Emporia Talk Premium on perusasioihin keskittyvä matkapuhelin

Emporia Talk Premium

Tällä kertaa MobiiliBlogin testissä on hieman erilainen matkapuhelin, josta ei löydy suurta kosketusnäyttöä, verkkoselainta, kameraa tai muita nykypäivän matkapuhelimista tuttuja ominaisuuksia. Puhelin on nimeltään Emporia Talk Premium ja se keskittyy puhelimen tärkeimpään toimintoon eli puhumiseen. Laitteen kohderyhmänä ovat erityisesti iäkkäämmät henkilöt, jotka arvostavat helppoa käytettävyyttä ja yksinkertaisia ominaisuuksia.

Emporia Talk Premium -puhelimesta on karsittu pois käytännössä katsoen kaikki ylimääräiset ominaisuudet, joka on mahdollistanut esimerkiksi puhelimen valikoiden yksinkertaistamisen. Talk Premium keskittyy täysin puhumiseen ja tekstiviesteihin, joka heijastuu laitteen yleisilmeestä. Puhelimen etupuolelta löytyy kaikkein tärkeimmät näppäimet ja sivuille on sijoitettu painikkeet, joita ei välttämättä tarvitse käyttää niin usein. Ratkaisun avulla on pyritty tekemään perusilmeestä mahdollisimman yksinkertainen ja helppo hahmottaa.

Puhelimen ominaisuuksiin kuuluvat puhelinmuistio, polyfoniset soittoäänet, voimakas värinähälytin, oranssi näytön taustavalo, yksinkertainen laskin ja herätyskello. Lisäksi laitteesta löytyy taskulamppu, jonka valon saa päälle oikeassa sivussa olevalla näppäimellä. Kaikkiin niin sanottuihin ylimääräisiin toimintoihin pääsee käsiksi sivuille asetetuilla painikkeilla, joten ne eivät ole häiritsemässä perusominaisuuksia.

Emporia Talk Premium kädessä

Tekniset tiedot

  • Kaksitaajuus GSM 900/1800 tai GSM 850/1900
  • Mitat: 123 x 58 x 17 mm
  • Paino: 118 g
  • Akku: Li-Ion 3,7V / 1200 mAh
  • Valmiusaika: jopa 200 h
  • Puheaika: jopa 180 min
  • Sisäinen antenni
  • Näyttö: 2,0” FSTN 128 x 160 pikseliä

Näppäimistö, näyttö ja yleinen rakenne

Emporia Talk Premiumin rakenne ei ole aivan sieltä laadukkaimmasta päästä, jos sitä verrataan vaikka Nokian tai muiden suurten valmistajien matkapuhelimiin. Rakenne on muovinen ja selviä nitinöitä ja helinöitä on kuultavissa sieltä täältä. Laite sopii joka tapauksessa hyvin käteen ja isohkon kokonsa ansiosta siitä saa hyvän otteen. Olisi kuitenkin ollut toivottavaa, että rakenteen laatuun olisi kiinnitetty enemmän huomiota.

Emporia Talk Premium

Positiivista on, että puhelin ei niin sanotusti tunnu kädessä liukkaalta, vaan siitä saa kohtuullisen tukevan otteen, vaikka laitteessa mitään erityisiä kitkapintoja ei olekaan. Näppäintuntuma on hyvä, kiitos suurien ja selkeiden painikkeiden. Henkilökohtaisesti olisin joka tapauksessa toivonut näppäimiltä enemmän väljyyttä, jolloin numeroiden näppäily olisi helpompaa pelkällä tunnustelulla. Kohderyhmää ajatellen näppäimistö on kuitenkin erittäin mainio ja ainakaan numeroiden hahmottamisessa ei pitäisi edes heikkonäköisellä olla ongelmia.

Emporia Talk Premium ja Nokia_N97

Puhelimen etupuoli on pyritty rakentamaan erittäin selkeäksi. Näkyvillä on ainoastaan kahden tuuman näyttö, suurikokoinen numeronäppäimistö, nuolet ylös ja alas sekä hyväksymis- ja peruutusnäppäimet. Pelkkien etupuolen toimintojen kautta onnistuu ainoastaan puheluiden soittaminen, vastaanottaminen ja numeron hakeminen puhelinmuistiosta. Näin ollen puhelimen käytön pitäisi olla kohtuullisen helppoa myös tekniikkaa vieroksuville henkilöille.

Emporia Talk Premium

Vasemmasta sivusta löytyy käynnistyspainike, äänenvoimakkuuden säädin, näppäinlukkokytkin ja laturiliitin. Toisella sivulla on taskulamppupainike, herätyskellokytkin sekä valitsin, jota ylös työntämällä pääsee tekstiviesteihin ja alas liikauttaminen vie asetuksiin. Suurinta osaa sivuissa olevista näppäimistä ei tule tarvitsemaan jokapäiväisessä käytössä, jos laitetta käyttää lähinnä puheluiden tekemiseen ja vastaanottamiseen. Tästä johtuen onkin erittäin hyvä, että ne on sijoitettu hieman piiloon.

Emporia Talk Premium

Kiehtova yksityiskohta puhelimen rakenteessa on alhaalta esiin liu’utettava yhteystietolista. Se on valmistettu jonkinlaisesta metallista, joka on hyvä, koska kyseessä on ohut levy ja muovista tehtynä se saattaisi napsahtaa poikki todella helposti. Listaa voi käyttää moneen tarkoitukseen, mutta sen pääkäyttötarkoitus on ilmeisesti mahdollisuus kirjoittaa pikavalintojen takana olevien henkilöiden nimet muistiin. Talk Premium antaa mahdollisuuden määrittää jokaisen numeron taakse välillä 1 ja 5 yhden numeron, johon voidaan soittaa painamalla haluttua numeroa hetken aikaa pohjassa.

Äänenlaatu ja merkkiäänet

Testipuheluiden aikana kuulokkeen äänenlaadussa ei ollut havaittavissa heikkouksia. Puhe tuli läpi selkeästi ja voimakkuus tuntui korkealta, vaikka taso oli säädettynä pienimmälle. Yleisestikin ottaen puhelimen äänipuoli on kunnossa ja ainakin omassa käytössä jouduin kytkemään kaikki ylimääräiset piippaukset pois näppäinääniä myöten, sillä ne tuntuivat liian äänekkäiltä. Soittoäänet raikaavat muiden äänien ohella kuuluvasti ja muuttuvat kovimmilla voimakkuuksilla jo hieman säriseviksi.

Yleinen käytettävyys ja käyttöliittymä

Selkeiden näppäimien lisäksi Emporian tavoitteena on ollut luoda mahdollisimman yksinkertainen ja helppokäyttöinen käyttöliittymä. Tavoitteessa on onnistuttu ainakin siinä mielessä, että kirjasinkoko on suuri ja puheluiden soittaminen vaatii vain muutaman näppäimen käyttöä, jos numero on tallennettu muistioon. On kuitenkin harmillista huomata, että esimerkiksi numeroiden tallentaminen tai tekstiviestien kirjoittaminen ei ole sen helpompaa kuin Nokian peruspuhelimissa.

Emporia Talk Premium näyttö

Emporia Talk Premiumin vahvuus suurien valmistajien puhelimiin nähden on näppäinsijoittelu, jonka perustana on tehdä puheluiden tekemisestä ja vastaanottamisesta mahdollisimman helppoa. Tällä osa-alueella puhelin loistaa yksinkertaisuudellaan, sillä edes kokematonkaan käyttäjä ei voi törmätä ylimääräisiin valikoihin tai asetuksiin, jos pysyttelee erossa sivuilla olevista kytkimistä. Käytännössä ainoa toiminto, johon etupuolen näppäimillä pääsee on osoitekirja, joka löytyy alaspäin osoittavan nuolen takaa. Tämä kuvastaa hyvin sitä, että puhelin keskittyy nimenomaan puhumiseen ja esimerkiksi tekstiviestiominaisuus on toissijainen toiminto.

Puhelimen valikot eivät tarjoa käytettävyyden kannalta mitään uutta. Talk Premiumin mainostettu helppokäyttöisyys perustuukin siis täysin näppäinten asetteluun ja niin sanottujen ylimääräisten ominaisuuksien karsimiseen. Itse valikoiden käytettävyys on samalla tasolla muiden valmistajien peruspuhelinten kanssa.

Asetusvalikosta, joka aukeaa oikean laidan keskimmäisellä kytkimellä, tarjoaa yllättävänkin paljon säädettävää. Asetuksista pääsee vaikuttamaan muun muassa soittoääneen, äänenvoimakkuuteen, näytön kontrastiin, tekstin kokoon sekä kytkemään puhelimen äänettömälle tai palauttamaan alkuperäiset asetukset. Valikoista löytyy lisäksi perustason laskin ja syntymäpäivämuistutin.

Yksi erittäin kätevä toiminto on vielä jäänyt mainitsematta ja se on herätyskello. Herätyksen saa kätevästi päälle oikean sivun alimmasta kytkimestä, jonka jälkeen tarvitsee vain määrittää aika ja painaa pari kertaa ok:ta. Helppo juttu!

Yhteenveto

Onko Emporia Talk Premium sitten ostamisen arvoinen puhelin? Kyllä se on, jos matkapuhelimen käyttö koostuu lähes kokonaan puhumisesta. Jos kuitenkin kokee, että muutamat ylimääräiset valikot ja toiminnot eivät sekoita puhelimen käyttöä, niin kannattaa katse kääntää muiden valmistajien peruspuhelimiin. Tällöin säästää rahaa ja saa toiminnoiltaan monipuolisemman puhelimen.

Suurin miinus puhelimelle tulee sen arvokkaasta hinnasta, jota on vaikea perustella järkevästi oikein mitenkään. Materiaalit ovat halpoja ja kuten jo todettiin, niin esimerkiksi käyttöliittymän osalta havaittavissa ei ole innovaatioita, jotka voisivat selittää korkean hinnan. Ehkäpä hinta selittyy kilpailijoiden vähyydellä? Olipa asia miten vain, niin yksinkertaista matkapuhelinta kaipaava joutuu pulittamaan Emporia Talk Premiumista noin 180 euroa. Se on paljon, sillä esimerkiksi Nokialla ja Samsungilla on puhelimia jopa alle 50 euron.

Video

2 kommenttia

  1. Hyvä arvostelu. Saako vastaamattomat puhelut näkyviin helposti? Näkyyhän niissä myös päivämäärä?

Kommentointi on suljettu!