TOP 7 mobiilisovellukset nopeisiin rahansiirtoihin

Rahan siirtäminen eri pankkien välillä on viime vuosiin saakka ollut hidasta. Pahimmillaan rahan siirtäminen pankkitililtä toiseen on kestänyt tuskaisimmillaan 2–3 arkipäivää, mutta viime vuosina pankit ovat tunnistaneet kuluttajia raastavan ongelman. Rahansiirto on nyt mahdollista lähes reaaliajassa, kiitos uusien mobiilisovellusten. Kilpailu asiakkaista onkin kiivasta, kun uusia mobiilisovelluksia on tullut markkinoille tasaiseen tahtiin. 

Turvallisuus kaikkein tärkeintä

Uusien rahansiirtoihin tarkoitettujen mobiilisovellusten kehittäminen alkoi jo vuosia sitten. Koska kyse on rahasta, niiden turvallisuus ja luotettava toiminta piti saada siihen malliin, että asiakkaat uskalsivat ottaa ne käyttöönsä. Pankit vakuuttavatkin sovellusten turvallisuudesta eikä turvallisuusriskejä juurikaan ole. Siksi niiden käyttö on yleistynyt ja se on tarkoittanut käteisen rahan käytön rajua vähentymistä. Käteisnostot ovatkin vähentyneet viime vuosina yli 10 prosentin vuosivauhtia. Vaikka käteisen käyttö on vähentynyt hurjasti, ei niin sanotun oikean rahan käyttö ole loppumassa kokonaan. 

Esimerkiksi ravintolalaskun jakaminen seurueen välillä on nyt mahdollista helposti mobiilisovellusten avulla. Muutamalla painalluksella oma osuus laskusta on maksettu toisen ihmisen tilille. Muissakin pienemmissä tilaisuuksissa, esimerkiksi kirpputorilla, myyjäisissä tai vaikkapa urheilutapahtumissa mobiilimaksu voi tuoda pelastuksen, jos käteistä rahaa ei ole saatavilla tai korttimaksu ei ole mahdollista. 

Nopea rahansiirto on nykyään myös mahdollista nettipelaamisessa. Suomalaiset pikakasinot ovat lisääntyneet viime vuosina, ja nopea rahansiirto ja turvallinen pelaaminen ovat vedonlyöntiyhtiöiden prioriteetti, kun he hakevat asiakkaiden luottamusta nettipelaamisessa. 

Yksi tärkeä tekijä mobiilisovellusten kehityksessä on ollut älypuhelimien ominaisuuksien kehitys. Älypuhelin on nykyään lähes välttämätön osa ihmisen elämää. Älypuhelimien valmistajat kehittävät jatkuvasti uusia ominaisuuksia, ja kilpailu uusista ominaisuuksia käy kuumana.

Myös 5G-verkon läpimurto helpottaa mobiilisovellusten käyttöä tulevaisuudessa. Vuonna 2020 uudet 5G-puhelimet tekivät todellisen läpimurron, kun niiden myynti kasvoi nollasta lähes 30 prosentin osuuteen. Uusi nopeampi yhteys tekeekin esimerkiksi rahansiirroista entistä nopeampaa ja mahdollistavat pankkeja kehittämään mobiilisovelluksiaan entistä käyttöystävällisemmiksi. 

Mobiilimaksaminen on siis todella lyönyt läpi 2020-luvulla. Onkin mielenkiintoista seurata, miten suureksi osaksi mobiilimaksaminen kehittyy tulevina vuosina ja vuosikymmeninä. Vai onko teknologiakehitys tuomassa maksamiseen vielä kehittyneempiä elementtejä? Nyt jo kehitellään biometristen tunnisteiden hyödyntämistä maksutilanteissa. Olisiko mahdollista, että tulevaisuudessa maksu tapahtuisi näyttämällä kämmentä maksupäätteeseen? Tai vaikkapa kasvontunnistusta?

Vaikka mobiilisovelluksilla maksaminen on lisääntynyt Suomessa paljon viime vuosina, on se paljon yleisempää esimerkiksi muissa Pohjoismaissa. Alla on listattuna suositummat mobiilisovellukset nopeisiin rahansiirtoihin.

1) MobilePay

Ylivoimaisesti suosituin ja suurin sovellus on MobilePay. Vaikka uusia yrityksiä ja sovelluksia on tullut kilpailemaan MobilePayn markkina-asemasta, on sen markkinaosuus vielä noin 20 prosentin luokkaa. MobilePay on Danske Bankin kehittämä mobiilisovellus ja maksut kahden Danske Bankin tilin välillä tapahtuvat reaaliaikaisesti. MobilePay lanseerattiin jo vuonna 2013, mutta sen käyttö on noussut räjähdysmäisesti vasta viimeisen viiden vuoden aikana. Vuonna 2020 MobilePayn kautta pyyhkäistiin maksuja Suomessa noin 1,3 miljardilla eurolla. Aktiivisia MobilePay-käyttäjiä oli 1,3 miljoonaa suomalaista. 

Se, että MobilePayn käyttäjien keski-ikä nousi vuoden 2020 aikana kertoo myös, että MobilePay tai muut mobiilisovellukset ovat suosittuja myös muiden kuin nuorten kuluttajien keskuudessa. 

Erityisesti 35–44-ikäluokan keskuudessa mobiilimaksaminen on kasvanut viime vuosien aikana paljon. Kuluttajat haluavat maksutilanteen olevan helppo, turvallinen ja nopea. Mobiilimaksaminen sekä lähimaksulla maksaminen ovatkin helpottaneet viime vuosina kuluttajan arkea maksutilanteissa. 

2) Siirto

Nordean Siirto-sovellus toimii tällä hetkellä Nordean, Osuuspankin, S-Pankin ja Ålandsbankenin pankkien tileillä. Siirto on laajin mobiilimaksamisen verkosto, sillä Siirto-sovelluksen kautta voi siirtää rahaa näiden neljän pankin tilien välillä lähes reaaliaikaisesti. Nordean Siirto-palvelun voi siis ottaa käyttöön muidenkin pankkien tunnuksilla. Siirto on MobilePayn suurin kilpailija Suomessa. 

3) OP-Pivo

Pivo on OP-ryhmän kehittämä sovellus, johon on rekisteröitynyt noin 1,2 miljoonaa käyttäjään. Kuten muiden sovellusten tapaan, Pivon käyttäminen on kätevää ja turvallista. Sitä voi käyttää maksuvälineenä esimerkiksi ystävien kesken, verkkokaupoissa, sovelluksissa ja kaupan kassalla. Pivon käyttäjillä tarjolla on myös CityShoppari 2021 -etupaketti, joka tarjoaa alennuksia ja etuja ympäri Suomen. Myös muiden mobiilisovellusten asiakkaille tarjotaan erinäisiä etuuksia, esimerkiksi matka-alennuksia ja eri liikkeiden tarjouksia. 

4) Google Pay

Googlen mobiilimaksusovellus Google Pay on luonnollisesti maailmanlaajuisesti erittäin suosittu. Sovellus muistettiin ennen nimellä Android Pay, kunnes se muutti nimensä vuonna 2018 Google Payksi. Google Payhin voi helposti lisätä eri pankkien maksusovellukset. Maksaminen Google Paylla onnistuu samalla tavalla kuin muillakin rahansiirtoon tarkoitetuilla maksusovelluksilla. Google Payn käyttämisen etuna o0n Googlen kumppaneiden tarjoamat etutarjouksia. Google Pay on luonnollisesti käytössä vain Android-laitteissa eikä Apple Storen kautta. 

5) Apple Pay

Apple Pay sai alkunsa jo vuonna 2014, ja silloin sen alku oli melko kivikkoinen. Alkutaipaleella sen käyttäjien antaman palaute oli vaihtelevaa, joten Apple on kehittänyt vuosien varrella sovellustaan paljon kuluttajien palautteiden perusteella.  Vuonna 2017 esimerkiksi Nordea ja St1 ottivat käyttöön Apple Payn mobiilimaksupalvelun Suomessa. Apple Pay on luonnollisesti Google Payn suurin kilpailija maailmalla. Apple Pay on saatavilla vain App Storen kautta.  

6) PayPal

Yksi tunnetuin rahansiirtoyhtiö on PayPal, joka on ollut pitkään suosittu erityisesti rahansiirroissa ulkomaille. PayPal perustettiin vuonna 2000, kun Confinity ja Elon Muskin omistama X-com yhdistivät voimansa. Verkkokauppajätti eBay osti PayPalin vuonna 2002 noin 1,5 miljardilla dollarilla. Silloin yli puolet eBayn käyttäjistä käytti maksutapanaan juuri PayPalia. Vuonna 2014 eBay erotti PayPalin omaksi yhtiökseen. 

Myös PayPalilla on tarjolla rahansiirtoihin tarkoitettu sovellus, jonka kautta voi maksaa esimerkiksi pieniä summia ystäville. PayPal on tarjolla sekä App Storessa että Google Play -kaupassa. 

7) S-Mobiili

S-Pankin käyttäjille on tarjolla oma S-Mobiili-sovellus, joka mahdollistaa muun muassa omien tilien hallinnan sekä perinteiset pankkisiirrot. Sen kautta löytää myös hyviä virtuaalisia tarjouskuponkeja, jotka tarjoavat rahanarvoisia etuja esimerkiksi kauppoihin ja kahviloihin, jotka ovat osa S-ryhmää.

Kommentoi artikkelia:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *