HP avasi webOS:n lähdekoodin

Alunperin Palmin rakentama, suurta huomiota saanut webOS-mobiilikäyttöjärjestelmä on saanut HP:n toimesta avoimen lopun. HP julkisti tänään, että se antaa webOS:n lähdekoodin opensource-yhteisön käyttöön. Tämä tarkoittaa, että HP:n julkaisemat webOS-laitteet, kuten HP TouchPad ja Pre 3 saavat tulevaisuudessakin ohjelmistopäivityksiä.

Patenit, jotka HP sai ostaessaan Palmin, pysyvät HP:n hallussa. HP sanoo näin suojelevansa webOS-kehittäjiä. Enyo-ohjelmistorajapinta tullaan lahjoittamaan myöhemmin, todennäköisesti siihen liittyvien toisten valmistajien patenttien vuoksi.

HP:n mukaan tämä webOS:n avaaminen auttaa uusien kehittäjien kiinostusta alustaan, ja että tulemme näkemään tulevaisuudessa uusia laitteita kyseisellä alustalla. Tällä hetkellä, kiitos Androidista Microsoftille kulkeutuvien rojaltien, kysyntää kyseiselle toimijalle saattaisi olla. WebOS on kuitenkin käytössä tälläkin hetkellä yli miljoonassa laitteessa, etenkin kiitos TouchPadin viimeaikaisten suurten alennusmyyntien.

Lähteet: HP, HP Blogs. PreCentral

4 kommenttia

  1. Aivan mahtava uutinen. Pitää nostaa hattua HP:lle ja ennen kaikkea Meg Whitmanille, joka päätti pelastaa alustan( ja varmaankin koko HP:n) Leo Apothekerin sotkujen jälkeen. Toivottavasti oikeasti avoimet alustat alkavat menestyä myös. Mielenkiinnolla odotan Tizenin ja nyt myös WebOS:n tapahtumia. Paljon positiivista on tapahtunut sitten MeeGon lopettamisen.

  2. Aivan loistava uutinen! webOS kiinnostaa edelleen. 🙂

  3. Todellakin loistava uutinen! Toivotaan, että WebOS saa ansaitsemansa huomion kehittäjien (sekä tietysti kuluttajien ja median) parissa ja nousee WP:n sijaan kolmanneksi ”ekosysteemiksi”. Tai miksei neljänneksi tai viidenneksi, samapa tuo. Kunhan voin ostaa seuraavankin puhelimeni WebOS:llä varustettuna 😀

  4. Vielä vähän asian vierestä: mielestäni Elopin suhtautumisesta avoimeen lähdekoodiin kertoo hyvin Symbianin (ja MeeGon?) lopettaminen. Yhtenä vaihtoehtona lopettamisen sijaan olisi Nokia voinut avata lähdekoodin esimerkiksi Linux foundationin käyttöön. Tällöin oltaisiin palveltu yhteistä hyvää, kun esimerkiksi joitakin Symbianin ominaisuuksia tai osia olisi mahdollisesti voitu jatkokäyttää. Lisäksi nykyiset Symbian -puhelinten omistajat olisivat voineet saada epävirallisia päivityksiä laitteisiinsa.

Kommentointi on suljettu!