5G tekee tuloaan kuluttajille, mutta katseet ovat jo 6G:ssä

Telemasto

Kun 5G on vielä ihan alkuvaiheessa ja tutkimusta vielä tehdään, tiedemiehet ja insinöörit maailmanlaajuisesti jo alkaneet työskentelemään seuraavan sukupolven tietoverkkojen parissa. Suomalaiset tutkijat ajattelevat, että voisimme nähdä 6G:n toiminnassa vuonna 2030.

Tällä välin ihmiset ja yritykset voivat aloittaa nopeammista yhteyksistä, suuremmista kapasiteeteista ja pienemmästä viiveistä nauttimisen 5G-yhteyksien myötä, jonka ansiosta yhteisöt ja yritykset voivat parantaa suorituskykyään valvatavasti.

Johtajat 6G kehityksessä

Suomen tietoliikenneteollisuus on ollut johtaja alalla jo pari vuosikymmentä. Voit vieläkin kuulla nimen Nokia matkapuhelinalalla kuluttajien keskuudessa sekä verkostoitumisessa ja innovaatioissa yritysten keskuudessa. Nyt kun 5G on aloittamassa infrastruktuurin rakentamista, Euroopan unionilla on jo katse uusien tietoverkkojen kehittämissä. 

Euroopan komissio valitsi Nokian johtamaan seuraavan sukupolven langattoman verkon tutkimusprojektia.

Kaksi vuotta sitten Oulun yliopisto esitti 6Genesis-tutkimuksen, jossa tavoitteena on uusien tietoverkkojen kehitys, kuten 6G:tä käyttävä langaton äly-yhteiskunta ja ekosysteemi. Tieteellisiin kumppaneihin kuuluivat Aalto-yliopisto, VTT ja Nokia Bell Labs.

Nokia Bell Labs on Nokian teollisuustutkimusosasto. Uuden EU-aloitteen puitteissa he alkoivat tutkia taustalla olevia tekniikoita, joista uuden tulevaisuuden langattoman verkon odotetaan rakentuvan. 

Toisin kuin 5G, joka tuo valtavat nopeudet ja pienemmän viiveen, 6G pyrkii yhdistämään ihmiset ja koneet digitaaliseen ympäristöön entistäkin paremmin. Ensisijainen vertailuarvo ei ole se, kuinka paljon 8K-sisältöä voit ladata ja millä nopeudella samaan aikaan kun pelaat pelejä, vierailet NetBet-sivuilla ja katsot Netflixiä.

Nokia logo

6G haasteet

Vaatimukset 6G-verkolle ovat intuitiiviset yhteydet, tehokkaammat vuorovaikutukset fyysisen maailman kanssa ja yleisesti parempi tuottavuus sekä ihmisten aikeiden parempi ennustettavuus. Edistyneen 6G-tekniikan  odotetaan mahdollistavan muun muassa ennaltaehkäisevän terveydenhuollon, joka olisi kaikilta osin varsin merkittävä asia kokoa yhteiskunnalle.

Kansainvälinen yhteenliittymä tunnisti jo päähaasteet ennen uuden sukupolven langatonta verkkoa. Kehitysprosessissa Euroopan komissio haluaa kiinnittää erityistä huomiota tietosuojaan. Luonnollisesti 6G tulee tarjoamaan myös huomattavasti nopeammat datayhteydet muiden parannuksien ohella.

5G-verkko tekee suuren harppauksen viiveessä. Nokian johtaman kehitystiimin kuuden keskeisen haasteen joukossa ovat vasteaika ja verkkokapasiteetti.

Samanaikaisesti uuden tietoverkon kehityksen kanssa IT-sektori on tehnyt huomattavia edistysaskeleita tekoälyssä ja koneoppimisessa. Tutkijat aikovat käyttää näitä työkaluja tehokkaammin luodessaan tulevaisuuden 6G-verkkoa.

Ennen tiimiä tavoitteena on kehittää infrastruktuuri, joka käyttää optimaalista energiamäärää jättäen pienemmän ympäristöjalanjäljen. Tämä on nykypäivän vaatimukset huomiden myös tärkeää tulevassa 6G-verkossa.

Tutkimuksen takana

6G-verkon kehityksen ollessa vielä hyvin alkuvaiheessa, odotetaan sen käyttävän nykyistä korkeampi taajuuksia. Tämä johtaisi parempiin data-arvoihin ja paljon suurempaan kapasiteettiin. Mitä viiveeseen tulee 6G-verkon odotetaan tukevan mikrosekunnin tiedonvälitystä.

5G-verkkojen nykyiset odotukset, kuten IoT:n ja ajoneuvojen sisäisen viestinnän laajamittainen käyttöönotto autonomisille ajoneuvoille saattavat epäonnistua, joten nämä asiat ovat keskeisiä 6G-kehitykselle.

Tämän hetkinen Nokian johtama tutkimus Heta-X on rahoitettu EU Horizon 2020 toimesta, mutta se ei ole maailmanlaajuisesti ainoa 6G-tutkimusohjelma. 

Etelä-Korea tutkii Terahertz-kaistateknologioita, jotka tekisivät 6G-verkoista viisi kertaa nopeamman kuin 5G-verkot. Etelä-Korean elektroniikan ja televiestinnän tutkimuslaitos johtaa hanketta.

Kiina on yksi maista, joka on investoinut todella voimakkaasti 5G-verkkoihin, kaikki teollisuus- ja tietotekniikkaministeriön alaisuudessa. Yhdysvaltain tutkijat aikovat tutkia 6G-taajuuksia välillä 95 GHz – 3THz.

Avainteknologioita, jotka voivat olla osa 6G-kehitystä, ovat millimetrin aalto, massiivinen MIMO ja tiheät tietoverkot. Uusien ja tulevien tekniikoiden joukossa voitaisiin kehittää joitain uusia aaltomuotoja, modulointia ja monipääsyjärjestelmiä.

Suomi on vahvasti mukana seuraavan sukupolven 6G-verkon kehityksessä. Toivottavasti tämä jatkuu myös tulevaisuudessa ja Suomi onnistuisi muun muassa yhdessä yliopistojen kanssa ratkaisemaan 6G:n keskeiset haasteet ja kehittämään näin huippunopean ja varman verkon sekä kuluttajien että firmojen käyttöön.

Kommentoi artikkelia:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *