Qualcomm tuo markkinoille oman drone-alustan 5G-tenkiikalla sekä tekoälyllä

Älypuhelimien piirisarjoista monille tuttu Qualcomm laajentaa osaamistaa drone-tenkologiaan. Yhtiö oli taannoin mukana Mars-lennolla, jonka mukana olleessa Ingenuity-helikopterissa käytettiin yhtiön Qualcomm Flight Platformia.

Menestyksen innoittamana Qualcomm on julkistanut maailman ensimmäisen dronealustan, joka on varustettu sekä 5G– että tekoälyominaisuuksilla. Qualcomm Flight RB5 Platform helpottaa kaupalliseen ja teolliseen käyttöön suunnattujen dronejen suunnittelua sekä luo tekoälylle uusia käyttömahdollisuuksia. Qualcomm Flight RB5 5G Platform sisältää Qualcomm QRB5165 -prosessorin ja on varustettu Qualcommin viimeisimmillä IoT-ratkaisuilla, joiden ansiosta seuraavan sukupolven dronet ovat entistä tehokkaampia ja vähemmän virtaa kuluttavia.

Qualcomm Technologies on ollut merkittävässä roolissa 5G:n yleistyessä robotiikassa ja droneissa. Qualcomm Flight RB5 5G -alusta tuo huippuominaisuuksia dronevalmistajien käyttöön pakkaamalla useita monimutkaisia tekniikoita yhteen integroituun järjestelmään, joka tukee uusia sovelluksia ja käyttötapoja muun muassa elokuvissa ja viihteessä, turvallisuusalalla ja pelastuspalveluissa, logistiikassa, huoltotarkastuksissa sekä kartoituksessa.

”Olemme jatkaneet johtavien droneyhtiöiden sitouttamista ja saaneet mukaan yli 200 maailmanlaajuista robotiikka- ja drone-ekosysteemin jäsentä edistämään maailmanlaajuisia dronestandardeja sekä 5G-ominaisuuksia sellaisissa organisaatioissa kuin 3GPP, GSMA, Global UTM Alliance, Aerial Connectivity Joint Iniative (ACJA) ja ASTM”, sanoo Qualcommin Technologiesin itsenäisen robotiikan, dronejen ja älykkäiden laitteiden kehityksestä vastaava johtaja Dev Singh.

Erittäin vähän virtaa kuluttava ja runsaasti laskentatehoa tarjoava Qualcomm Flight RB5 sopii erinomaisesti tekoälyn ja koneoppimisen yhdistämiseen, mikä mahdollistaa täysin autonomisten dronejen valmistamisen. Poikkeuksellisen tehokkaat kameraominaisuudet mahdollistavat erinomaisen kuvanlaadun. 5G- ja Wi-Fi 6 -yhteyksien avulla alusta mahdollistaa entistä turvallisemman ja luotettavamman lentämisen näköyhteyden ulkopuolella (BVLOS). Pelkät turvatoiminnallisuudet eivät riitä varmistamaan dronelennätyksen turvallisuutta, kun toimialue laajenee näköyhteyden ulkopuolelle. Qualcomm Flight RB5 5G -alusta on varustettu Qualcomm Secure Processing Unit -tekniikalla, joka tukee dronejen nykyisiä tietoturvavaatimuksia.

Qualcomm Technologies testaa yhdessä Verizonin kanssa Qualcomm Flight RB5 Platformia Verizonin 5G-verkossa. 5G mmWave-teknologiaa tukevan alustan on määrä tulla saataville Verizon Thingspace -palvelun kautta.

Qualcomm Flight RB5 5G -pohjaisen dronen referenssimalli on jo ennakkotilattavissa ModalAIn kautta. Qualcomm Flight RB5 5G -kehitysalusta tulee saataville kuluvan vuoden viimeisellä neljänneksellä.