iPhone 13 Pro & 13 Pro Max: Lisää tehoa, uudistettu kamerajärjestelmä, parempi akkukesto & 120hz näyttö

Uusien iPhone 13- ja iPhone 13 mini -puhelinten lisäksi Apple toi markkinoille myös älypuhelinmallistonsa Pro-linjasta uudet versiot. Uudet iPhone 13 Pro– ja iPhone 13 Pro Max -puhelimet sisältävät perusmallien ominaisuudet, mutta tarjoten muutamia mielenkiintoisia lisä elementtejä, kuten paremman näytön, laadukkaamman rakenteen sekä paremman kamerajärjestelmän.

Viime vuoden Pro-mallien tavoin tälläkin kertaa laitteet ovat saatavilla 6,1 tuuman (13 Pro) sekä 6,7 tuuman (13 Pro Max) Super Retina XDR -näytöllä (OLED, 25% kirkkaampi) varustettuna. Näytön yläosan lovea, joka sisältää muun muassa FaceID:n vaatiman tekniikan sekä 12 megapikselin etukameran, Apple on onnistunut hieman pienentämään. Tärkein asia molemmissa malleissa on uusi ProMotion-teknologia, joka Applen tapauksessa tarkoittaa 120hz mukautuvaa virkistystaajuutta. Se saa iOS 15 -käyttöjärjestelmän näyttämään entistäkin sulavammalta, kun teksti ja kuvat liikkuvat näytöllä sujuvammin ja pysyvät terävinä myös liikkeessä.

Rakenne on pitkälti pysynyt samana kuin edellisen vuoden malleissa. Pro-mallit rakentuvat kiiltävän ruostumattomasta teräksestä olevan rungon varaan, kun iPhone 13- ja iPhone 13 mini – mallit ovat alumiinista. Edessä ja takana on lasipinnat. Näyttöä suojaa entistäkin kestävämpi Ceramic Shield -lasi. Painoa ja paksuutta on tullut hieman lisää ja takaosan kameramoduuli on kasvattanut huomattavasti kokoaan. Värivaihtoehtoina ovat tänä vuonna hopea, grafiitti, kulta ja poutapäivänsininen.

Kamerajärjestelmä on kokenut suuren parannukset ja vie laitteen takaosasta selvästi enemmän tilaa kuin aikaisemmin. Se ulkonee myös puhelimen takaosasta enemmän kuin edellisvuoden malleissa. Kaikelle tälle on kuitenkin hyvä selitys, sillä Apple on uudistanut kaikki kolme kameraa. Takaa löytyy siis laajakulma- (f/1.5), ultralaajakulma- (f/1.8) sekä telekamerat (f/2.8). Kyseessä on Applen mukaan kaikkien aikojen merkittävin päivitys iPhonen kamerajärjestelmään. Uusi kameratekniikka yhdistettynä A15 Bionic -siruun sekä ohjelmistoon mahdollistavat entistäkin paremmat still-kuvat ja videokuvauksen.

Uudessa laajakulmakamera on iPhonen kaikkien aikojen suurin sensori, jossa on 1,9 µm:n kokoiset pikselit. Suurempi f/1.5-aukko (iPhone 12 Prossa f/1.6) päästää sisään enemmän valoa ja tekee näin kuvista parempia erityisesti heikommassa valaistuksessa.

Ultralaajakulmakamerassa on tapahtunut myös paljon uudistuksia, sillä sen aukko on kasvanut edellisvuoden f/2.4:stä selkeästi suurempaan f/1.8:aan. Näin valoa pääsee sisään peräti 92 prosenttia enemmän.

Telekamerassa on 77 mm polttoväli ja 3x optinen zoomaus, jonka ansiosta kohteita pääsee entistäkin lähemmäksi sekä muotokuvista saadaan näyttävämpiä. Aukon suhteen on kuitenkin otettu hieman takapakkia viimevuoden f/2.0:sta nykyiseen f/2.8:aan.

Still-kuviin Apple on tuonut uutena ominaisuutena macro-lähikuvaustilan. Tässä hyväksi käytetään uudistettua ultralaajakuvakameraa, jolla on mahdollista päästä jopa 2cm päähän kuvattavasta kohteesta. Näin iPhone 13 Pro -mallisto taipuu entistäkin paremmin lähikuvien tallentamiseen kuin mikään yhtiön aikaisempi älypuhelin.

Uutta on myös Valokuvatyylit-ominaisuus. Valokuva­tyylit käyttävät kuvissa haluamiasi sävy- ja lämpöasetuksia. Toisin kuin suotimet, ne säilyttävät taivaan ja ihon sävyt luonnollisina. Valitse jokin Applen suunnittelema kuvaus­asetus, kuten Kirkas, Runsas kontrasti, Lämmin tai Viileä, tai luo oma versiosi. Kun olet valinnut tyylisi, saat joka kuvaan saman jäljittelemättömän tunnelman.

Hämärässä kuvaamista helpottavat paitsi teknisesti paremmat kamerat niin myös se, että kehuttu yötila on nyt käytettävissä kaikilla kolmella kameralla. Käytössä on myös uusi ja älykäs HDR 4.

Videokuvauksen osalta iPhone 13 Pro -mallisto yltää aina 4K-tarkkuuteen 60fps:n (Dolby Vision HDR) nopeudella. Puhelimet mahdollistavat myös Apple ProRes -videoformaatilla kuvaamisen 4K/30fps -tasoisena. Huomitavaa on, että 128 gigatavun mallissa ProRes-kuvaus on rajoitettu 1080p-tarkkuuteen.

Elokuvallinen on uusi kuvaustila, joka hyödyntää uutta A15 Bionic -järjestelmäpiiriä. Sen avulla videoihin saadaan aikaisempaa tyylikkäämpi syväterävyys. Kuvauksen aikana puhelin pyrkii muun muassa kasvojentunnistusta hyödyntämällä automaattisesti tarkentamaan videon keskiössä olevaan kohteeseen. Jos tarkennuspiste ei kuitenkaan miellytä, voi sitä säätää jälkikäteen. Applen mukaan kyseessä onkin ainoa puhelin, jossa syväterävyyttä voidaan säätää kuvan ottamisen jälkeen. Elokuvallinen tila on käytössä laajakulma- ja telekameroilla sekä etupuolen TrueDepth-kameralla.

iPhone 13 Pro- ja 13 Pro Max tukevat edellisvuoden mallien tavoin luonnollisesti 5G-yhteysteknologiaa edeltäjiään laajemmalla taajuuskirjolla. Puhelimissa on teholtaan suuremmat akut, joka yhdistettynä uuteen A15 Bionic -siruun näkyy pidempinä käyttöaikoina. 13 Pro tarjoaa 1,5 tuntia lisää akkukestoa, kun 13 Pro Maxin akkukesto on jopa 2,5 tuntia edeltäjäänsä parempi. Näin ollen iPhone 13 Pro Max tarjoaa parhaimman akkukeston iPhonen historiassa.

Lightning-liitäntä löytyy edelleen laitteiden pohjasta, mutta iPhone 13 Pro -puhelimet tukevat viime vuonna esiteltyä MagSafe-teknologiaa. Puhelimet tukevat kahta SIM-korttia, joista toisen tulee olla e-SIM. Käyttöjärjestelmänä toimii iOS 15, jonka ominaisuuksista voit lukea lisää täältä.

iPhone 13 Pro sekä iPhone 13 Pro Max ovat saatavilla neljällä eri tallennusvaihtoehdolla: 128GB, 256GB, 512GB ja 1TB. Edullisimmillaan laitteille tulee hintaa 1179 (13 Pro / 128GB) ja 1279 (13 Pro Max / 128GB) euroa. Kalleimmillaan uuden iPhonen hinta nousee huimaan 1859 euroon, jos päätyy valitsemaan itselleen iPhone 13 Pro Maxin yhden teratavun tallennustilalla.