Nokian Maemo ja Intelin Moblin sulautuvat MeeGo-alustaksi

Matkapuhelinjätti Nokia ja piirivalmistaja Intel sulauttavat yhteen Linux-pohjaiset mobiilijärjestelmänsä ja luovat markkinoille uuden MeeGo-alustan. Sen hallinnasta ja ylläpidosta vastaa Linux Foundation avoimeen lähdekoodikehitykseen perustuvan mallin mukaisesti. Yhtiöissä uskotaan uuden alustan keräävän ympärilleen laajan joukon laitevalmistajia, operaattoreita sekä ohjelmisto- ja sovelluskehittäjiä.

MeeGo sisältää tuen Nokian pitkään hehkuttamalle Qt-ympäristölle, jonka lisäksi se hyödyntää Moblin-ohjelmistoalustan ydinosaa sekä -käyttöliittymää. Qt-ympäristö helpottaa kehittäjien työtä, sillä samoja kirjastoja tullaan käyttämään muun muassa Symbian^4-järjestelmässä. Sovelluksiaan kehittäjät voivat jakaa ja markkinoida Nokian Ovi Kaupan tai Intelin AppUp Centerin kautta.

Nokian ja Intelin MeeGo ei ole suunnattu ainoastaan matkaviestimiin. Linux-pohjainen alusta soveltuu myös esimerkiksi minikannettaviin ja autoissa käytettäviin tietoviihdesysteemeihin.

MeeGo mahdollistaa kuluttajille entistä laajemmat internet- ja tietokonetoiminnot uusissa matkaviestimissä. Avoimen innovaation ansiosta MeeGo luo johtavan yhteisön, jossa useat eri toimialojen edustajat kohtaavat. Se tukee erilaisia liiketoimintamalleja koko arvoketjussa ja perustuu Nokian, Intelin ja kehitysyhteisöön liittyvien yhtiöiden asiantuntemukseen ja kokemukseen. MeeGo merkitsee uuden ajanjakson alkua langattomille tietokoneille”, kommentoi Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo.

Yhtiöt hehkuttavat MeeGossa yhdistyvän Maemon ja Moblinin parhaat puolet. Alusta tukee useita prosessoriarkkitehtuureja. Se rakentuu Moblin-alustan ydinosaan, joka yhdistyy osaksi Maemon käyttämää Qt-kehitysympäristöä.

Ohjelmistoalustan ensimmäisen version arvioidaan olevan saatavilla vuoden 2010 toisen neljänneksen aikana. MeeGo-puhelimia markkinoille voidaan odottaa kuluvan vuoden loppupuoliskon aikana.

Kuvakaappaus Moblin 2.1 -käyttöjärjestelmästä

Varhainen konsepti Maemo 6:n käyttöliittymästä

8 kommenttia

 1. Hyvä siirto Inteliltä ja Nokialta. Olivat jäämässä yksin.
  Tämä on sitten ainoa varteenotettava vaihtoehto tällä hetkellä Androidille.
  Valitan, Sympparia tahi Windows-luuria en laske vaihtoehdoksi Androidille.

  1. En kyll’ä näe mitään syytä miksi Symbian ei muka olisi vaihtoehto Androidille. Android ei loppujen lopuksi ole mitenkään sen kummempi kuin muutkaan alustat.

  2. En näe kyllä mitään syytä, miksi Windows Mobile ei olisi vaihtoehto Androidille. Oletko tutustunut uuteen Windows Phone 7 Seriesiin??? MAHTAVA!

   1. Samoin Bada! Aika paljon on nyt tullut uutta ja hienoa.

 2. Mitähän tästäkin tulee? On olemassa vanha sanonta; mitä useampi kokki, sen huonompi soppa.

  Ainakaan käyttöliittymä ei vaikuta kovin lupaavalta tai selkeältä, mutta sehän onkin alunperin suunnattu tablet-laitteisiin. Ei nimi miestä pahenna, mutta kuitenkin MeeGo kuullostaa aika typerältä… Maemo olisi ollut paljon parempi.

  1. Ei sitä Moblinin käyttöliittymää olla kännyköihin työntämäsä, tuskin siitä moblinin käyttöliittymästä jää juuri mitään jäljelle. Moblinin UI on sitäpaitsi tehty GTK+:lla ja MeeGossa tullaan käyttämään Qt:ta, eli jo sen takia moblinin käyttöliittym,ä lentää romukoppaan.

   1. Niin joo ja MeeGossa on siis erillinen käyttöliittymä kännyköille, sekä miniläppäreille jne. Kännyköihin ei siis yritetä tunkea esim miniläppärien työpöytäympäristöä. MerrGon arkkitehtuurikaavion mukaan Qt:n päällä on eri laitetyypeille omat käyttöliittymä frameworkit, mikä mahdollistaa käyttöliitymien optimoinninn eri tyyppisille laitteille. Meego tulee siis varmasti näyttämään melkoisen erilaiselta esim älypuhelimessa ja miniläppäreissä. Kaikilla on kuitenkin yhteisiä piirteitä ja viimekädessä yhdistävänä tekijänä Qt.

    Sovellukset toimii erilaisisa laitteissa, olettaen että ne on käännetty tukemaan ARM ja Intel prosessoja. koska kullekin laitetyypille on oma käyttöliittymä frameworkki, niin sovellukset mukautuu siihen alustaan jolla niitä ajetaan.

Kommentointi on suljettu!