BlackBerry Z10 ja BlackBerry Q10 julki

Kanadalainen älypuhelinvalmistaja BlackBerry, joka aiemmin tunnettiin nimellä Research in Motion, on esitellyt markkinoille ensimmäiset BlackBerry 10 -alustaan pohjautuvat laitteet: Z10 ja Q10. Ne aloittavat uuden aikakauden BlackBerryn osalta, joka on ollut viime vuosina markkinoilla vaikeassa asemassa. Kaksi vuotta sitten valmistaja päätti, että se rakentaa kokonaan uuden ekosysteemin valmiiden ratkaisujen (Android, Windows Phone) sijaan. Nyt ensimmäiset hedelmät ovat saapumassa markkinoille.

Uutuuslaitteissa keskeisessä osassa on tietenkin ensimmäistä kertaa kuluttajatuotteissa nähtävä BlackBerry 10 -alusta. Sen runkona toimii QNX-järjestelmä, jonka kanadalaisvalmistaja osti itselleen vuonna 2010. Alustassa on panostettu erityisen paljon moniajoon sekä käytettävyyteen yhdellä kädellä.

Ohjelmisto: BlackBerry 10

Uusi alusta rakentuu neljän keskeisen ominaisuuden ympärille: BlackBerry Flow, BlackBerry Peek, BlackBerry Hub ja BlackBerry Balance. Flow mahdollistaa saumattoman moniajon, jossa sovellukset pyörivät aina taustalla ilman pysähdyksiä. Peek tekee helpoksi saapuneiden ilmoituksien esikatselun ja Hub kokoaa yhteen eri sosiaaliset palvelut sekä viestiominaisuudet. BlackBerry Balance puolestaan mahdollistaa puhelimen kustomoimisen koti- ja työkäyttöön.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana BlackBerry 10 sisältää ruudunjako-ominaisuuden. Videopuhelun aikana käyttäjät voivat jakaa keskenään puhelimensa näytön sisällön toiselle osapuolelle.

Kameraan kanadalaisvalmistaja on lisännyt aikajanan, jonka kautta jo tallennettua kuvaa voidaan kelata eteen- ja taaksepäin kuvaushetkestä. Käyttäjä voi ikään kuin elää kuvaushetken uudestaan ja korjata pilalle menneen kuvan. Mukana on myös muokkausominaisuuksia, joita kehutaan helppokäyttöisiksi.

BlackBerry 10:n sovellustarjontaan on panostettu kovasti ja mukana on heti yli 70 000 sovellusta. Se on enemmän kuin millään muulla uudella mobiilialustalla lanseerauksen yhteydessä. Mukana ovat muun muassa sellaiset nimikkeet, kuten Angry Birds, Skype, WhatsApp, Amazon Kindle, Facebook ja Twitter.

Laitteisto: BlackBerry Z10 ja BlackBerry Q10

BlackBerry Z10 rakentuu 4,2 tuuman kosketusnäytön ympärille, jonka tarkkuus on 1280 x 768 pikseliä. Tämä tarkoittaa 356 pikseliä tuumaa kohden. Puhelimen sisuksista löytyy 1,5 gigahertsin tuplaydinsuoritin, kaksi gigatavua RAM-muistia ja 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Puhelin tukee WiFi-, GPS-, Bluetooth 4.0-, NFC- ja LTE-yhteyksiä. Takaa löytyy kahdeksan megapikselin kamera ja etupaneelista kahden megapikselin kamera.

Perinteitään jatkaen toinen uutuuspuhelin, BlackBerry Q10, sisältää fyysisen QWERTY-näppäimistön. Puhelin tulee 3,1 tuuman kosketusnäytöllä, jonka tarkkuus on 720 x 720 pikseliä.

BlackBerry Z10 saapuu asteittain suurimmille markkinoille ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Iso-Britanniaan Z10 saapuu jo huomenna, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa uutuutta joudutaan odottelemaan maaliskuulle. QWERT-malli rantautuu ensimmäisille markkinoille huhtikuussa. BlackBerryn vilauttamalla listalla esiintyi myös Suomi, joten kanadalaisvalmistajan uuden sukupolven laitteet nähtäneen aikanaan myös Pohjolassa.

16 kommenttia

 1. Käyttishän on melkein samanlainen kuin MeeGo. Ainakin jos ymmärsin oikein.

 2. Ihan mielenkiintoisia luureja. Itseeni ei vain oikein uponnut. Ehkä, koska olen tottunut androidiin. Teemu, miten saat ne testipuhelimet aina? Joudutko maksamaan niistä? Kauanko ne ovat sinulla jne. Tuli vain tuo kysymys mieleen…

  1. Valmistajilta saan muutamaksi viikoksi lainaan. Eivät siis ole omia.

   1. Millä perusteilla he antavat noita luureja?

 3. Alun perusteella BlackBerryllä on hyvät mahdollisuudet menestyä markkinoille. Tekivät julkistuksen oppikirjan mukaan, josta esimerkkinä laaja sovellusvalikoima.

  1. Kyllä BlackBerry hyvin pärjää varsinkin jenkkilässä. Ei sillä ainakaan yhtä huonosti voi muutos uuteen järjestelmään mennä kuin Nokialta meni.

   Nokia myi 2010 11.1 miljoonaa älypuhelinta USA:ssa, viime vuonna Nokia myi enää 2.2 miljoonaa puhelinta USA:ssa. Että silleen on mennyt Elopin USA:n valloitus, jonka kustannuksella kuitenkin romahdutettiin Nokian myynti kaikkialla muualla maailmassa. 🙂

 4. Tuli katosottua julkistus, jollain tavalla kiinnostaa, mutta laitteet ei herätä ostohimoja. Z10 on liian pieni.

 5. Engadgetin videoarvostelun perusteella käyttis on mitäänsanomaton. Melko ruma ui, sulavuus tyydyttävä, käyttiksen logiikka tyydyttävä, erittäin vähän sovelluksia, perussovelluksetkaan ei kunnossa. en näe mitään syytä miksi tämä menestyisi.

 6. Kauheita puhelmia designiltaan, yhtä rumia kuin Samsungin luurit. Käyttis ihan järkyttävän sekava, lähes yhtä sekava kuin Android. Voittaa tosin androidin tietoturvassa 100-0. Innovaatiot unohtui täysin, ei mitään uutta. FLOPPI!

 7. Ei vakuuttanut uutuudet markkinoitakaan Nykissä, nyt osake noin -5,7% laskussa. Julkistuksen alussa kävi plussalla noin 6%. Pahimmillaan oli melkein -9%. Saa nähdä mihin päättyy tänään.

  Mielestäni alusta ei tarjonnut mitään, millä RIM … siis jatkossa BlackBerry tulisi selviämään. Presentaatiokin vaikutti live bloggauksen perusteella valjulta.

 8. Plussaa voi antaa tuosta, että fyysinen näppäimistö on edelleen myös tarjolla. Monet pitävät siitä edelleen enemmän kuin virtuaalinäppiksestä. Yritysmyynti varmaan on BlackBerryn heiniä. Monet julkiset ja yksityiset suuret organisaatiot eteenkin Amerikassa ovat kirjoittaneet paljon omia softiaan BB-käyttikselle ja niitä ei hevin muualle muuteta (olisi kallista). Ovat siis odottaneet BB10:iä kiltisti ja varmasti nyt päivittävät puhelimiaan noihin uusiin malleihin.

  Suomalainen Digia julkaisee muuten keväällä Qt-version, jolla voi tehdä softaa Androidille. Samalla kehittäjät saavat sitten kätevästi tehtyä myös BlackBerry-version softastaan koska BlackBerry on mukana Qt:ssa.

  1. Kuten myös Sailfish ja Ubuntu. Ja ainakin näiden välillä on jotain yhteistyötä ohjelmointirajapintojen yhteensopivuuteen liittyen. En muista oliko Blackberry mukana kuvioissa.

 9. Mielenkiintoinen laite. Kiva nähdä, että jotkut yrittävät vielä pitää omaa käyttöjärjestelmää hengissä.

 10. Pystyykö näillä katsomaan Flash-videoita? Ja pyörittääkö android-sovelluksia?

  1. Verge Review: ”One interesting point worth noting is that BlackBerry has built Flash functionality into the Z10’s browser”

   Ja mitenköhän se toimii, siitä en tiedä.

Kommentointi on suljettu!