OYS kehittää yksityistä mobiiliverkkoa

OYS 2030 mobiiliverkko

Oulun yliopistollinen sairaala (OYS) on parhaillaan suuren muutoksen edessä, sillä käytännössä koko sairaala on tarkoitus rakentaa uudelleen vuoteen 2030 mennessä. Tulevaa kokonaisuutta markkinoidaan maailman älykkäimpänä sairaalana ja siihen viitataan OYS 2030 -projektina.

Nyt OYS:ssa on aloitettu uusi pilottiohjelma, jossa testataan yksityistä mobiiliverkkoa. Yhdessä Elisan kanssa rakennettu verkko on testikäytössä ja onnistuessaan sen tulisi olemaan iso osa uutta Oulun yliopistollista sairaalaa, koska se antaisi sairaalalle vallan päättää ketkä verkkoa voivat käyttää. Se tulisi ensisijaisesti sairaalan työntekijöiden sekä tiettyjen laitteiden käyttöön.

Verkossa toimivat ainoastaan sairaalan työntekijöiden puhelimet ja myöhemmin erikseen määritellyt sairaalalaitteet. Normaalisti kaikkien ihmisten kännykät esimerkiksi sairaaloissa toimivat julkisessa verkossa. Privaattiverkon kapasiteetti on varattu ainoastaan sairaalakäyttöön”, Elisan mobiiliratkaisuiden liiketoimintajohtaja Eetu Prieur selventää.

Uusi verkko tulisi helpottamaan OYS:in työntekijöiden elämää ja mahdollistaisi 2000-luvun alussa käyttöönotettujen DECT-puhelinten jättämisen historiaan. Privaattiverkon ansiosta työntekijät eivät tarvitsisi enää kahta puhelinta, vaan jokaisen henkilökohtainen matkapuhelin toimisi tarvittavissa tehtävissä. Lisäksi puhelin osaa automaattisesti liittyä sairaalan verkkoon töihin saavuttaessa ja sieltä poistuttaessa työntekijä siirtyy julkiseen mobiiliverkkoon.

Privaattiverkon käyttäjät eivät enää tarvitse kahta puhelinta. Aikaisemmin on ollut tapauksia, joissa työpuhelinta ei ole välttämättä muistettu ladata. Jatkossa sellaista ongelmaa ei ole, kun käytössä on aina oma puhelin.

Kyseessä on edelleen pilottihanke, joka on käytössä pienellä alueella sairaalaa. Toistaiseksi se on toiminut hyvin, kertoo Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin huoltoteknikko Maarit Talman. Tarkoituksena on ottaa oma verkko käyttöön sairaalan uusissa tiloissa.

Sairaalan oma privaattiverkko on Suomessa vielä harvinaisuus ja ainoastaan Turun yliopistollisessa sairaalassa on käytössä vastaavaa teknologiaa.

Oulun ja Turun lisäksi myös muissa sairaaloissa on ollut kiinnostusta. Lisäksi privaattiverkkototeutuksia on käytössä esimerkiksi teollisuudessa, satamissa ja kaivoksissa.

Yksityinen verkko parantaa myös työntekijöiden tietoturvaa. Lisäksi etuna on tietenkin se, että vaikka julkinen mobiiliverkko kaatuisi, niin sairaalan sisäinen verkko toimisi ongelmitta. Nämä olisi isoja askelia eteenpäin uutta OYS 2030 -sairaalaa ajatellen.

Ulkopuoliset eivät pääse verkkoon. Verkkoon pääsevät vain ne liittymät, joille sairaala on antanut käyttöoikeuden.

Kaleva.fi