comScore: Symbian johtaa Euroopassa, Windows Mobile edelleen kolmantena

Tilastot ovat aina yhtä mielenkiintoisia. Ne kertovat hyvin keskimääräisten käyttäjien tottumuksista, jotka voivat erota markkina-alueitta hyvinkin paljon. Hyvänä esimerkkinä toimivat Eurooppa ja Yhdysvallat, joiden matkapuhelinmarkkinat ovat toisistaan täysin poikkeavia.

Matkapuhelinalan tilastoja ylläpitävä comScore on hiljattain julkaissut kiinnostavia lukuja Euroopan käytetyimmistä älypuhelinalustoista. Niistä selviää, että Euroopassa selvästi suosituin alusta on Symbian, jonka osuus markkinoista oli tammikuussa huikeat 60,9 prosenttia. Amerikassa tilanne on täysin toinen, sillä siellä Symbian ei mahdu edes viiden kärkeen. Rapakon takana markkinoita hallitsee RIM, jonka perässä tulevat Apple ja Microsoft.

Euroopassa kakkospaikka menee Amerikan tavoin Applelle, joka on kuitenkin erittäin kaukana Symbianin osuudesta. Pronssilla on Microsoft, joka on kovasta kritiikistä huolimatta onnistunut pysyttelemään markkinoilla tiukasti. Yhdysvalloissa piikkipaikalla oleva RIM löytyy Euroopan listalla sijalta neljä. Viiden kärjen viimeistä tilaa pitää halussaan Google Android, jonka markkinaosuus oli tammikuussa vielä vaatimattomat kaksi prosenttia.

Tutkimusyhtiö comScoren Euroopan luvuissa mukana ovat Iso-Britannia, Saksa, Ranska, Espanja ja Italia.

16 kommenttia

 1. Apple vajaassa kahdessa vuodessa 14,5%, eli noin seitsemäsosa. Onpas todella huono saavutus.

 2. olis ehkä kohtuullista kertoa tarkemmin mistä tilastosta tässä on kyse. Viime vuoden myynnistä vai koko myyntimäärästä viime vuoden loppuun asti, vai mikä tilasto?

  Onko tässä kaikkina aikoina myydyt Sympparit ja iPhonet – siis aikas monen vuoden myynti? Silloin tuo Sympparin ja esim. Androidin osuus vois olla ymmärrettävä.

  Mutt esim tän vuoden myyntitilasto oliskin ehken kovasti toisenlainen.
  Löytyiskö sellaista jostain tähän vertailuksi? niin nähtäis missä just nyt mennään…

 3. Valitettavasti Symbianilla ei suuri käyttäjämäärä realisoidu sovellusmääriin. Sekä iPhonella että Androidilla on vähemmän käyttäjiä, mutta enemmän sovelluksia. Ja joo, ei se määrä, vaan laatu. Valitettavasti ei voi sanoa, että Ovi Storessa olisi sen laadukkaampia sovelluksia. Melkein päinvastoin oman kokemuksen mukaan.

  Harmi sinänsä, Symbiankin alkaa S^3 myötä olemaan jo ihan kunnollinen. Ehkäpä se paljon hehkutettu St parantaa tilannetta.

  1. Kyllä oman kokemukseni mukaan Ovi Storessa on paljon hyviä sovelluksia. Itse olen asentanut sieltä toistasataa sovellusta ja olen ollut tyytyväinen niihin.

 4. @Jake. Kun menet linkista comScoren raporttiin, niin siellä on melko selkeä määritelmä tutkimuksesta:

  Top Smartphone Platforms
  3 Month Average Ending Jan. 2010
  Total EU5 (UK, DE, FR, ES and IT), Age 13+
  Source: comScore MobiLens

  Share (%) of Smartphone Subscribers

  Eli kysessä on _älypuhelin_ markkinan koko _käyttäjinä_ (= yli 13 vuotiaat liittymän omistajat) per alusta. Luku on marras-tammikuun 2010 keskiarvo.

  Tämä on tuorein tieto minkä comScorelta on olemassa. comScore on erittäin iso kuluttajatutkimustalo, jota suuryritykset seuraavat globaalisti. Tuon tarkempaa puolueetonta markkinatietoa ei käytännössä ole saatavissa. Tietystikään se ei ole täydellistä, mutta oleellista onkin trendien seuraaminen.

  Eipä tuossa ole mitään yllättävää. Sympparilla ja Nokialla on selkeä valta-asema Euroopassa varsinkin edullisimmissa älypuhelimissa, joista suuret luvut muodostuvat.

 5. Tuossa comScoren tilastossa on tarkempia maakohtasia lukuja, ja kyllä Symbianin asema on Euroopasa tosiaan hyvin tukeva. Espanjan ja Italian osalta Symbianin markkinaosuus on jopa noin 75%, Saksassakin se on 55%.

  1. niinpäs onkin. Sorry etten niitä hoksannut aiemmin, mutt hyvä kun ’huomautit’
   Noin äkkipäätään tuntuu kyll valitettavasti ehken hieman valikoiduilta nuo maat, kun esim Ruotsissa Nokian osuus on muiden havaintojeni perusteella selkeästi pienempi ja Tanskassa liki olematon.
   Jos olen väärässä, niin korjatkaa ja ojentakaa väittämääni toki.
   Tällaisia uutisoinnissa olevia lukuja minäkin mieluusti lukisin, kun Nokialaista (N900 tosin) käytän minäkin.

   1. Ja mitähän mahtaa ola nämä sun havaintosi?

 6. OK – kiitos selvityksestäsi. Se auttaa suhtautumisessa tilastoon.
  Vielä kun kerrot mitkä puhelimet ovat älypuhelimia Nokian luureista ja/tai tuon vertailun tekijän mielestä, niin sekin auttais.
  Onko esim vain kosketusnäytölliset luurit älyjä?
  Vai kaikki Symbian-luuritko lasketaan älyiksi?
  Vai mapsin sisältävätkö ovat niitä?
  vai mitkä?
  Laita nyt joku/useampikin malli esiin, niin taas auttaisi suhtautumisessa

  1. Miksi tollasta pitää edes kysyä? Älypuhelimia on ne puhelimet, joissa on älypuhelinten käyttöjärjestelmä, eli Nokian osalta Symbianilla ja Maemolla varustetut puhelimet. Tosin Nokia ei kutsu Maemolla varustettuja laitteita älypuhelimiksi.

   1. Niin ja esimerkiksi kosketusnäytöllä ei ole mitään tekemistä sen kanssa onko puhelin älypuhelin vai ei.

 7. Mitä sitten tulee USA:n tilanteeseen, niin itse uskon sitä ainakin osittain vääristävän sen, että USA:sta puuttuu käytännössä kokonaan vapaa kännykkäkauppa, Kännykkämarkkinat on siellä käytännössä kokonaan operaattorien käsissä ja puhelimet myydään operaattoribrändättyinä. Ainakin itselleni on jäänyt kuva, että jenkkioperaattorit jonkinverran vetää kotiinpäin ja suosii pohjoisamerikkalaisia valmistajia. vaikeahan tuota tietenkin on todistaa muuten kilpailuviranomaiset varmaan olisi siihen puuttunut.

  1. Niin miksuh, tottakai ne vetävät kotiinpäin; Samsungilla on suurin markkinaosuus ja on eniten myyvin valmistaja Pohjois-Amerikoissa, ja kieltämättähän se on kovin amerikkalainen. Vai mitä?

 8. Outoa tosiaan että vaikeakäyttöinen ja kankea Symbian olisi täällä vanhalla mantereella noinkin suosittu. Softaakin sille on vain vähän saatavilla, Ovi Storessa lienee tällä hetkellä alle 7000 sovellusta ja niistäkin 85 % on maksullisia. Nokian Ovi Store on siis Applea ja Goooglea jäljessä.

  Ehkä suuret massat tyytyvät keskihintaisen puhelimensa perusominaisuuksiin ja vaativassa älypuhelinkäytössä laitteena on taas jokin muu kuin Nokian puhelin.

  1. Ei kai se ole mikään ihme että Symbian on ykkönen euroopassa, onhan Nokian lisäksi jopa Sony-Ericssonilla ja Samsungilla täällä muutama malli myynnissä.

 9. @P.V. Just noin. Suurin osa puhelimista on alle n. 150 euron luureja ja näitä puhelimia myydään paljon. Siintä kategoriasta löytyy paljon Symbian-luureja Euroopassa.

  Yleensä näissä tilastoissa älypuhelin (CMD) on puhelin, johon voi asentaa softaa.

Kommentointi on suljettu!