iPhone 13 & 13 mini: lisää akkukestoa, parempi kamera, pienempi näytön lovi ja enemmän tallennustilaa

iPhone 13

Elektroniikkajätti Apple julkisti hiljattain uuden sukupolven älypuhelinmallistonsa. Uudet iPhone 13– ja iPhone 13 mini -mallit jatkavat siitä mihin viime vuonna jäätiin. Niissä Apple on keskittynyt kehittämään useita älypuhelinten perusominaisuuksia, kuten lisäämään laitteiden toiminta-aikaa suuremmalla akulla sekä tarjoamalla käyttäjille enemmän tallennustilaa tuplaamalla edullisimman vaihtoehdon tallennuskapasiteetin 64 gigatavusta 128 gigatavuun.

iPhone 13 värit

Viime vuonna esitelty kulmikas design on tullut jäädäkseen. Uudet mallit jatkavat samalla linjalla, mutta tarjoten muun muassa kestävämmän keraamisen pinnan näytön suojaksi. iPhone 13 ja 13 mini täyttävät edeltäjiensä tavoin IP68-suojaluokituksen ja kestävät näin ollen esimerkiksi upotuksen veteen (enimmäis­syvyys 6 metriä enintään 30 minuutin ajan). Värien osalta tänä vuonna saatavilla on tähtivalkea, keskiyö-musta, sininen, pinkki sekä Product Red -punainen. Mitat ovat pääasiassa säilyneet samoina, mutta painoa sekä paksuutta on tullut sekä perusmalliin että miniin hieman lisää.

iPhone 13:n etupuolella loistaa 6,1 tuuman Super Retina XDR -brändätty OLED-näyttö, jonka tarkkuus on 2532 x 1170 pikseliä (460ppi). Näyttö on pitkälti sama kuin viime vuoden mallissa, mutta pieniä parannuksia on tuotu. Näyttö on nimittäin 28 prosenttia kirkkaampi kuin iPhone 12 -mallissa. Uuden minin näyttö on niin ikään edeltäjäänsä kirkkaampi. Kooltaan iPhone 13 minin Super Retina XDR -näyttö on 5,4 tuumaa ja tarkkuus on 2340 x 1080 pikseliä (476ppi). Näyttöä suojaa molemmissa malleissa uusi Ceramic Shield -pinta, joka on Applen omien sanojensa mukaan kovempi kuin mikään muu älypuhelimen lasi.

Nykyisten iPhone-sukupolvien näytöistä puhuttaessa ei voida tietenkään sivuuttaa yläosassa olevaa lovea, joka on muodostunut jo omalla tavallaan yhdeksi iPhonen tunnusmerkiksi. Nyt Apple on ensimmäistä kertaa onnistunut pienentämään lovea, joka iPhone 13 -mallistossa aikaisempia sukupolvia leveyssuunnassa 20 prosenttia pienempi, mutta aavistuksen ”korkeampi”. Kaiken kaikkiaan lovea on joka tapauksessa onnistuttu pienentämään.

Loveen Apple on piilottanut tuttuun tapaan Face ID -kasvojentunnistukseen vaadittavan teknologian sekä 12 megapikselin TrueDepth-kameran. Mukaan on saatu samat herkut, jotka löytyvät laitteen takakamerassa, josta lisää edempänä.

iPhone 13- ja 13 mini -mallien sydämenä toimii Applen omaa käsialaa oleva A15 Bionic -järjestelmäpiiri. Yleisesti ottaen Applen sirut ovat osoittautuneet markkinoiden tehokkaimmiksi, eikä Apple lupaa tälläkään kertaa pettää asiakkaitaan. Tehon lisäksi valmistaja kertoo panostaneensa sirussaan muun muassa turvallisuuteen ja A15 Bionic sisältää esimerkiksi Secure Enclave -ominaisuuden, joka on pääprosessorista eristetty osa, ja se on suunniteltu pitämään käyttäjän arkaluontoiset tiedot suojattuina kaikissa tilanteissa. A15 Bionic sisältää paljon myös kuvaamiseen liittyviä parannuksia ja optimointia virrankulutukseen.

Apple toi 5G-yhteyden iPhone-mallistoonsa jo viime vuonna ja keskittyykin iPhone 13 -mallistossa parantamaan sen kattavuutta. Applen älypuhelin tuke nyt enemmän 5G-kaistoja, joka parantaa sen kattavuutta ympäri maailman. Vauhtia striimaamiseen ja verkkopelaamiseen tuova 5G kuluttaa ikävä kyllä akkua vauhdilla, mutta Apple on pyrkinyt ratkaisemaan ongelman älykkäällä datankäytöllä, jossa 5G:tä käytetään vain kun sitä oikeasti tarvitaan.

Kamera ja kuvaaminen on ollut aina iso osa iPhonea. Yhtiö sanoo uudistaneensa kamera-arkkitehtuurin, joka näkyy käyttäjille muun muassa kameroiden uudessa asettelussa laitteen takana. Yhtiö päätyi kääntämään linssejä 45 astetta, jotta saisi lisää tilaa luoda parhaan mahdollisen kahden kameran järjestelmän. Molemmat kamerat ovat tarkkuudeltaan 12 megapikseliä: laajakulma (f/1.6) & ultralaajakulma (f/2.4).

Laajakulmakameran kenno on Applen markkinoinnin mukaan suurempi kuin koskaan. Tärkeä uudistus on myös kennoa liikuttava optinen kuvanvakain, joka oli edellisen vuoden mallistossa iPhone 12 Pro Maxin yksinoikeusominaisuus. Nyt tämä tilaa vaativa ominaisuus löytyy koko mallistosta aina iPhone 13 miniä myöden.

Ohjelmistotasolla mukana on tehokkaampi yötila, jonka ansiosta kuvista tulee heikommassakin valaistuksessa entistäkin näyttävämpiä. Tässä apuna ovat toki jo mainittu kuvan vakautussysteemi sekä paremmin yksityiskohtia tallentava ultralaajakulmakamera sekä 47 prosenttia enemmän valoa vangitseva laajakulmakamera.

Videokuvauksen puolella iPhone on oppinut kourallisen uusia temppuja. Laadullisesti videokuvaus on yleisesti ottaen ollut markkinoiden parasta. Niinpä yhtiö keskittyy tietenkin paitsi parantamaan kuvanlaatua tuomaan ohjelmistokikkoja, joiden avulla kuluttajat saavat videoistaan entistäkin ammattimaisempi ilman ylimääräistä vaivaa. Uusi kennoa liikuttava optinen kuvanvakain on käytössä ja iPhone 13 -mallisto kykenee kuvaamaan 4K-videota Dolby Vision HDR -muodossa aina 60fps:llä. iPhone 12 jää 4K-videokuvauksessa 30fps:ään.

Tärkeimpänä uudistuksena iPhone 13 tuo mukanaan kuvausmuodon nimeltään Elokuvallinen tila. Siinä hyödynnetään muun muassa kasvojentunnistusta. Tarkoituksen on, että puhelin osaa automaattisesti tarkentaa kuvattavaan kohteeseen ja luoda sen ympärille kauniin syväterävyystehosteen. Applen kehuu puhelimen osaavan ennakoida uudet kohteet ja arvioida mihin kohteeseen milloinkin tarkentaa. Jos tarkennus ei kuitenkaa osu aivan nappiin, tarjoaa iPhone 13- ja 13 mini -puhelimet valmiin editorin, jolla videoita voidaan muun muassa leikata ja mainittua tarkennusta säätää kohdistamalla sitä uudelleen. Mainittakoon myös se, että Elokuvallinen tila on käytössä myös iPhone 13:sta etukameralla videota kuvattaessa.

Still-kuvauksen puolella Apple on tuonut Valokuvatyylit-ominaisuuden. Se on periaatteessa suodattimet pienellä muutoksella. Eri tyylien avulla käyttäjä pystyy muuttamaan valokuvan sävyjä ja värejä, mutta niin että ihonväri pysyy luonnollisena. Esimerkiksi Kirkas-tyyli tekee tekee kuvan maisemasta värikylläisen ja Kontrasti-vaihtoehto tummentaa varjona sekä tekee väreistä täyteläisempiä.

Puhelinten akkukesto puhututtaa aina paljon ja tänä vuonna Apple on ottanut sen jälleen ”käsittelyyn” ja onnistunut ainakin omien sanojensa mukaan parantamaan sitä varsin merkittävästi. Apple kehuskelee iPhone 13:n akun kestävän 2,5 tuntia ja iPhone 13 minin 1,5 tuntia pidempään kuin edeltäjiensä. Erityisesti minin kohdalla parannus on odotettu, sillä monet epäröivät minin hankintaa juurikin akkukeston takia. Uutuudet tukevat luonnollisesti edellisessä sukupolvessa esiteltyä MagSafe:a ja langatonta Qi-latausta.

Ohjelmistopuolesta iPhone 13:sta huolehtii iOS 15. Se keskeisiin parannuksiin kuuluvat muun muassa huomattavasti monipuolisempi FaceTime, erilliset Keskity-profiilit, uudistunut Safari-verkkoselain kolmansien osapuolien laajennuksilla ja Live-teksti, joka mahdollistaa suoraan kameran etsimessä näkyvän kuvan tekstin kopioimisen leikepöydälle ja liittämisen vaikkapa viestiin.

iPhone 13- ja iPhone 13 mini -puhelinten ennakkotilaukset ovat jo parhaillaan käynnissä. Alkaen hinnat ovat 829 euroa (iPhone 13 mini, 128GB) ja 929 euroa (iPhone 13, 128GB). Molemmat mallit ovat saatavilla myös 256 ja 512 gigatavun sisäisellä tallennustilalla.