5 suomalaista ravikilpailua, joita kannattaa seurata vuonna 2023

Raviurheilulla on todella pitkä historia ja myös Suomessa on jo vuosikausia järjestetty suuria kilpailuja tämän suositun hevosurheilun parissa. Tarjolla on niin kotimaisia kuin myös kansainvälisiä kilpailuja. Erilaisia ajoja on valtavasti, aina viikottaisista raveista suuriin vuotuisiin kilpailuihin. Tässä artikkelissa kerromme, mitä viittä ravikilpailua kannattaa ainakin seurata tulevana vuonna 2023, joten mikäli tämä vauhdikas aihe kiinnostaa, jatka ihmeessä lukemista.

Raviurheilu Suomessa

Suomessa raviurheilu on saavuttanut suurta suosiota ja tunnetut raviradat, kuten esimerkiksi Espoosta löytyvä Vermo, vetävät runsain määrin katsojia pariinsa. Ajoja on moneen lähtöön ympäri Suomea ja niitä seurataan niin paikan päällä kuin  myös tietokoneen tai television välityksellä. Lisäksi hevosurheilu on erittäin suosittu kohde vedonlyönnin parissa, jonka ansiosta hyviä kertoimia tarjoavat vedonvälittäjät, kuten Mr Green vedonlyönti, tarjoavat useita eri kohteita tunnettuihin ravitapahtumiin. 

Suomessa ajetaan useita eri ajoja ja tarjontaa tämän tunnetun urheilulajin parissa onkin valtavasti aina kotimaisista kilpailuista suuriin kansainvälisiin tapahtumiin, mutta seuraavien kappaleiden aikana esittelemme viisi erilaista ravitapahtumaa, jotka kannattaa merkitä kalenteriin vuotta 2023 ajatellen.

1. Finlandia-ajo

Finlandia-ajo on Espoon Vermossa vuosittain ajettava yhden mailin mittainen ravikilpailu, joka on järjestetty jo vuodesta 1980 lähtien. Kyseessä on Suomen suuripalkintoisin ravikilpailu, joka vuosittain aloittaa Suomen suurkilpailukauden. Nämä ajot ajetaan aina vappua lähinnä olevana viikonloppuna ja ne ovat nykyään osana UET Trotting Masters -kiertuetta. Kyseessä on siis kansainvälinen kilpailu, joka kestää yhden viikonlopun verran. Tämä ajo on yhden mailin mittainen ja se ajetaan autolähetyksenä.

2. Kuninkuusravit

Kuninkuusravit on yksi Suomen vanhimmista ja suurimmista ravikilpailuista ja ne on järjestetty jo vuodesta 1924 lähtien. Näihin kilpailuihin voivat osallistua suomenhevoset ja niiden parissa oriit kilpailevat ravikuninkaan ja tammat ravikuningattaren tittelistä. Nämä ajot järjestetään ensi vuonna Kouvolan raviradalla ja vuonna 2023 niitä päästään seuraamaan 4-6. elokuuta. Kyseessä on todella suuri kilpailu, joka vetää vuosittain paikalle keskimäärin yli 50 000 katsojaa. Näissä ajoissa juostaan kolme eri matkaa. Ensimmäisenä päivänä juostaan 2100 metriä, toisena päivänä yksi maili ja viimeisenä vielä 3100 metriä.

3. Kymi Grand Prix

Kesäkuussa järjestettävä Kymi Grand Prix ajetaan vuosittain Kouvolan raviradalla. Kyseessä on yksi Suomen suuripalkintoisimmista ravikilpailuista ja se kuuluu UET Trotting Mastersin osakilpailuun, joka tarkoittaa sitä, että kyseessä on kansainvälinen suurkilpailu. Tämä kilpailu on ajettu vuosittain jo vuodesta 1998 lähtien. Nämä ajot vetävät runsaasti kansainvälisiä kilpailijoita puoleensa, sillä niiden erikoisuutena on ulkomaalaisille hevosille järjestetty ilmainen lentokonekuljetus, jonka ansiosta useilla kansainvälisillä huippuhevosilla on mahdollisuus päästä kisoihin mukaan. Kymi Grand Prixin pituus on 2100 metriä ja ravit ajetaan autolähetyksenä.

4. Suur-Hollola-ajo

Lahdessa Jokimaan raviradalla järjestettävä Suur-Hollola-ajo on yksi suurimmista kasvattajakilpailuista, joissa ajetaan 2140 metrin matka. Näissä ajoissa kasvattajien on mahdollista osallistua kilpailuun vuosittain 4-vuotiskaudesta lähtien. Tämä kilpailu on järjestetty vuosittain vuodesta 1975 lähtien ja sen parissa kilpailevat Suomessa syntyneet lämminveriset. Kyseessä on kotimaan suuripalkintoisin kasvattajakilpailu. Suur-Hollola-ajot järjestetään juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna ja ne vetävät tyypillisesti runsain määrin katsojia paikalle.

5. Suuri Suomalainen Derby 

Viimeisenä päätimme tuoda esiin Suuren Suomalaisen Derbyn, joka ajetaan vuosittain syksyllä Vermon raviradalla Espoossa. Kyseessä on 4-vuotiaiden lämminveristen suurkilpailu, joka on järjestetty jo vuodesta 1970 lähtien. Alunperin kilpailu ajettiin Käpylän raviradalla, jonka jälkeen se siirtyi Vermoon. Tämä suosittu kilpailu on 2600 metrin mittainen autolähetyksellä juostava ajo, jonka finaalit järjestetään aina syyskuun alkupuolella ja niissä kisaa yhteensä 12 hevosta. Nämä finaaleissa nähtävät ottelijat valikoituvat elokuussa ajettavien karsintojen välityksellä.

Vuosi 2023 ja ravit

Vuoden 2023 ravikalenteri näyttää melko täydeltä, sillä kilpailupäivien määrä ensi vuotta ajatellen on peräti 456 kappaletta. Tämä on todella suuri määrä ajoja, vaikka se onkin määrällisesti kuitenkin hieman matalampi kuin kuluneena vuotena 2022, mutta suurta muutosta ei kuitenkaan ole onneksi havaittavissa. Vuoden 2023 aikana vanha tuttu divisioonajärjestelmä tekee paluun ja ympäri Suomea järjestettäviä divisioonafinaaleja tullaan näkemään yhteensä kuusi kappaletta.

Suurkilpailuiden lisäksi vuoteen 2023 mahtuu niin arkiprofiiliraveja, keskiviikkoravit, sunnuntairaveja sekä monta muuta mielenkiintoista tapahtumaa, joten tuttuun tapaan kilpakalenteri näyttää myös tulevana vuonna hyvin kiireiseltä. Tämä on hyvä uutinen niin kilpailijoille, katsojille kuin myös vedonlyöjille, sillä ravien parista tulee löytymään paljon mielenkiintoisia tapahtumia hevosten ystäville pian käynnistyvän vuoden 2023 aikana.

Kommentoi artikkelia:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *