Sovelluskehittäjät eivät saa omiaan pois Androidilla?

Android

Google Android on ollut alusta asti kovassa nousussa markkinoilla, saaden taakseen useita matkapuhelinvalmistajia kuten HTC:n, Motorolan ja Sony Ericssonin. Menestys ei ole kuitenkaan joka osa-alueella aivan yhtä ruusuista, sillä tuoreimmat tiedot kertovat, että sovelluskehittäjät eivät ole kovinkaan iloisia tuotteidensa myyntiin Androidilla.

Erittäin tunnettu mobiilipelikehittäjä Gameloft on kertonut tuoreeltaan, että se tulee leikkaamaan Androidille käytettäviä resurssejaan merkittävästi. Yhtiössä ei yksinkertaisesti olla tyytyväisiä pelien menekkiin Googlen alustalla, mikä johtuu Gameloftin Alexandre de Rochefortin mukaan heikosta ohjelmistokaupasta, joka ei ole yhtä houkutteleva kuin Applen App Store. Rochefortin mukaan useat muut kehittäjät ovat yhtiön ohella vähentämästä Androidille kehittämistä, koska alustalla on todella vaikeaa tehdä merkittävää tuloa.

Se (Android Market) ei ole yhtä hyvin toteutettu kuin iPhonen ohjelmistokauppa. Google ei ole ollut kovinkaan hyvä houkuttelemaan asiakkaita ostamaan sovelluksia. Androidilla kukaan ei tee merkittävää tuottoa”, kertoi Alexandre de Rochefort Reutersille.

iPhone tuottaa tätä nykyä jo 13 prosenttia Gameloftin liikevaihdosta. Androidin osuus on sen sijaan lähes mitätön, sillä yhtiö sanoo iPhonen myynnin olevan 400 kertaa kovempaa Googlen alustaan nähden.

Gameloftin lausunto on varsin huolestuttavaa luettavaa, koska yksikään mobiilialusta ei pärjää pidemmällä tähtäimellä, jos sillä ei ole takanaan kunnollista kehittäjäyhteisöä. Androidin huima tulevaisuus ei tätä tietoa vasten olekaan välttämättä niin yksiselitteistä kuin aiemmin on ehkä arveltu.

Lähde: Gizmodo

5 kommenttia

  1. Vastaavasti Gameloft julkaisi toisaalla tiedon siitä että siltä on tulossa uusia pelejä myös android alustalle. Hieman valuu ristiriitaista tietoa tuolta…

    Toisaalta voi myös olettaa että tuotto android alustalta on huomattavasti pienempi koska käyttäjäkanta on myös pienempi (vielä toistaiseksi). Eräiden tietojen mukaan piraattikopiot eivät ole niin isossa suosiossa androidin kanssa kuin esim iPhonen kanssa.

    Ja sitten taas toisaalta androidin kanssa ongelmana on se että tuo maksullinen puoli android marketista ei vieläkään ole saatavilla kaikkiin maihin, kuten esimerkiksi suomeen.

    Eipä siinä, kaikilla on kehitettävää ja kaikki julkisuus on hyvästä 🙂

  2. Olen samaa mieltä Samin kanssa. On tuo Android vielä huomattavasti pienempi alusta. Canalysin tietojen mukaan iPhonen markkinaosuus oli 17,8% kun Androidin 3,5%.
    (http://www.canalys.com/pr/images/r2009112c.gif / http://www.canalys.com/pr/2009/r2009112.htm)

    Lisäksi iPhonella on tuo iTunes tausta, eli vain laite on vaihtunut – ostospaikka ei. Kun verrataan iTunesia Android Marketiin on iTunesilla todella pitkä historia, eikä se kai heti ollut mikään hitti. iTunes on saanut kehittyä rauhassa 8 vuotta vuodesta 2001. Nyt ihmiset päivittelevät kun Android Market ei ole päässyt samaan vuodessa.

  3. Ja pitänee myös miettiä sitä, onko Android -alustaista hittipuhelinta ilmestynyt? Onko yksikään android-pohjainen puhelin myynyt merkittävän hyvin? DROID saattaa tehdä muutoksen, mutta se olisi vasta 1 puhelin ja jossei se yllä iPhonen kaltaiseen hypemassamyyntilukuihin, niin DROID laiha lohtu koko Android alustan myynteihin.

  4. Androidin tulevaisuudesta on vaikea sanoa vielä mitään varma mutta itse softakehittäjänä pidän kyllä Androida Jos uutisessa mainitut ongelmat rakastaan, niin uskon kuitenkin Andoidin tulevaisuuten enemmän kuin iPhonen tulevaisuuteen.

    iPhone on minusta aikamoinen puhkeamista odottava kupla. Jos Apple ei pian keksi jotain todella uutta niin iPhonen markkinaosuus todennäköisesti kääntyy laskuun ensi vuoden puolella. iPhone ei ole käytännössä muuttunut juuri lainkaan sen ensimmäisen version julkasun jälkeen. Siinä on samat puutteet edelleen ja Apple ei yksinkertasesti voi pärjätä pienillä parannuksilla enää pitkään.

    Softakehittäjän näkökulmasta suurin ongelma iPhonen kanssa on se, että se ei ole yhteensopiva minkään muun kanssa. Apple on tehnyt alustasta tehokkaasti niin pirun suljetun. Esimerkiksi Javaa ja Flashia ei tueta ja jopa iPhone -sovellusten kehityksessä pääsääntöisesti käytetty ohjelmointikieli on valtavirrasta poikkeava.

    Kilpailu alustojen välillä tulee kiristymään ja softakehittäjien on entistä hankalampi tukea jokaista alustaa. Ohjelmistokehittäjät tottakai haluaa ohjelmiensa toimivan mahdollisimman monella alustalla, puhelimella ja mahdollisimman monen valmistajan puhelimilla. Monen eri alustan tukeminen on kuitenkin aikaa vievää ja kallista. Siksi ohjelmistokehittäjän näkökulmasta houkuttelevia on ne alustat, jotka on avoimia ja jotka pyrkii edes osittaiseen yhteensopivuuten muiden alustojen kanssa, jollon ohjelmien porttaaminen alustalta toiselle on helpompaa.

    Itse uskon, että avoimen lähdekoodin alustat tulee viemään voiton mobiilialustojen kisassa. ja etenkin sellaiset alustat, jotka on ainakin osittain yhteensopivia muiden alustojen kanssa. Sisäänpäinkääntyneet sulkeutuneet alustat ei pitkällä aikavälillä tule pärjäämään kisassa. Siksi Applen on muutettava suuntaa pian, tai edessä on selkeä tappio muille alustoille ja valmistajille.

    Androidin etuna iPhoneen verrattuna on se, että Androidille ohjelmat tehdään javalla, joka on hyvin yleisesti käytetty ja osattu ohjelmointikieli. MacOS X:lle ja iPhonelle ohjelmat tehdään pääsääntöisesti Objective-C:llä. Esim Cocoa ja kutakuinkin kaikki muukin OSX:ssä on tehty kokonaan Objective-C:llä. Kaikki dokumentaatiokin käsittelee nimenomaan Objective-C:llä ohjelmointia. MacOS X:n ja iPhonen Objective-C:n käyttö on perua siltä ajalta kun NeXT loi NeXTStepin. Apple osti NeXTin ja käytti OpenStep:ä OS Xn pohjana.

    Objective-C on C:n laajennus, joka ei koskaan ole saanut kovin suurta suosiota. Netissä oli jokin aika sitten tutkimus eri ohjelmointikielten käytön yleisyydestä. Listassa oli kymmeniä kieliä, ja Objective-C oli listan viimeisenä vähiten käytettynä kielenä. Eikä ihme, omasta mielestäni kielen syntaksi on ihan perverssi ja esim merkkijonojen käsittely sillä on kömpelöä. Objective-C:tä käytetään lähinnä MacOS X ja iPhone alustoilla ja eipä sitten juuri muuten.

    Toki onhan olemassa menetelmiäö generoida C++ koodista Objective-C koodia ja päinvastoin, mutta se se vasta onkin mukvaa debugata ohjelmaa jonka lähdekoodi ensin muutetaan ohjelmointikielestä toiselle ja sitten käännetään binääriksi. Useimmat kuitenkin tuskin on kovin innostuneita tuollasesta automaattisesta koodin generoinnista, koska se voi aiheuttaa kaikkia mielenkiintosia ongelmia ja käytännössä moisen testaaminen maksaa rahaa helposti paljon.

    Toki uuden ohjelmointikielen opettelu sinänsä ei ole ongelma, mutta tämä on silti eräs osotus siitä miten eristäytynyt iPhonealusta on ja miten porttaaminen iphonelle tai iPhonelata on aikaa vievää puuhaa kun ohjelmointikielikin vaihtuu.

    1. Jopas tuli ekasta kappaleesta hieman sekava, piti toki sanoa:

      ”Androidin tulevaisuudesta on vaikea sanoa vielä mitään varmaa mutta itse softakehittäjänä pidän kyllä Androidia tulevaisuudessa menestyvämpänä alustana Jos uutisessa mainitut ongelmat ratkastaan, niin uskon Andoidin tulevaisuuten enemmän kuin iPhonen tulevaisuuteen.

Kommentointi on suljettu!