Sony Xperia Z Ultra: suurin ja ohuin

Sony Xperia Z Ultra

Japanilainen Sony heittää kovan haasteen kilpailijoilleen esittelemällä markkinoille Xperia Z Ultra -laitteen. Se on suosiota kasvattavan kuuden tuuman kokoluokkaan sijoittuva Android 4.2 Jelly Bean -pohjainen uutuus, jossa on 6,44 tuuman 1920 x 1080 pikselin kosketusnäyttö. Sonyn mukaan kyseessä on markkinoiden ohuin full hd -puhelin. Paksuutta laitteella onkin vaivaiset 6,5 millimetriä.

Suuri 6,44 tuuman kosketusnäyttö kasvattaa luonnollisesti uutuuden fyysisiä mittoja. Xperia Z Ultra on 179 millimetriä pitkä ja 92 millimetriä leveä. Esimerkiksi Samsung Galaxy Note II:een nähden pituutta on 27,9 ja leveyttä 11,5 millimetriä enemmän. Paketti painaa 212 grammaa.

Kosketusnäyttö käyttää hyväkseen Sonyn Triluminos-teknologiaa. Käytännössä sen luvataan optimoivan näytön sisällön suurelle tarkkuudelle sopivaksi. Se analysoi kuvat ja videot automaattisesti, jotta kuvanlaatu olisi mahdollisimman tarkka.

Xperia Z Ultran sisuksiin Sony on ahtanut viimeisintä huutoa olevaa tekniikkaa. Kokonaisuuden sydämenä toimii Qualcommin tehokas Snapdragon 800 -piirisarja. Sen neliydinsuoritin hyrrää hurjalla 2,2 gigahertsin kellotaajuudella. RAM-käyttömuistia on tarjolla kaksi gigatavua.

Takana oleva kamera on tarkkuudeltaan kahdeksan megapikseliä. Se hyödyntää tutusti Sonyn Exmor RS -tekniikkaa. Salamavaloa laitteesta ei löydy, mutta etukamera (kaksi megapikseliä) kuuluu varustukseen.

Kokonaisuuden Sony on pakannut IP55- ja IP58-suojaluokitukset täyttävään kuoreen, joten se kestää pölyä ja vettä. Puhelimen etu- ja takaosia suojaa kestävä lasipinta, joka yhdistyy metalliseen reunukseen. Muotokieli on tuttua muista japanilaisvalmistajan mobiilituotteista, joissa keskitytään näyttäviin yksityiskohtiin ja selkeisiin linjoihin.

Laitteen ominaisuuksiin kuuluvat myös LTE, WiFi, NFC, Bluetooth 4.0, A-GPS, 16 gigatavua tallennustilaa, microSD-korttipaikka ja FM-radio. Sony ei kertonut vielä akun kapasiteettia, mutta valmiusaikaa luvataan 790 ja puheaikaa 14 tuntia.

Sony tuo Xperia Z Ultran kauppoihin kolmannen vuosineljänneksen aikana. Valmistaja jätti paljastamatta uutukaisensa suositushinnan.

29 kommenttia

 1. Jos olisi 5″ näyttö ja muut ominaisuudet samat olisi aivan mahtava mulle. Taitaa vain ainakin Suomessa olla pieni määrä noita käyttäjiä jotka haluavat PUHELIMEKSI 6,44″ näytön. Ehkä aasiassa ja jenkeissä myy enemmän. Toivottavasti Samsung pitää Note 3:n koon alle 6″:ssa. Milloinkohan tuo huippumallien 16 gt standardi muisti vaihtuu suurempaan. Itselläni SGS2:n 16 gt muisti alkaa käymään vähiin. Muistikortti kyllä on, mutta FullHD videot ja elokuvat täyttävät sen hetkessä. Valmistajien pitäisi myös muiden ominaisuuksien ohessa kasvattaa muistia eikä vain gigaherzejä. Kaunkohan menee, että Kännyissä voidaan nauttia oikein isoista muistitiloista esim. 200 gt jne. Mutta aiheeseen palatakseni on kyllä mahtava puhelin. Kyllä Sony osaa? Itse pidän Samsungin TouchWizistä enemmän(ehkä tottunu s2:een), mutta sekin on mielipidekysymys.

  1. Tottahan se on, että ei tuota hankita pelkäksi puhelimeksi, mutta kyllä itse voisin tuon hankkia, kun puheluun vastaaminen käy helposti tuolla bluetooth jutulla, jonka linkkasin alempana.

   1. Mulla on ainakin itse puhelut jäänyt niin pieneen osaan käytöstä tuolla mobiililaitteella, niin sikäli aivan sama vaikka olis 7 tabletti puhelimella. Mutta lähinnä se, miten sen saa kuljetettua, käsilaukkua en kanna. Tuo on varmaan jo aika iso housun taskuun tungettavaksi, Note 2 sen sijaan menee ihan hyvin. Jossain noiden välimaastossa voisi olla hyvä koko. Toistaiseksi.. 🙂

  2. ”Kaunkohan menee, että Kännyissä voidaan nauttia oikein isoista muistitiloista esim. 200 gt jne.”

   Kauan, kun SSD-levyllisissä tietokoneissakin standardi on 128 Gb.

   Mutta eipä jaksa tämä(kään) innostaa. Itselle aivan liian iso ja todellinen akkukesto tuskin päivää enempää. Se valmistaja joka tuo myyntiin puhelimen, joka pystyy synkkaamaan vartin välein 3-4 palvelua niin, että muutoin vähäisellä käytöllä akku kestää edes 3 päivää on itseni silmissä voittaja – harmi vaan, että akkukestolla mainostaminen ei ole ollenkaan seksikästä.

 2. Hienoa Sony, onnistuit tekemään tämänhetken tehokkaimman puhelimen, ja vielä käsittämättömän ohueksi! Tosin, koska näyttö on noinkin suuri, en näe mitään syytä ostaa tuota, koska on jo minitabletti ja puhelin 😀 . PS. Muutkin valmistajat saavat ottaa mallia Snapdragon 800 , Sony on nyt edelläkävijä :3

 3. Ennemmin toivoisin Xperia C -mallia Eurooppaan ja Suomeen.

 4. Missä ovat nyt ne Androidfanit, jotka haukkuivat Lumia 920:n painavaksi? 😀

  Eivaan. Tyylikäs laite, tosin liian iso jo kännykäksi.

  1. Missä on Lumia 920 jossa on samanmoinen 6.44 tuuman näyttö?
   Xperia Z ainakin on kevyempi kuin Lumia 920 vaikka siinä on suurempi näyttö.

   1. Mitä sillä näytön koolla on väliä. L920:han oli liian painava puhelimeksi, ja tuo on puhelin, joten luonnollisesti tuo on liian painava puhelimeksi. Vai vaihtuuko eräiden logiikka aina valmistajan mukaan 😉

    1. En sanois että tuo on liian painava puhelimeksi, koska tuon käyttötarkoitus puhelimena on 1/100. Viihdelaitteena tuo on taas täydellinen, eikä kyllä yhtään liian painava. Akku vaan olis voinu olla 3000mah suurempi, vaikka sitten sen painon kustannuksella.

    2. Eiköhän sen voi maalaisjärjellä muotoilla siten, että 920 oli liian painava ominaisuuksiinsa nähden. Mutta pääsitpähän taas nussimaan pilkkua 😉

    3. Mielestäni tuo ei taas ole täydellinen oikein mihinkään käyttötarkoitukseen, nimi vois olla xperia compromise. Mutta hyvä että se on jollekin täydellinen ja se on löytänyt oman nichensä.
     Joonas nimenomaan ominaisuudet nostivat 920 painoa: langaton lataus ja OIS kamera. Eli riippuu mitä ominaisuuksia arvostaa.

  2. Olen kyllä sitä mieltä, että on tämäkin liian painava minun puhelimeksi:) Ominaisuuksiin nähden kyllä erittäin kompakti ja kevyt, toisin kuin mainittu 920..

   Tämän kokoisella näytöllä melkein työntäisin tämän mieluummin tabletti kategoriaan ja siellä tämä pärjää kyllä jokasuhteessa. Ei 7 sarjalainen bemarikaan paini yariksen kanssa samassa luokassa.

   Harmi kun tuon hinta tulee olemaan todennäköisesti lippulaiva puhelimien luokassa, muuten hommisin tuon nexus7:n tilalle:) Sony vetäisisi kyllä maton kaikkien alta jos toisivat tuon vaikka ipad minin hintaluokkaan:)

  3. ”Maailman innovatiivisin älypuhelin” on yhä liian iso ja painava 🙂

 5. Jännä, etteivät sijoittaneet tuohon salamaa. Ehkä Sonylla ajattelivat, että ihmiset eivät kanna tuota mukanaa kaikkialle, vaan pitävät sitä enemmänkin sisällä, jossa kuvien ottamiseen on joka tapauksessa tarpeeksi valoa.

  1. Ainakin gsmarenan spekseissä on LED salama. Ainoa kysymysmerkki on akunkesto, stamina modessa tai ei. Tuon laitteen ohuus kyllä miellyttää silmää.

   1. Kuvissa sitä ei kuitenkaan näy…

 6. No ainakin mainoksessa meni oikein mahdollinen markkinasegmentti: nuoret rikkaat naiset, joilla on aina käsilaukku mukana. Hieroin kämmenellä naamaani kun videossa näytettiin kuinka ”näppärää” yhden käden käyttö oli kävellessä. Mutt hei, mä hiljenen kun en ole ostajakuntaa. Nokiakin tulee aivan varmasti tekemään kohtapian jotain samanlaista.

  1. Joo kohta myydään lisävarusteena jatkosormea.

 7. Käy haalarin rintataskut pieneks tuolle jätille.

 8. Miksikäköhän tässä puhelimessa ei ole GLONASSia, joka parantaisi navigoinnin tarkkuutta?

  Karttaselaimen (jossa lienee parhaat maastokartat kiinteistötietoineen) mukaan Androidissa on paras tarkkuus ja ehkä Samsungin Note II olisi suositeltavin.

  Mikä käsitys tai tieto on mobiiliblogilaisilla kännyköiden navigointitarkkuudesta, alla keskustelua karttaselaimen blogissa:

  http://www.karttaselain.fi/forum/index.php?topic=889.0

 9. Ja vielä SmartWatch kellonkin Sony julkaisi Shanghaissa!
  Nyt tippui kyllä kilpailijat kyydistä.

 10. Terve Kaakkois-Aasiasta

  Eli niin hullua kuin se onkin niin täällä Samsungin Note sarjan puhelimet (täällähän on halvempiakin versioita kyseisistä puhelimista, huonommalla näytöllä ja tuplasimillä myynnissä) ovat todella suosittuja. Ja vieläpä suuremmissa määrin naisten keskuudessa. (!!) Joka toisella on metrossa iPhone ja sitten toisella puolikkaalla joku Samsungin luuri. Ja näistä Sampparin luureista sitten vielä todella moni on näitä hirviöpuhelimia. Ja kuten sanottu, jotensakin vielä pienikokoisten paikallisten naisten suosiossa. Ja kyllä, olen nähnyt ihmisten soittavan puheluita 7 tuuman tableteilla. Tabletti poskella. Joten en epäile etteikö tämä Sonyn vehje kävisi kaupaksi. Jos siinä olisi Samsungin nimi, meinaten. Sääli todellakin että Apple ja Samsung on täällä suunnallakin käytännössä ne ”ainoat vaihtoehdot” kun porukka kulkee massan mukana (Ahhh Aasian kulttuuri…)

 11. Toisaalta kun miettii, niin tuo hf on kyllä huippu innovaatio, koska on näytöllä. Voisin jopa kuvitella tuon yleistyvän. Kyllä voisin hyvinkin kuvitella kantavani tuota isoa puhelinta jossakin laukussa yms, sillä liikkeellä ollessa tuo hf olisi helpommin käytettävä kuin normaali älypuhelin. Ainoa iso rajoite tuossa on bt:n kantomatka, sillä esim kotona olisi hyvä, ettei tarvitsis niin tarkasti miettiä missä varsinainen luuri on, kun voisi pitää mukana vain tuota hf:ää.

  Olisi ihan kätevä, jos siinä olisi jokin tapa navigoida tai voisi käyttää androidin puheentunnistusta, näin sillä voisi helposti soittaa ja jopa ”kirjoittaa” viestejä, joku tuuman värinäyttö ei olisi pahitteeksi.

  En ihmettele vaikka joltakin Samsungilta, (miksi ei sonyltakin vuoden päästä) tulisi kohta vastaava, mutta reilusti pidemmälle vietynä. Eli juuri pienellä värinäytöllä ja olisihan se huippua jos siinä olisi vielä kamera (olisi tilaa tehdä kunnon kamera kun muut komponentit ei vie tilaa) sekä gps. Se riittäisi silloin perusaskareisiin helposti ja tottakai kaikki sillä hf:llä tehdyt asiat synkkautuisivat isompaan osaan, jolloin esim otetut kuvat voisi katsella ja käsitellä suuremmalla näytöllä.

  Laitteiden välinen yhteys vaan tuolla bt:llä on ongelma, koska rajoittaa välimatkaa paljon. Eiköhän tuommoisen voisi toteuttaa myös niin, että yhteyden voisi pitää dataverkkoa käyttämällä tarvittaessa (tuskin vie paljokaan tilaa rakennettaessa), näin ei tarvitsisi raahata isompaa osaa mukana jokapaikkaan vaan esim lenkille lähtiessä voisi ottaa kevyen kapulan messiin.

  No tämä homma karkasi ajatuksissani niin, että olis kaksi luuria (toinen vaikka iso mohkylä, mutta toinen olisi 50g painava, sutjakka miniatyyrinäyttöinen), jotka kommunikoisivat keskenää saumattomasti jokaisella osa-alueella, olisipas kätevää.

 12. Itseäni häiritsee käyttöliittymässä aloitusnäytön alalaidassa on 7 ikonia viiden sijaan…. Mielummin 5 vähän isompaa.

Kommentointi on suljettu!