Kolmannen sukupolven iPhone SE (2022) on täällä

Special Edition, eli erikoisversio – Niistä sanoista iPhone SE:n kaksi viimeistä kirjainta ovat lyhenne. Alkuperäisen, vuonna 2016 julkaistun, puhelimen kohdalla Special Edition oli ehkä vielä ihan relevantti ilmaisu, mutta nyt saapuneen kolmannen sukupolven iPhone SE:n kohdalla näin ei ehkä ole ja kyseessä lienee vain ihmisten mieleen juurtunut mallimerkintä edullisemman hintaluokan iPhonesta ja niinpä uudelle mallimerkinnälle ei ole Cupertinossa nähty tarvetta.

Uusi iPhone SE (2022) noudattaa ulkoisesti samaa muotoilua kuin edellinenkin malli tai esimerkiksi vuonna 2017 markkinoille saapunut iPhone 8. Puhelinta kiertää alumiininen kehys ja etu- sekä takaosat ovat lasia. Laite on korkeudeltaan 138,4, leveydeltään 67,3 ja syvyydeltään 7,3 millimetriä. Etupuolella loistaa tuttu 4,7 tuuman Retina HD -kosketusnäyttö, joka on tarkkuudeltaan 1334 x 750 pikseliä (326 ppi). Kyseessä on True Tone -näyttö, joka täyttää P3-väriskaalan ja yltää 625 nitin kirkkauteen. Näytön alapuolella on tuttu ja turvallinen kotipainike. Siihen on on totta kai integroitu Touch ID, eli sormenjälkilukija.

Uuden iPhonen SE:n takaa löytyy 12 megapikselin laajakulmakamera, jonka aukko on f/1.8. Kamera tarjoaa optisen kuvanvakaimen sekä kattavan määrän ominaisuuksia ohjelmistotasolla, kuten Deep Fusion, älykäs HDR 4 kuville, sarjakuvaustila, Live Photo, Muotokuvatila kuudella tehosteella sekä edistyksellinen punasilmäisyyden poisto. Videokuvaa iPhone SE (2022) tallentaa jopa 4K-tarkkuudella ja 60fps:n nopeudella. Laitteen etukamera on puolestaan seitsemän megapikseliä ja tarjoaa takakameran tavoin ominaisuuksia Muotokuvatilasta aina HDR 4:ään.

iPhone SE:n (2022) niin sanottuna aivona toimii iPhone 13 -mallistosta tuttu A15 Bionic -järjestelmäpiiri, joka taitaa yleisesti ottaen olla markkinoiden tehokkain mobiilisiru. Näin suorituskykyä on tullut mukavasti lisää, sillä vuoden 2020 iPhone SE -mallissa on A13 Bionic. RAM-käyttömuistia on tullut gigatavun verran lisää, joten sitä löytyy nyt neljän gigatavun verran. Se on sama määrä kuin iPhone 13- ja iPhone 13 mini -malleissa. Teknisesti ottaen iPhone SE (2022) onkin erittäin pätevä kokonaisuus, vaikka ulkokuori onkin vanhentunut.

Yksi tärkeimmistä uudistuksista on tuki 5G-verkkoyhteydelle. Näin Apple on siirtänyt koko puhelinmallistonsa 5G-aikakauteen, kun kaikki yhtiön puhelimet tukevat nopeasti Suomessakin yleistyvää 5G-verkkoa.

Kolmannen sukupolven iPhone SE täyttää IP67-suojaluokituksen. Se on näin ollen vedenkestävä ja kestää olla upotettuna veteen (max 1 metri) 30 minuuttia.

Monien iloksi Apple on onnistunut parantamaan iPhone SE:n toiminta-aikoja edellisestä sukupolvesta. Siinä missä vuoden 2020 malli jaksaa toistaa videota striimattuna 8 tuntia ja toistaa ääntä peräti 40 tuntia, niin ovat uuden mallin vastaavat luvut 10 ja 50 tuntia. Parannusta on siis tullut ihan mukavasti. Puhelimessa on langaton Qi-lataus tutun Lightning-liitännän lisäksi.

Uutuus toimitetaan tietenkin iOS 15 -käyttöjärjestelmä mukana. Se tarjoaa paljon hienoa ominaisuuksia, joista voit lukea lisää muun muassa täältä.

Puhelin on saatavilla Product Red -punaisensa, tähtivalkeana sekä keskiyönsinisenä. 

Hintaa Apple on valitettavasti mennyt hieman nostamaan tämän kolmannen sukupolven iPhone SE:n kohdalla. Aikaisemmin 64 gigatavun tallennustilalla varusteltu iPhone SE (2020) maksoi 499 euroa, mutta kolmannen sukupolven versiosta joutuu vinguttamaan korttia 529 euron verran. Saatavilla ovat myös 128 (579€) sekä 256 (699€) gigatavun sisäisellä tallennustilalla olevat variantit. Uusi iPhone SE (2022) on jo myynnissä ja ostettavisssa esimerkiksi Applen omasta verkkokaupasta.

Kommentoi artikkelia:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *