Huolehdi älypuhelimestasi – ota tästä vinkit arkeen

Älypuhelimesta on tullut paljon muutakin kuin vain puhelin, mistä kaikki sen kehityksessä lähti liikenteeseen. Meillä jokaisella on melkoinen määrä erilaisia sovelluksia ladattuna puhelimeemme ja käytämme niistä vain osaa aktiivisesti. Se, että joskus puhelinten ominaisuudet erosivat lähinnä siinä, kuinka paljon niillä pystyi soittamaan, on nykyään ominaisuudet niin monipuoliset, että katsomme suoratoiston ohjelmatkin sitä kautta ja suoritamme ostokset ja pankkiasiat älypuhelimella. Teemme vedonlyönti panostukset puhelimella, ja näemme koska tahansa puhelimestamme, kuinka paljon olemme liikkuneet ja syöneet tänä vuonna – tätä kaikkea ajatellen, oletko huolehtinut puhelimestasi lainkaan?

Viihde, raha-asiat ja oma terveys

Kuka olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut, että oma älypuhelimesi hallitsisi niin isoa osaa arjestasi. Tai oletko miettinyt asiaa lainkaan ennen kuin tätä lukiessasi? Otetaan esimerkiksi puhelimesi sovellukset, koska viimeksi olet tarkistanut ovat kaikki käytössä olevasi sovellukset päivitetty, ja onko puhelimessasi paljon sellaisia sovelluksia, joita et oikeasti käytä. Sovelluksia voi nykypuhelimissa olla paljonkin, koska muistia on käytettävissä, eikä ongelma ole siinä. Ongelma tulee, jos et huolehdi aktiivisten sovellustesi päivityksistä ja turhien poistamisesta. Jos nimittäin jätät myös passiiviset sovellukset puhelimeesi, etkä huolehdi niistä, ne voivat jatkossa muodostaa tietoturva-aukon puhelimellesi.

Oletko miettinyt, mitä tapahtuisi, jos kadottaisit puhelimesi tai jos hajoaisi, onko puhelimesi yhdistetty pilvipalveluihin arkistointia ja varmuuskopiointia varten, oletko katsonut, että yhteys on oikeasti olemassa ja aktiivinen. Olisi varsin epätoivottavaa, että kaikki puhelimesi tiedot katoaisivat. Se ei välttämättä merkitsisi rahan menetystä tai tietojen päätymistä vääriin käsiin, mutta vähintäänkin isompaa työtä sinulle itsellesi tietojen palauttamisesta tai kokonaan uudelleen rakentamisessa.

  • poista turhat sovellukset, joita et käytä
  • varmista aktiivisten puhelinsovellusten päivitykset
  • varmista että sinulla on aktiivinen arkistointi ja varmuuskopiointi pilveen käynnissä

Monet puhelinvalmistajat tarjoavat puhelinten mukana sovelluksen omien tietojen arkistointiin sekä varmuuskopiointiin, mutta markkinoilla on myös tarjolla sovelluksia, jotka toimivat puhelimesta tai valmistajasta riippumatta, joten kannattaa miettiä tätäkin asiaa, edes joskus. Varsinkin, jos olet jo aiemmin vaihdellut paljon puhelinmallia toisesta valmistajasta toiseen, niin tiedät jo entuudestaan, että tietojen siirto ei välttämättä aina toimi kuten Strömsössä.

Käytä puhelintasi monipuolisesti

Kun olet huolehtinut, että puhelimesi on kunnossa, ja jopa asentanut siihen kenties myös tietoturvan ja laittanut näyttösuojan, niin voisit miettiä, mitä kaikkea itseasiassa teet puhelimellasi? Varmasti silloin tällöin matkalla tai jopa kotona käytät sitä uutisten lukemiseen ja katsomiseen sekä suoratoiston ohjelmiin. Saatat itsekin tehdä sillä omia videoita, editoida niitä pikaisesti ja julkaista suoraan puhelimestasi eri sosiaalisten palveluiden uutisvirtaan – joko omaa aktiivisuuttasi, tai työksesi. Harvat ajattelivat Facebookin ja Youtuben alkuaikoina, kuinka monelle näistä alustoista oikein tulisikaan oma työ sisällöntuottajana.

Älypuhelimen myötä olemme myös voineet jättää kalenterit ostamatta ja peruskamerat kauppoihin, sillä oma älypuhelin pystyy hoitamaan nämä asiat kuten valokuvauksen ja videoinnin, ja paljon muuta. Harrastat sitten mitä lajia tahansa, sovelluskaupasta todennäköisesti löytyy harrastustasi tukeva sovellus, ja puhelin muodostaa muutenkin koko ajan arkistoa kaikesta siitä mitä teet ja minne menet. Kaikkea tätä ajatellen, omasta puhelimesta huolehtiminen pitäisi olla arkipäivää.

Puhelimen suojaaminen

Monet puhelimet ovat nykyään vähintään roisketiiviitä, mutta oletko sen lisäksi ostanut puhelimellesi lompakkomaisen suojan, tai vaikkapa näytön suojan – näiden tarkoituksena on antaa puhelimellesi lisäaikaa pysyä toimintakunnossa, jopa silloin kun pudotat sen – ilman suojausta pelkästään puhelimen pudottaminen oikeassa kulmassa riittää puhelimen hajoamiseen.

Myös tietoturvallinen suojaaminen on tärkeätä. Säilytät nimittäin varsin paljon tärkeitä tietoja sinusta nimenomaan puhelimessasi, joten toivottavasti sinulla on PIN koodi vaihdettuna siitä alkuperäisestä, sekä jonkinlainen lukko, joka estää puhelimen käytön ilman lupaasi. Eri puhelimissa on erilaisia sovelluksia aina koodista, muotoihin, sormenjälkiin ja kasvojen tunnistukseen, joita kannattaa ottaa käyttöön omien tietojen suojaamiseksi. Sillä olet vaikka kuinka huolellinen, voi olla että kadotat puhelimesi tai joku varastaa sen.

Me käytämme samaa puhelinta yllättävänkin kauan, ja siksi on hyvä huolehtia siitä. Tosiasia kuitenkin on, että käytämme puhelintamme verkko-ostamiseen ja entistä enemmän myös kaupoissa mobiilimaksamiseen, joten meidän pitäisi huolehtia paremmin myös puhelimestamme, sekä sen päivittämisestä ja yleisestä huolehtimisesta.

Kommentoi artikkelia:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *