Microsoft ja HTC patenttiyhteistyöhön

Taiwanilainen älypuhelinvalmistaja HTC saa Google Android -puhelintensa tueksi laajan patenttivalikoiman. Yhtiö on päässyt patenttisopimukseen ohjelmistojätti Microsoftin kanssa. Sopimuksen myötä HTC tulee suorittamaan rojaltimaksuja käyttämistään patenteista Microsoftille.

Sopimuksen kerrotaan kattavan taiwanilaisvalmistajan Google Android -pohjaiset puhelimet. Tämä lienee isku Applen suuntaan, joka syyttää nimenomaan HTC:n Android-puhelinten rikkovan yhtiön patentteja. Apple haastoi HTC:n oikeuteen maaliskuussa, väittäen valmistajan rikkovan kaikkiaan 20 sen patenttia.

HTC on maailman viidenneksi suurin älypuhelinvalmistaja. Se tuli suuren maailman tietoisuuteen Windows Mobile -pohjaisilla puhelimillaan, jotka kattavat edelleen suuren osan valmistajan mallistosta. Niiden lisäksi tarjolla on nykyiseltään myös laaja valikoima Android-puhelimia ja yksi edullisemman hintaluokan Brew-pohjainen kännykkä.

Lähde: Microsoft

2 kommenttia

 1. On se ihmeellistä kun mikään patenteilla uhkailtu yritys ei uskalla katsoa oikeudessa ovatko Microsoftin patentit ollenkaan päteviä vai pelkää kuppaukseen käytettävää FUD:ia. Tosin tässä tapauksessa HTC hyötynee maksetuista patenteista Applea vastaan.

  Tähän mennessä kaikki yritykset ovat suostuneet maksamaan (todennäköisesti melko pienen patenttimaksun) Microsoftille kun vaihtoehtona olisi todennäköisesti pitkä ja kallis oikeusprosessi, joka lopputuloksesta ei ole varmuutta.

  Nyt Microsoft pääsee jatkossa rahastamaan muitakin Android -puhelinten valmistajia 🙁 Ohjelmistopatenteista olisi syytä päästä eroon. Nyt ne ovat kilpailua ja innovaatioita hidastava tekijä, joista hyötyvät vain lihavan patenttisalkun omaavat suuret yritykset.

  1. Tuliko mieleen, että ehkä HTC:kaan ei edes halua viedä asiaa oikeuteen, kun kuitenkin on todella tiivis yhteistyö Microsoftin kanssa.

   Mutta: olen samaa mieltä siitä, että ohjelmistopatentit saisi heivata sinne minne aurinko ei paista. Kyse ei edes yleensä ole oikeista innovaatioista, vaan rahakkaat yritykset keksii vaikka mitä pähkähullua, jota joskus ehkä voidaan jopa käyttää jossain.

   Ainakin vaatimuksena pitäisi olla se, että patenttihakemuksessa pitää olla selkeä kuvallinen selitys siitä, mitä halutaan patentoida. Ei mitään Applemaisia ”piirretään kosketusnäytölle kuvio puhelimen lukituksen avaamiseksi”. Hyvä esimerkki onnistuneesta softapatentista on mielestäni Microsoftin hakemus Zunen/WP7:n GUI:sta, tarkemmin sanottuna Hubeista. Selkeä kuva, siitä mitä tarkoitetaan ja mitä ei tarkoiteta. Jättää kuitenkin kilpailijoille mahdollisuuksia. Ja toisaaltahan kaikissa patenteissa on lisensointimahdollisuus. Eli periaatteessa patenteissa ei taida kukaan loppujen lopuksi voittaa, kun kaikkien pitää kuitenkin lisensoida toisilta jotain ja päin vastoin.

Kommentointi on suljettu!