Mitkä älypuhelimet tarjoavat parhaan pelikokemuksen?

Nykyään lähes jokaisella on älypuhelin, joka kulkee aina menossa mukana. Mobiilipelaaminen onkin nykyään äärimmäisen suosittua, sillä pelit ovat aina mukana siellä missä luurikin. Mobiilipelaaminen on tasapuolistanut pelaamista, sillä konsolin tai tietokoneen hankkiminen ei enää ole välttämätöntä. Mobiilipelaaminen onkin jo selvästi ohittanut suosiossa pc- ja konsolipelaamisen.

Mobiilissa pelataan kaikenlaisia pelejä, kuten yksinkertaisia hyperkasuaalipelejä, online casino -pelejä sekä pitkiä ja tarinallisia pelejä, joita on perinteisesti pelattu tietokoneella tai konsolilla. Yleisesti ottaen pelaaminen onnistuu lähes millä tahansa älypuhelimella eikä pelaamista varten ole välttämätöntä ostaa pelipuhelinta. Itselle sopivan puhelimen valitseminen riippuu siitä, mitä ominaisuuksia luurissa arvostaa.

Tosin mitä enemmän ja raskaampia pelejä pelaa, sitä tärkeämpää on kiinnittää huomiota puhelimen ominaisuuksiin. Suurin osa myytävistä älypuhelimista on suunniteltu monipuoliseen käyttöön. Varsinaiset pelipuhelimet ovat vielä suhteellisen harvinaisia. Pelipuhelimilla tarkoitetaan luureja, joissa on satsattu pelaamisen kannalta olennaisimpiin ominaisuuksiin. 

Erinomaisen pelipuhelimen resepti on kuitenkin simppeli: riittävästi suorituskykyä, iso ja kirkas näyttö ja pitkiäkin pelisessioita kestävä akku. Pelaamiseen suunnitelluissa puhelimissa tärkeää on myös korkea virkistystaajuus, kosketusherkkyys ja toimiva jäähdytysjärjestelmä. Plussaa tulee laadukkaista stereokaiuttimista, joita arvostavat etenkin ne pelaajat, joille pelien äänimaailma on tärkeä. Pelipuhelimia valmistavat muun muassa läppäreistään tunnetut Asus ja Lenovo sekä Xiaomi ja vielä hieman tuntemattomammat Nubia ja Razer.  

Mitkä älypuhelimet tarjoavat parhaan mahdollisen pelikokemuksen ja miksi?

Asus ROG Phone 6D

Syyskuussa 2022 julkaistu Asus ROG Phone 6D on tehnyt vaikutuksen myös niihin, jotka vaativat pelipuhelimelta kaikkein parasta. Asus ROG Phone 6D on hyvin pitkälti samanlainen kuin sen edeltäjä Asus ROG Phone 6 Pro. Merkittävimmät erot ovat uusi prosessori ja jäähdytinsysteemi. 

Puhelimen taakse saa kytkettyä suurikokoisen jäähdyttimen, jossa on rgb-valot ja neljä näppäintä, joita voi käyttää pelatessa. Asuksen mukaan jäähdytin voi laskea puhelimen lämpötilaa jopa 25 astetta. 

Puhelimessa on iso 6,78 tuuman ja 165 hertsin oled-näyttö ja tallennustilaa löytyy 512 gigatavua ja keskusmuistia 16 gigaa. Asus ROG Phone 6D:n akun kapasiteetti on 6000 milliampeeria, ja testeissä akku on saatu kestämään jopa 13 tuntia. Puhelimen muhevilla ominaisuuksilla on hintansa; siitä saa pulittaa lähemmäs 1000 euroa. Tosin hinta on jo tullut alas sen julkaisun jälkeisistä kuukausista. 

Black Shark 5 Pro

Xiaomi-taustainen pelipuhelinvalmistaja Black Sharkon valmistanut jo monia kehuttuja pelipuhelimia. Black Shark 5 Pro julkaistiin maaliskuussa 2022. 

Black Shark 5 Pro:n AMOLED-näyttö on 6,67 tuumaa ja sen virkistystaajuus on 144 hertsiä. Kosketusnäytön lisäksi puhelimen sivuilla on magneettiset painikkeet, jotka toimivat pelipainikkeina. Puhelimen akun koko on 4650 milliampeeria, ja sitä voidaan ladata 120 watin pikalatauksella. Black Sharkin mukaan pikalatauksella akun saa ladattua täyteen vain 15 minuutissa. 

Black Shark 5 Pro:ssa on panostettu ääniominaisuuksiin, ja puhelin onkin sijoittunut ääniomaisuuksien osalta korkealle puhelintesteissä. Luurista löytyy stereokaiuttimet ja neljä mikrofonia. Pelipuhelimen hinta pyörii noin 700 euron paikkeilla. 

iPhone 14 Pro ja Pro Max

Applen iPhonet ovat yleensä joka vuosi myydyimpien älypuhelinten listoilla. Niin on myös iPhone 14 Pro ja iPhone 14 Pro Max ja niiden edeltävä iPhone 13 -malliston puhelimet. Molemmat mallit ovat pitkälti varusteltu samoilla ominaisuuksilla, mutta Pro Max -mallissa on suurempi näyttö ja kestävämpi akku. 

Molemmissa iPhone 14 Pro -malleissa on erinomainen suorituskyky ja 6,1 tuuman huippuluokan näyttö. Monen asiantuntijan mukaan Applen A16 Bionic -järjestelmäpiiri antavan kaikkein parhaimman suorituskyvyn, mitä tämän hetken älypuhelimissa on käytössä. iPhonet ovat tunnettuja erinomaisista kameroistaan, eivätkä iPhone 14 Pro ja Pro Max ole poikkeuksia. 

iPhone 14 Pro ja Pro Max eivät ole varsinaisia pelipuhelimia, mutta niiden ominaisuudet riittävät vallan mainiosti myös vaativimpien pelien pyörittämiseen. Puhelimissa on suuri ja kirkas näyttö, reippaasti tehoja sekä kestävä akku. Tosin pelaamiseen keskittyvissä arvosteluissa puhelimet ovat saaneet kritiikkiä kuumenemisesta. iPhonet voivatkin olla hyvä valinta niille, jotka pitävät Applen puhelimista, haluavat kaikin puolin laadukkaan luurin ja pelaavat huvin vuoksi, mutta jotka eivät käytä sitä pääasiassa pelaamiseen. Tosin monelle esteenä voi olla hinta; mallista ja tallennustilasta riippuen hinnat ovat 1000-1500 euron välillä. 

Samsung Galaxy S23 Ultra

Samsungin uusin lippulaivapuhelin Galaxy S23 Ultra on kamera- ja pelipuhelin yhdessä paketissa. Päälle päin Samsung S23 Ultra näyttää samalta kuin edeltäjänsä, mutta siinä on enemmän muistia, suurempi tallennustila, pidempikestoinen akku ja huippuluokan suoritin. 

Samsung S23 Ultran AMOLED-näyttö on 6,8 tuumaa ja siinä on adaptiivinen virkistystaajuus. Samsungin lippulaivapuhelimet ovat jo vuosia olleet iPhonen suurin haastaja kamerapuhelinten kategoriassa, ja sama pätee myös uusimpaan malliin. 

Samsung S23 Ultra on saanut arvosteluissa kehuja kaikista ominaisuuksistaan, ja sitä pidetään yhtenä parhaimmista markkinoilla olevista puhelimista, joka suoriutuu erinomaisesti myös pelaamiseen keskittyvissä arvosteluissa. Puhelimen sanotaan suoriutuvan erinomaisesti raskaampienkin pelien pyörittämisestä pahemmin kuumenematta tai hyytymättä. Myös akunkesto on parantunut edeltävistä malleista, mikä on hyvä uutinen pelaamisen kannalta. Tosin akun latausnopeus ei pärjää markkinoiden nopeimmille. 

Samsung Galaxy S23S:n hankkimisen esteen suurimpana syynä on monelle sen hinta, joka on reippaasti 1000 euron yläpuolella.

Kommentoi artikkelia:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *