Gartner: vuosi 2010 jatkui Symbianin johdossa

Tutkimusyhtiö Gartnerin tuoreet luvut osoittavat, että Nokian suosima Symbian-alusta säilytti markkinajohtajuutensa myös vuonna 2010. Selvää on, että sen osuus tippui vuodesta 2009 merkittävästi, mutta siitä huolimatta siihen pohjautuvia laitteita myytiin viime vuonna selvästi muita enemmän.

Gartnerin laskelmien mukaan Symbianin osuus vuonna 2010 oli 37,6 prosenttia. Sen perässä tulee huimassa kasvussa oleva Android, joka kaappasi markkinoista itselleen 22,7 prosentin siivun. Pronssilla paistattelee RIM, joka on enää aavistuksen Applen iOS-alustaa edellä. Viidentenä on Microsoft, jonka markkinaosuus tippui jo alle viiden prosentin.

Androidin kasvu kiihtyi Gartnerin mukaan erityisesti vuoden lopulla, jolloin hyvin kaupaksi kävivät HTC:n, Samsungin ja Motorolan huippumallit. Tutkimusyhtiön mukaan Android-puhelimia myytiinkin niukasti Nokian Symbian-malleja enemmän vuoden 2010 loka-joulukuussa. Gartner muistuttaa kuitenkin, että Symbian löytyy myös muiden valmistajien laitteista, joiden ansiosta alusta pysyi viimeiselläkin neljänneksellä hiukan Androidin edellä.

Vuonna 2011 tilanne tulee mitä todennäköisimmin muuttumaan. Nokian ja Microsoftin yhteistyön myötä Symbianin rooli Nokian portfoliossa pienenee merkittävästi, joka tulee helpottamaan Androidin nousua ykköseksi.

Lähde: Gartner