Palm julkaisi mullistavan Pre-puhelimen – Tulossa myös Eurooppaan

Palm Pre

Palm on odotusten mukaisesti esitellyt CES-tapahtumassa uuden matkapuhelimen, joka aloittaa yhtiön kohdalla täysin uuden aikakauden. Palmin uutukainen perustuu yhtiön uuteen Linux-pohjaiseen WebOS-käyttöliittymään, johon kohdistuu kovat odotukset. Yhtiö on ollut viime aikoina kovissa vaikeuksissa matkapuhelinmarkkinoilla ja uuden Palm Pre -puhelimen on lähes pakko menestyä, jotta yhtiö voi jatkaa markkinoilla.

Uutukaisen mullistavimpiin ominaisuuksiin kuuluvat uuden WebOS-käyttöliittymän ohella tehokas prosessori ja mahdollisuus ladata puhelin langattomasti. Palm kehuu puhelimen OMAP3430-prosessorin tuovan kannettavista tietokoneista tuttua tehoa, joka mahdollistaa näyttävän ja sulavan käyttöliittymän. Yhtiö ei ole siis pelkästään lähtenyt kopiomaan kilpailijoitaan, vaan Palm yrittää todella tuoda markkinoille joitain uutta.

Uusi käyttöliittymä pohjaa iPhonen ja monien muiden markkinoilla olevien älypuhelimien tapaan kosketusnäyttöön. WebOS tukee muun muassa monikosketusta ja erilaisia eletoimintoa. Palm Pre -puhelimen näytön alla on alue, jonka kautta puhelinta voidaan ohjata erilaisilla eleillä.

Palm Pre WebOS

Suuresta kosketusnäytöstä huolimatta uusi Palm Pre on varustettu alhaalta esiin tulevalla QWERTY-näppäimistöllä. Yhtiön mukaan liukukannen ollessa kiinni Pre on loistava puheluiden tekemiseen, musiikinkuunteluun, nettisurffailuun ja esimerkiksi videoiden katseluun. Näppäimistön ollessa esillä puhelin on parhaimmillaan tekstiviestin ja sähköpostin kirjoittamista varten.

Uutukaisen muotoilussa Palm on hakenut tyylikkyyttä pyöreillä muodoilla ja kaarevalla liukukannella. Väritykseltään Pre on lähes koko musta, joka luo puhelimelle selkeän ja tyylikkään ilmeen.

Palm Pre

Palm Pre -älypuhelimen keskeisiä ominaisuuksia ovat WiFi, GPS, Bluetooth, 3.5 mm:n kuulokeliitin, kiihtyvyysanturi ja kolmen megapikselin kamera, joka on varustettu LED-salamalla. Uutukaisen näyttö on kooltaan 3.1 tuumaa ja sen tarkkuus on 320 x 480 pikseliä. Näyttö on tarkkuudeltaan samaa luokkaa kuin iPhone 3G:ssä. Puhelin on myös varustettu kahdeksan gigatavun sisäisellä muistilla, mutta siitä ei löydy muistikorttipaikkaa.

Puhelimen mielenkiintoisimpiin ominaisuuksiin kuuluu jo aiemmin mainittu langaton latausta. Palm Pre asetetaan yksinkertaisesti vain Touchstone-alustalle, joka päällä ollessaan puhelin latautuu. Latautuessaan puhelinta on mahdollista käyttää normaalisti esimerkiksi videoiden katselemiseen tai netin selailuun

Kokoa Palm Pre -puhelimelta löytyy kiinni ollessaan 59.57 x 100.53 x 16.95 millimetriä. Uutukainen painaa noin 135 grammaa.

Puhelin tulee saataville tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana Yhdysvalloissa Sprint-operaattorin kautta. Yhtiö on vahvistanut, että Palm Pre on myös rantautumassa Isoon-Britanniaan ja muutamin muihin Euroopan maihin, mutta vasta tämän vuoden loppupuoliskolla. Laitteen hinnasta ei ole vielä tarkempaa tietoa.