Kohta se on täällä – uusi Apple iOS 14

iOS 14

Mobiilimarkkinoilla odotetaan jo innokkaasti Applen seuraavaa suurta päivitystä, joka on tarkoitus saada laajempaan levitykseen syksyllä 2020. Kyseessä on uusi iOS 14 -päivitys, jonka Apple esitteli 22. kesäkuuta WWDC-kehittäjätapahtumassa.

Päivityksen myötä käyttöön saadaan monia kauan kaivattuja ominaisuuksia, kuten Androidista tuttu sovellusnäkymä. Tämä jos mikä sai vannoutuneet Apple-käyttäjät huokaisemaan helpotuksesta! Kotinäkymää voidaan personoida siten, että sovellusten löytäminen ja käyttäminen tulee olemaan entistä helpompaa. 

Tärkeimmät odotettavissa olevat parannukset

Uuden päivityksen myötä käyttöjärjestelmän widgetit ovat paljon monipuolisempia. Niitä voidaan käyttää eri kokoisina ja ne voidaan sijoittaa ihan mihin tahansa aloitusnäytöllä. Uusien widgetien avulla tiedon löytyminen käykin nopeammin ja helpommin. 

IOS 14:ään lisättävä sovellusvalikko löytyy aloitusnäytön sivujen lopusta. Se kerää alleen kaikki laitteen sovelluksen ja on erittäin helposti navigoitavissa. Voit itse valita, montako sovellusta haluat aloitusnäkymää, ja piilottaa loput näppärästi App Library -sovellusvalikkoon. Tämän ansiosta laite on helpompi pitää järjestyksessä, ja sinulle tärkeimmät sovelluksen pysyvät helposti saatavilla. 

Parannellun organisoinnin lisäksi sovellukset ovat paremmin optimoituja myös isommille näytöille. Tämä on erinomainen uutinen mobiilipelaajille, sillä esimerkiksi mobiilikasinot tulevat olemaan entistä käyttäjäystävällisempiä

Puheluiden ja viestien päivitykset

Viestit-sovellukseen on tiedossa muutamia todella käteviä paranteluja. Uudessa iOS 14:ssa voidaan kiinnittää tietyn henkilön viestikeskustelut aina ylimmäksi, mikä helpottaa keskustelujen löytämistä. Myös ryhmäkeskustelut on mahdollista merkata erikseen, ja @-merkinnällä viestit voidaan suunnata vain tietylle henkilölle. Keskusteluja päästään värittämään entistä eläväisemmillä emojeilla, joita on lisätty kymmeniä. 

FaceTime-puheluiden, normaalin puhelinsovelluksen sekä Siri-sovelluksen näkymät ovat kätevän kompaktit, ja sen ansiosta puhelimen käyttö onnistuu myös silloin, kun puhelin hälyttää saapuvan puhelin ilmoitusta. Picture-in-picture– eli kuva kuvassa -ominaisuus taas mahdollistaa vaikkapa videoiden katselun tai FaceTime-puheluiden soittamisen samaan aikaan, kun käytät muita laitteen sovelluksia. 

Käsi kädessä tulevaisuuden trendien kanssa

Apple ottaa kopin tämän päivän palveluiden siirtymisestä sovelluspohjaiseksi: sen App Clip -minisovellukset mahdollistavat nopean ja helpon palveluiden hankkimisen ilman varsinaisen sovelluksen lataamista. Minisovellukset aktivoidaan NFC-tagin tai linkin kautta, ja niiden avulla voit vaikkapa tilata ruokaa tai vuokrata sähköpotkulaudan ilman painavamman sovelluksen lataamista. Maksullisten palveluiden maksualustana toimii Apple Pay.

Myös karttasovelluksen parissa nähdään askel nykyajan kehityksien suuntaan. Kartat ovat ensinnäkin helpompikäyttöiset, ja lisäksi niissä huomioidaan paremmin pyöräilijät ja pyöräilyreittiohjeet suurkaupungeissa. Kartta näyttää esimerkiksi reitin korkeusvaihtelut, mahdolliset ruuhkat reitillä sekä pyöräilyreitille osuvat portaat. Tällä hetkellä pyöräilykarttaan on päivitetty vasta New York, San Francisco, Los Angeles sekä muutamia kiinalaisia suurkaupunkeja, mutta muita tullaan saamaan mukaan myöhemmin. 

Lisäksi karttasovellus huomioi paremmin sähköautoilijat, joiden määrä tullee kasvamaan tulevaisuudessa. Karttojen avulla tulet pystymään suunnittelemaan sähköautolla ajettavia reittejä latauspysäkkien sekä laturin tyyppien mukaan. Car Key -ominaisuus taas mahdollistaa uusien autojen ovien avauksen puhelimen NFC-tagin avulla! Tämä ominaisuus tulee toimimaan sekä iPhonella että Apple Watchilla

Muita hyödyllisiä paranteluja

Siri-sovellus muuttuu aina vain älykkäämmäksi ja osaa antaa enemmän vastauksia sekä tarkempia käännöksiä. Lisäksi sen kautta voidaan lähettää ääniviestejä. Kääntäjä toimii jo 11 kielellä, mutta valitettavasti suomea ei ole vieläkään saatu mukaan.

Smart Home -sovelluksen kontrollointia on paranneltu, ja lisäksi päivitykseen on sujautettu muitakin pieniä, mutta hyödyllisiä muutoksia. Esimerkiksi terveyssovelluksen kautta voidaan seurata unta, ja sääsovellus tarjoaa widget-tuen. IOS 14 antaa myös ilmoituksia suuremmista ajankohtaisista säätapahtumista.

iOS 14 yksityisyys ja turvallisuus

Miltä sitten näyttävät yksityisyyden ja turvallisuuden päivitykset? Tänä päivänä tietomurroista ja urkinnasta joudutaan kuulemaan liian usein uutisia, mutta Applen käyttäjät ovat päässet tottumaan hyvään iOS-käyttöjärjestelmän parissa. Liikutaanko iOS 14:ssa edelleen tyynillä vesillä? 

Yksityisyys ja turvallisuus tulevat tiukentumaan entisestään iOS 14:n myötä, sillä joka ikinen sovellus tarvitsee erillisen luvan liikkeittesi seuraamiseen. Laitteen ilmoitusvalo syttyy palamaan heti, kun jokin sovelluksista käyttää joko mikrofonia tai kameraa. Tämän ansiosta voit huomata välittömästi mahdollisen ei-toivotun käytön. 

Tämän lisäksi iOS:n oma selain Safari antaa yksityisyysraportteja. Selaimeen on saatu myös käännösominaisuus, joka kattaa koko verkkosivun. 

iOS 14 -päivityksen käyttöönotosta

Milloin iOS 14 -päivitys sitten saadaan käyttöön, ja mitä tapahtuu ennen sitä? Sen beetatestiversio on jo avoinna kehittäjille, jotka tekevät parhaillaan töitä bugien etsimisen ja hävittämisen parissa. Avoin beetaversio taas tulee olemaan heinäkuusta alkaen saatavilla kaikille halukkaille testaajille. 

Alkuvaiheessa on selvää, että bugeja tulee löytymään jonkin verran. Ei olekaan välttämättä järkevää ottaa iOS 14 -päivitystä vielä päivittäiseen, pääasialliseen käyttöön. Lopullinen versio saapuu laajaan levitykseen syksyllä 2020, jolloin ohjelmiston tulisi toimia jo virheettömästi. 

Sen lataaminen tulee olemaan ilmaista, eli kuka tahansa voi saada sen käyttöönsä. Ainoat käytännön sanelema ehto on se, että laitteen tulee olla vähintään vuoden 2015 iPhone 6s -malli tai sitä uudempi. 

Miten päivittäminen tapahtuu?

Saat laitteeseen automaattisesti ilmoituksen, kun uusi ohjelmistopäivitys on saatavilla. Kytke laite verkkovirtaan ja liitä se langattomaan verkkoon. Voit napauttaa sitten suoraan ilmoituksen Asenna nyt -painiketta. Löydät päivityksen tarvittaessa myös asetusten kautta myöhemmin. 

Halutessasi voit asentaa ohjelmiston automaattisesti yön aikana tai pyytää muistuttamaan asennuksesta myöhemmin. Huomaa, että laite saattaa pyytää sovellusten poistamista, sillä se vaatii riittävästi tilaa ohjelmiston asentamiseen. Ne ladataan myöhemmin uudelleen. 

On hyödyllistä ottaa laitteesta varmuuskopiot ennen ohjelmistopäivitystä – näin olet varma, että kaikki tiedot pysyvät tallessa. Voit tehdä sen esimerkiksi iCloudin tai tietokoneen avulla. Jos sinulla on ongelmia iOS 14 -päivityksen käyttöönoton kanssa, voit aina ottaa yhteyttä Applen tukeen, josta annetaan ammattitaitoista apua ohjelmiston sekä sen asennuksen mahdollisten virheilmoitusten ratkaisemiseen.