iPhone 12 & 12 mini: lisää tehoa, 5G:n nopeutta sekä uusi muotoilu ja värejä

iPhone 12

Apple on julkistanut seuraajan hyvin markkinoilla menestyneelle iPhone 11:lle. Tämän vuoden versio kantaa loogisesti mallinimeä iPhone 12 ja saapuu kauppoihin 23. lokakuuta. Lisäksi yhtiö täyttää monien toiveen ja tuo vihdoin markkinoille pienemmän version puhelimestaan. Uusi iPhone 12 mini on ennakkotilattavissa 6 marraskuuta alkaen (klo 15.00) ja se saapuu kauppoihin 13.11.

Uusi muotoilu ja parempi näyttö

iPhone 12

iPhone 12 tarjoaa kokonaan uuden muotoilun. Pyöreät linjat ja reunat on vaihtuneet kulmikkaisiin ja selkeisiin muotoihin. Monet ovat yhdistäneet muotoilun iPhone 5 -aikakauteen ja yhdennäköisyys pelkkiä muotoja katsomalla on kieltämättä hyvin samankaltainen. iPhone 12 on kooltaan 146,7 x 71,5 x 7,4 millimetriä ja se painaa 162 grammaa. iPhone 12 Mini -mallin lukemat ovat puolestaan 131,5 x 64,2 x 7,4 millimetriä ja 133 grammaa.

Uusi iPhone 12 on Applen laskemien mukaan 11 prosenttia ohuempi, 15 prosenttia pienempi ja 16 prosenttia kevyempi kuin edeltäjänsä. Pienempään kokoon on päästy muun muassa sillä, että LCD-paneeli on vaihtunut OLED-näyttöön (Super Retina XDR). Puhelimen 6,1 tuuman paneeli on viety entistäkin lähemmäksi laitteen reunoja. Tarkkuudeltaan se on 2532 x 1170 pikseliä (460ppi).

iPhone 12

iPhone 12 mini eroaa perusmallista ainoastaan näyttönsä osalta. Siinä on 5,4 tuuman OLED-näyttö (Super Retina XDR), joka on tarkkuudeltaan 2340 x 1080 pikseliä (476ppi). Se tuo markkinoille vihdoin modernin Apple-puhelimen, joka on kompakti, mutta jossa ei ole jouduttu tinkimään mistään. iPhone 12 mini on esimerkiksi pienempi kuin 4,7 tuuman näytöllä varustettu iPhone SE (2020).

Uusi näyttö on kirkkaampi ja siinä on parempi kontrasti. Se on myös tarkempi. ”OLED tarjoaa kirkkaammat kirkkaat kohdat, tummemmat mustat ja lisää tarkkuutta kaikessa mitä katsot. Tämä on paras tekemämme iPhonen näyttö, ja se ulottuu aivan reunoille asti”, kertoo Apple.

Näytön suojana Applen uutuuspuhelimissa on neljäkertaa paremman pudotuskestävyyden tarjoava Ceramic Shield. Se yhdistää lasiin nano­­kokoluokan keraami­kiteitä, jotka ovat itse asiassa kovempia kuin useimmat metallit, kertoo Apple. Yhtiön mukaan yksinkertaiselta kuulostava Ceramic Shield on äärimmäisen vaikeaa valmistaa, koska keraaminen materiaali ei ole läpinäkyvää. Puhelimen takana yhtiö käyttää edelleen ns. normaalia lasia. iPhone 12:n reunat ova alumiinia.

iPhone 12 vesitiivis

Uusi rakenne tarjoaa näyttävämmän kokonaisuuden, joka on saatavilla useissa eri väreissä. Näihin kuuluvat musta, valkoinen, vihreä, sininen sekä Product Red -punainen. Vettä iPhone 12 ja 12 mini kestävät paremmin kuin mitkään muut aikaisemmat iPhonet. Ne täyttävät IP68-suojaluokituksen: iPhone 12 kestää upotuksen veteen aina kuuden metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi.

5G – lisää nopeutta

Apple mainostaa uuden iPhone 12 -mallistonsa yhtenä pääominaisuutena 5G-yhteyttä. Vielä 5G:n hyödyt eivät ulotu kovinkaan laajoille alueille Suomessa, mutta suurimpien kaupunkien keskusta-alueilla ja niiden läheisyydessä 5G jo toimii. Applen mukaan iPhone 12 mini on maailman pienin, ohuin ja kevein 5G-puhelin.

5G on tunnetusti nopea, mutta rasittaa samalla akku erittäin paljon, joten niinpä Apple on kehittänyt ongelmaan älykkään ratkaisun. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että 5G:tä käytetään vain silloin kuin siitä on aitoa hyötyä, kuten ladattaessa suuria tiedostoja. Silloin kun puhelin esimerkiksi tekee päivityksiä taustalla tai sillä soitellaan, niin käytössä on 4G LTE.

A14 Bionic – 11 biljoonaa operaatiota sekunnissa

Ei uutta iPhonea ilman uutta järjestelmäpiiriä. iPhone 12 ja 12 mini sisältävät uuden A14 Bionic -siru, joka tarjoaa jälleen lisää nopeutta. Apple hehkuttaa siruaan supertehokkaaksi, joka tarjoaa lisäksi erinomaisen akkukeston. A14 Bionic:ssa on seuraavan sukupolven Neural Engine ja se on niin tehokas, että se pystyy jopa Dolby Vision -kuvaamiseen.

Kaksi kameraa – parempia kuvia hämärässä

iPhone 12 kamera

iPhone 12:ta takaa löytyy kaksi kameraa, joista molemmissa on 12 megapikseliä. Ensimmäinen on laajakulma- ja toinen ultralaajakulma. Laajakulmakamerassa on f/1.6-aukko. Ultralaajakulmassa on 120 asteen kuvakulma ja f/2.4-aukko. Uutuudessa molemmat kamerat sisältävät yökuvaustilan, joten hämärässä saa entistäkin näyttävämpiä kuvia. 

Uusi laaja­kulma­­kamera päästää sisään 27 prosenttia enemmän valoa. Joten otitpa kuvia päivän­­valossa tai kuutamon kajossa, saat ikuistettua aiempaa enemmän yksityis­kohtia ja värejä”, kertoo Apple sivustollaan.

Etukamera on saanut uusia ominaisuuksia. Siinä on nyt yötila, HDR 3 ja Dolby Vision. Etukamerassa on 12 megapikseliä ja f/2.2-aukko

Videokuvaus – Dolby Vision

Dolby Vision

Mukaan tuotu älykäs HDR 3 tasapainoittaa kuvien elementtejä, jonka ansiosta yksityiskohdat tulevat esiin entistäkin paremmin. Älykäs HDR 3 tunnistaa kone­­oppimisen avulla kasvojen lisäksi ympäristön ja säätää tarvittaessa kuvan terävyyttä, värejä ja valko­tasapainoa.

Videokuvausta on viety myös eteenpäin parantamalla hämäräkuvausominaisuuksia. iPhone 12:lla on mahdollista tallentaa videokuvaa 4K HDR -tarkkuudella Dolby Visionilla. Lisäksi pystyt editoimaan videoita suoraan puhelimellasi Kuvat-apissa tai esimerkiksi iMoviella.

Applen mukaan Dolby Vision on tähän mennessä ollut vain suurten Hollywood-studioiden herkkua, mutta iPhone 12 tuo sen koko kansa saataville. Mikään muu älypuhelin ei pysty kuvaamaan, editoimaan ja toistamaan videokuvaa Dolby Vision -muodossa.

Dolby Visionin tuominen iPhoneen oli kaksi­vaiheinen prosessi. Ensin hyppäsimme 8-bittisestä 10-bittiseen HDR-video­­kuvaukseen, joten iPhonella saa kuvattua nyt uskomattomat 700 miljoonaa väriä. Sitten lisäsimme mahdollisuuden kuvata Dolby Visionilla, joka saa jokaisen kuvan näyttämään aidommalta”, kertoo Apple

MagSafe – vanha tuttu tekee paluun

iPhone 12 MagSafe

MagSafe? Kyllä. Apple tuo takaisin aikoinaan kannettavissa tietokoneissaan käyttämänsä termin. iPhone 12:n kohdalla se tarkoittaa puhelimen takana olevaa aluetta, johon magneetilla varustetut lisävarusteet, kuten laturit ja kuoret napsahtavat tiukasti kiinni. 

MagSafe luo kokonaan uuden ekosysteemin ja tarjoaa lisävarusteita tekeville valmistajille uusia mahdollisuuksia. Aika näyttää, mitä kaikkea valmistajat kehittelevät. Tulevaisuutta ajatellen MagSafe ennakoi sitä, että Apple on luopumassa seuraavien vuosien aikana Lightning-liitännästä ja tekemässä puhelimestaan kokonaan langattoman. Tähän viittaa myös se, ettei paketin mukana toimiteta enää kuulokkeita eikä laturin verkkovirta-adapteria. USB-C–Lightning-kaapeli paketista kuitenkin vielä löytyy.

Hinta – paljonko iPhone 12 maksaa?

6,1 tuuman näytöllä varustetun iPhone 12:n hinta alkaa 929 eurosta. Sillä saa 64 gigatavun tallennuskapasiteetilla varustetun mallin. iPhone 12 mini -version alkaen hinta on 829 euroa samalla 64 gigatavun tallennustilalla.