Tutkimus: Mainokset eivät houkuta mobiilisurffareita

Chitika-tutkimus

Matkapuhelimella nettiä selaavat käyttäjät klikkaavat verkkosivustoilla olevia mainoksia huomattavasti tietokonekäyttäjiä harvemmin, selviää nettimainontaan erikoistuneen Chitikan tuoreimmasta tutkimuksesta. Sen mukaan mobiilisurffarit klikkaavat mainoksia keskimäärin puolet vähemmän peruskäyttäjiin verrattuna, jotka vierailevat sivustolla tietokoneen selaimella.

Chitika perustaa tutkimuksen omien mainostensa menestykseen ja kaikkiaan 92 miljoonaan mainosnäyttöön, joista 1,3 miljoonaa (1,5 prosenttia) tuli mobiililaitteista. Peruskäyttäjien kohdalla klikkausprosentti oli tasaiset 0,83, mutta mobiiliselaajien kohdalla luku oli ainoastaan 0,48 prosenttia.

Tutkimustulos selittyy muun muassa sillä, että matkapuhelimellaan nettiä selaavat henkilöt ovat yleensä niin sanottuja edistyneempiä käyttäjiä, joita mainokset houkuttavat harvoin, oli heillä sitten käytössään tietokone tai matkapuhelin. Toinen syy on se, että mobiilikäyttäjät etsivät verkosta yleensä nopeaa ratkaisua tai vastausta tiettyyn asiaan. Heillä ei ole siis intressejä klikata sivustoilla olevia mainoksia.

Tuloksessa on myös syytä huomioida se, että mainokset olivat täysin samoja sekä tietokoneella että matkapuhelimella tarkasteltuina. Onkin mielenkiintoista seurata, milloin suuret nettimainostajat alkavat tarjota automaattisesti mobiilisurffareille kohdennettuja mainoksia.

Heikoiten Chitikan tutkimuksessa mainoksista kiinnostuivat iPhone-käyttäjät, joiden klikkausprosentti oli vaatimattomat 0,3. Eniten klikkauksia tekivät ”Other” -kategoria mobiiliselaajat, johon oli ympätty mukaan muun muassa BlackBerrySymbian– ja HTC-käyttäjät. Niiden yhteenlaskettu klikkausprosentti oli hieman yli 0,9, joka ylittää peruskäyttäjienkin keskiarvon.

Lisää tutkimustuloksista löydät tietoa täältä.

2 kommenttia

  1. Moi,

    Omituista tietoa. Se mitä olen kuullut suomalaisilta mediatoimistoilta on, että tietokoneilla click-through on yleensä n. 0,01 % ja tässä muka 0,83%, eli kahdeksankertainen! Chitikalla on varmaan hyviä mainoksia, ainakin asiakkaat ovat huippuluokkaa… Wall street Journal, Wired… Eli mainokset maksavat ja niihin panostetaan. Suomalaiset nettimainokset ovat huonoja. Ja niin ovat nettilehdetkin verrattuna maailman huippuihin. Kannattaa ottaa huomioon, että Chitika ”tutkijana” täysin puolueellinen.

  2. Itse en ainakaan mainoksia pahemmin klikkaile kännykällä, kun ei tiedä, millainen flashilla kyllästetty sivusto sieltä avautuu. Ja aika harvoinhan tuota sattuu kohdalle edes kiinnostavia mainoksia.

Kommentointi on suljettu!