun alun keksinnöistä tuntuvat jo niin normaaleilta, että ei uskoisi, että vain 20 vuotta sitten niitä ei edes ollut olemassa. Toki armeijat ja merivoimat käyttivät navigointilaitteita jo muutamien vuosikymmenten ajan, mutta esimerkiksi autojen navigointijärjestelmät tulivat Suomessa yleisiksi vasta 2000-luvun alussa. Silloinkin ne lisäsivät autojen hintaan sisäänrakennettuna 2000-3000 eurolla.

“Vanhempi” väestö saattaa muistaa vielä ajat, kun ostettiin CD-levyjä tai musiikki ladattiin netistä ja myöhemmin poltettiin omalle CD:lle.. Anteeksi mitä? Ensinnäkään netistä lataaminen ei ole enää tarpeellista ja toiseksi, harva kuuntelee enää CD-levyjä. 2001 vuonna julkaistu iPod muutti musiikin kuuntelun – pystyit lataamaan miltei loputtomia biisilistoja ja kuljettamaan musiikinkuuntelulaitettasi kätevästi taskussa. Oi jos tuolloin olisimme tienneet mitä tuleman pitää. Kun matkapuhelimet yleistyivät, alettiin niille kehittää yhä enemmän ja enemmän applikaatioita, jotka voisivat eri tavoin helpottaa ja parantaa ihmisten elämää. Vuonna 2008 Spotify sai alkunsa ja ihmiset pääsivät käsiksi lukemattomiin määriin musiikkia.

Vuonna 2007 julkaistu ensimmäinen iPhone loi pohjan ja standardin tuleville älypuhelimille. Kosketusnäyttöiset ja taskuun mahtuvat laitteet, joissa oli yhdistettynä musiikkipalvelut, puhelin ja tietokone tulisivat olevaan seuraava normi. Steve Jobs tiesi, että hän oli keksinyt jotain mullistavaa, mutta ei varmasti voinut aavistaa kuinka suuren vaikutuksen se tulevaisuuteemme tekisi. Tänä päivänä lähes jokainen omistaa älypuhelimen – yli 5 miljardia maailman ihmisistä käyttää mobiilipalveluita. Teemme työtä, kommunikoimme, shoppailemme, matkustamme, hoidamme raha-asioita ja vietämme vapaa-aikaamme älypuhelinten avulla. Matkapuhelimien yleistyminen on mahdollistanut sen, että riippumatta siitä missä olemme, emme varmasti tylsisty.

Voimme selailla erilaisia sosiaalisia medioita, katsoa elokuvia, pelata suosikkipelejämme ja jutella ystäville sekä perheelle milloin tahansa. Mobiililaitteiden yleistyminen on myös johtanut eri medioiden, alustojen, selainten yms. monipuolisuuteen. Esimerkiksi eri selaimet saattavat lukea saman sivuston koodia niin eri tavalla, etteivät kaikki sivustot toimi kaikilla selaimilla. 1990 ainoa olemassa oleva selain oli The WorldWideWeb, kun taas tänä päivänä selaimia on useampia mistä valita.

Älypuhelinten myötä myös kamerat yleistyivät. Nykyään jokaikinen matkapuhelin sisältää kameran ja laadustakaan ei ole tingitty. Miltei jokaisella ihmisellä on taskussaan päivittäin mukana minikokoinen kamera, jolla taltioidaan mitä odottamattomampiakin hetkiä.

Sosiaalisen median vaikutus

2004, yksi sosiaalisen median suosituimpia sivustoja sai alkunsa yhdessä Harvardin yliopiston opiskelija-asunnoista. Mark Zuckerberg ja Facebook saivat tuolloin alkunsa. Nykyään hänen luomansa yritys omistaa niin WhatsAppin, Messengerin kuin Instagraminkin. Voisi siis sanoa, että yksi nero hallitsee viestittelyä ja sosiaalista mediaa melko laajalti! Myös paljon puhetta on herättänyt se, miten Facebook kerää ihmisten tietoja ja kuinka laajalti se seuraa meidän liikkeitämme.

Facebook on myös vaikuttanut siihen, miten mittaamme ystävyyttä. Verrattuna siihen, kuinka paljon työstämistä oikea ystävyyssuhde vaatisi, on Facebook sekä helpottanut, mutta myös laskenut ystävystymisen rimaa. Yhdellä klikkauksella voit pyytää ihmisiä ystäviksesi ja konnektoida sellaistenkin ihmisten kanssa, joita et ole tavannut kasvokkain. Sanotaan myös, että ennen ihmiset tykkäsivät yksityisyydestä enemmän. Facebookin myötä kuitenkin yksityisyyden rima on myös laskenut ja moni ihmisistä jopa tykkää tuoda itseään esille – tämä jakaa monien ihmisten mielipiteet.

Toinen sosiaaliseen mediaan vaikuttanut alusta sai alkunsa vuonna 2005. YouTube mahdollisti olemassa olevan tiedon levittämisen yhä helpommin ja ilmaisesti. Se on toiminut ponnahduslautana myös monelle yritykselle ja sen kautta löydetään uusia lahjakkuuksia yhä edelleen. Lisäksi se toimii alustana sosiaalisessa mediassa vaikuttaville henkilöille ja yksityishenkilöt julkaisevat päivittäin materiaalia omilla kanavoillaan. YouTube toimii myös alustana opiskelulle, ja esimerkiksi TED talks:ien kaltaiset kanavat tarjoavat tietoa niin psykologiasta matematiikkaan saakka.

2000-luvulla tapahtuneet edistykset teknologiassa ovat siis muuttaneet maailmaa täysin erilaiseksi. Ennen emme edes osanneet unelmoida asioista, joita nykyteknologia meille mahdollistaa. Lisäksi uudistukset, jotka jo nyt koemme mullistaviksi, voivat jo parinkymmenen vuoden päästä olla normaaleja ja ihmettelemme jälleen yhä uudempia keksintöjä ja niiden vaikutuksia.

Kommentoi artikkelia:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *