Mobiilipelaaminen ja 5G – miten kaikki tulee muuttumaan?

Photo by Jackson David on Unsplash

Mobiiliverkko 5G on herättänyt suurta jännitystä pelaajien keskuudessa. Siitä puhutaan kuin uudesta messiaksesta ja sille on asetettu suuria odotuksia. Asiantuntijoiden mukaan 5G tulee mullistamaan koko mobiilipelaamisen ja pelimaailman, joskin siitä on hyötyä myös muillakin aloilla. 

Kiistatta kyseessä on yksi suurimmista mobiiliteknologian uutisista, joka tulee takaamaan yhä nopeammat ja vakaammat mobiiliyhteydet. Sitä voidaankin hyödyntää melkein millä tahansa alalla, joskin peliala on taatusti sen suurin hyötyjä. Tutustutaan ilmiöön lähemmin ja sen mahdollistamiin hyötyihin eri mobiilipelialoilla.

Miten 5G-ilmiö on kehittynyt maailmalla?

Vuosien suunnittelutyön tuloksena 5G-verkko otettiin käyttöön Etelä-Koreassa ensi kerran vuonna 2019. Maa olikin ensimmäinen, joka pystyi rakentamaan ja saada toimintaan koko maan kattavan, kaupallisen 5G-verkoston. Myöhemmin samassa onnistuivat monet muutkin maat, kuten Yhdysvallat, Kiina, Iso-Britannia ja Suomi. 

Vuoden 2019 loppuun mennessä yli 20 maata olivat jo onnistuneet rakentamaan maahansa 5G-verkoston vaatiman infrastruktuurin ja avaamaan sen kaupalliselle toiminnalle. Samalla suuret älypuhelinvalmistajat, kuten OPPO, Samsung, Huawei ja Xiaomi, ovat jo esitelleet maailmalle useita uutta verkostoa tukevia 5G-älypuhelimia. 

Mitä uusia ominaisuuksia 5G tuo tullessaan? 

Kyseessä on 4G-verkon seuraaja, joka kymmenkertaistaa aikaisemman verkkonopeuden. Se on tällä tavoin suunniteltu palvelemaan koko kodin ainoana internetlähteenä. Sen maksiminopeuden uskotaan nousevan yli 10 gigabittiin, jonka ansiosta langaton internetyhteys pystyy kilpailemaan uskottavasti muiden nopeiden laajakaistayhteyksien, kuten kuparikaapelien välityksellä toimivaan netin, kanssa. 

5G tarkoittaa samalla pienempää viivettä ja enemmän kaistaa, jonka ansiosta se sopii mainiosti juuri pelitarkoituksiin. Netin käyttäminen tulee olemaan huomattavasti sujuvampaa myös samanaikaisesti muiden laitteiden kanssa. Verkkoa ei voida kuitenkaan ottaa käyttöön tuosta vain, vaan sitä varten pitää olla 5G-älylaite ja siihen sopiva liittymä.

5G Suomessa – miten asiassa ollaan edistytty tähän mennessä?

Suomi on ollut 5G:n kehityksessä keskeisessä roolissa. Teleoperaattori Elisa avasi maailman ensimmäisen 5G-verkon jo vuonna 2018 Tampereella ja Helsingissä.

Maailman ensimmäisen 5G-verkon lisäksi Elisan 5G-verkossa soitettiin maailman ensimmäinen 5G-videopuhelu kahden maan välillä, kun Suomen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ja Viron talous- ja infrastruktuuriministeri Kadri Simson puhuivat toisilleen Tampereella ja Tallinnassa 5G-verkon yli kesäkuussa 2018.

Elisan lisäksi 5G-verkkoja kehittävät Suomessa kovaa vauhtia myös muun muassa Telia ja DNA. Elisan 5G-verkon alueella asuu jo yli miljoona suomalaista. Koko Suomi uskotaan saavan katetuksi viiden vuoden sisällä vuoteen 2025 mennessä.

Mobiilipelaaminen ja 5G – taivaassa solmittu rakkausliitto

5G-verkon ansiosta mobiilipelit tulevat pyörimään huomattavasti sujuvammin. Sen myötä on syntynyt myös aivan uusi trendi nimeltä pilvipelaaminen. Netin tietopankkeina toimivat pilvipalvelut ovat jo suuntautuneet pelialalle ja tarjoavat nykyään jopa suuria videopelejä suoraan netin pilvipalvelun välityksellä. Niitä voidaan siis jo pelata pelkästään peliohjaimella ja mokkulan välityksellä televisiossa.

Photo by ROBIN WORRALL on Unsplash

Mobiilipelit tulevat tulevaisuudessa olemaan saatavilla samalla tavalla. Pelaaja yhdistyy erittäin nopealla yhteydellä pilvipalveluun, joka mahdollistaa pelaamisen ilman jumittamisia tai pysähtelyjä. Samalla pilvipalveluiden käyttö helpottaa akunkäyttöä, koska pilvipalvelut koostuvat pienistä lähipalvelimista eikä suurista keskuspalvelimista, jolloin tiedon lähetykseen ja vastaanottamiseen ei tarvitse käyttää yhtä paljon energiaa. 

Samalla pelien prosessorin ei välttämättä tarvitse olla enää puhelimen sisällä vaan pilvipalvelussa. Yksinkertaisesti koko pelielämys tulee muuttumaan huomattavasti parempaan suuntaan. Lisäksi pelivalikoima tulee paranemaan melkoisesti, koska peliyrityksillä on käsissään lähes rajoittamaton internetyhteys, joka on pohja jopa kaikkein kovatasoisimmalle pelimotoriikalle.

Muut 5G-verkosta hyötyvät alat

Mobiilipelaaminen ei koostu pelkästään tavallisten mobiilipelien pelaamisesta, vaan mobiilisti pelataan myös runsaasti rahapelejä. 5G:n ansiosta netin parhaat kasinot voivat tarjota asiakkailleen yhä sujuvamman pelikokemuksen joko sovelluksensa tai mobiilisivustonsa kautta. Pelivalmistajat pystyvät tälläkin kertaa valmistamaan teknologisesti yhä kehittyneimpiä pelejä, joita jokainen 5G-laite pystyy pyörittämään. Kolikkopelien pelaaminen ei siis voisi olla jännittävämpää!

Toinen 5G-verkon hyötyjä on tekniikan ala nimeltä esineiden internet (internet of things). Kyseessä on siis tällä hetkellä älykkäät kodinkoneet, jotka voidaan yhdistää kotiverkkoon ja joita voidaan kontrolloida esimerkiksi älypuhelimesta. 5G-verkon tuomat hyödyt merkitsevät sitä, että kyseinen teknologia pääsee täyteen kukoistukseensa. 

Esineiden internetiä pystytään tällä tavoin laajentamaan helpommin kodin seinien ulkopuolelle ja yhdistää verkkoon esimerkiksi autoja, koneita, sensoreita ja mittareita, joka tulee mullistamaan täydellisesti myös teollisuuden. Tällä hetkellä suurin osa operaattorien esineiden internetin tuomasta liikevaihdosta syntyy itse yhteydestä, mutta tulevaisuudessa ne voivat tarjota myös sovelluksia, palveluita ja palvelualustoja. 

Pelivalmistajat joutuvat tosiaan tekemään työtä 5G:n kanssa

5G tulee muuttamaan aikaisemman verkkoinfrastruktuurin lisäksi myös älypuhelinteknologian. Uuden, yhä tehokkaamman ja monipuolisemman teknologian ja supernopean yhteyden ansiosta pelivalmistajat ovat joutuneet palaamaan taas kerran suunnittelupöydän ääreen ja todella aloittaa alaa mullistavien pelien suunnittelun.

Kaikentasoiset mobiilipelaajat odottavat jo kieli pitkällä uusimpia 5G-verkolle erityisesti valmistettuja uutuuspelejä, joille on asetettu suuret odotukset. Kuten kaiken uuden teknologian kanssa, myös 5G-pelit tulevat alkujaan kokemaan kasvukipuja ja sisältämään virheitä. Ajan kanssa ne kuitenkin pystytään hiomaan täydellisyyteen.

Peleihin voidaan lisätä myös aikaisempaa enemmän lisättyä todellisuutta ja jopa virtuaalista todellisuutta, joidenka odotetaan niin ikään nostattavan omaa suosiotaan ja kehittymään uuden teknologian myötä. Tätä ennen niiden toteuttaminen vaatii erittäin suurten datamäärien siirtämistä puhelimen ja palvelimen välillä, jonka johdosta moni pelaaja ottaa kyseiset erikoisominaisuudet pois päältä. 

Kaikin puolin 5G:n odotetaan mullistavan maailmaa melkoisesti. Ihmiset, yritykset, tehtaat ja monet muutkin alat pystyvät yhdistymään verkkoon huomattavasti helpommin ja tasaisemmin. Se itsessään tulee avaamaan ovia täysin uusille teknologian aloille ja palveluille samalla tapaa kuin mobiililaitteet tekivät muutama vuosikymmen aikaisemmin.Pelurit voivat olla siis syystä innoissaan tulevaisuuden tuomista mahdollisuuksista. Mobiilipelaaminen elää murroksen aikaan, ja pelien tuoma nautinto tulee vain kasvamaan tästä eteenpäin.

Kuvat:

Kommentoi artikkelia:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *