Nokia julkisti Qt 4.6:n

Qt N900

Nokia on esitellyt sovelluskehittäjille suunnatusta Qt:sta uuden 4.6-version, joka lisää kehitysympäristöön paremmat graafiset ominaisuudet, tuet uusille alustoille sekä mahdollisuuden hyödyntää monikosketusta ja eleitä. Yhtiön mukaan Qt 4.6 helpottaa erityisesti kehittyneempien sovellusten kehittämistä eri alustoille ja laitteille.

Qt 4.6 merkitsee mielenkiintoisia aikoja kehittäjille, riippumatta heidän kohdelaitteensa muodosta ja alustasta”, kehui Qt:ta Nokian Sebastian Nyström.

Qt 4.6 sisältää nyt ensimmäistä kertaa tuen Symbianille, jonka lisäksi se tukee myös Windows 7– ja Mac OS X 10.6 -järjestelmiä sekä tulevaa Maemo 6 -mobiilialustaa. Yhtiö työstää parhaillaan myös tukea nykyiselle Maemo 5:lle, joka löytyy uudesta N900-lippulaivamallista.

Symbian– ja Maemo-tukien myötä yhtiö hehkuttaa Qt:n luovan mahdollisuuden kehittää sovelluksia molemmille alustoille samaa koodipohjaa käyttäen. Tämä nopeuttaa kehittäjien työtä ja vahvistaa samalla molempien Nokian käyttämien mobiilikäyttöjärjestelmien ohjelmistotarjontaa. Kyseessä on tulevaisuuden kannalta merkittävä edistysaskel, sillä älypuhelimilta vaaditaan jatkuvasti enemmän hyödyllisiä sovelluksia ja viihdyttäviä pelejä.

Kehitystyön kannalta Qt 4.6:n tärkeimpiin parannuksiin lukeutuu uusi Animation Framework -rajapinta, jonka avulla voidaan luoda sovelluksiin erilaisia graafisia efektejä kuten läpinäkyvyyttä ja varjoja. Merkittäviin uudistuksiin kuuluvat myös mahdollisuus hyödyntää monikosketusta ja eleitä, joiden ansiosta sovelluksista saadaan aiempaa monipuolisempia.

Laajentuneen alustatuen ja uusien ominaisuuksien lisäksi Nokia on tehnyt muutoksia myös kehitysympäristön ytimeen. Yhtiö kertoo optimoineensa Qt:n useita grafiikkaan liittyviä komponentteja, jotta kehittyneempien käyttöliittymäelementtien jouhevuus saadaan varmistettua.

Qt:n rajapinnat tulevat korvaamaan Symbianin ja Maemon nykyiset rajapinnat viimeistään vuonna 2011, jolloin markkinoilla ovat Symbian^4– ja Maemo 6 -käyttöjärjestelmät. Tällä hetkellä Qt-tuki puhelimiin on saatavissa erillisen asennuspaketin kautta.

Lähde: Qt