Nokian toimitusjohtajaksi nousee kanadalainen Stephen Elop

Matkapuhelinvalmistaja Nokian hallitus ilmoitti tänään nimittäneensä uuden toimitusjohtajan Olli-Pekka Kallasvuon tilalle. Pääjohtajaksi nousee kanadalainen Stephen Elop, joka on suorittanut tietotekniikan ja -hallinnon tutkinnon McMasterin yliopistossa Hamiltonissa kotimaassaan. Hän aloittaa tehtävässään 21.9.2010.

Nyt on oikea aika vauhdittaa Nokian uudistumista ja tuoda yhtiöön uutta, erilaisin taidoin ja vahvuuksin varustettua johtajuutta edistämään yhtiön menestystä. Nokian hallitus uskoo, että Stephen Elopilla on oikeanlaista toimialakokemusta ja kykyä johtaa Nokiaa hyödyntäen yhtiön kaikkia mahdollisuuksia. Hänen vahvasta ohjelmistotaustastaan ja osoitetuista muutosjohtamistaidoistaan tulee olemaan merkittävästi hyötyä, kun päättäväisesti etenemme kohti Nokian muutosprosessin päätöstä. Uskomme, että Stephen pystyy viemään eteenpäin sekä innovointia että yhtiön strategian tehokasta toteutusta ja näin tuottamaan lisäarvoa osakkeenomistajillemme”, sanoi Nokian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila.

Uusi toimitusjohtaja uskoo pääsevänsä hyvin sisään yhtiöön, sillä Elop on tehnyt Nokian kanssa yhteistyötä nykyisessä työpaikassaan Microsoftilla. Stephen Elopin työhistoriasta löytyy myös sellaisia nimiä kuten Juniper Networks, Adobe Systems ja Macromedia. Vahvan ohjelmistotaustan uskotaan auttavan Nokiaa kilpailussa muita valmistajia vastaan.

Olen erittäin innoissani, että minusta tulee jäsen tiimiin, jonka tavoitteena on entisestään vahvistaa Nokian kiistatonta asemaa mobiilin viestintäteollisuuden johtajana ja jonka herpaantumattomana tehtävänä on asiakastarpeisiin ja -odotuksiin vastaaminen. Nokian globaali asema on ainutlaatuinen, ja yhtiöllä on upea brändi, jonka varaan voimme rakentaa. Nokiassa on erittäin lahjakkaita ja omistautuneita ihmisiä, ja olen vakuuttunut, että yhdessä toimien voimme jatkaa kuluttajien odotukset täyttävien innovatiivisten tuotteiden luomista. Nokian slogan ilmaisee selvästi avaintavoitteemme: Connecting People saa uusia ulottuvuuksia, kun kehitämme tuote-, ratkaisu-, ja palveluvalikoimaamme”, kommentoi tuleva toimitusjohtaja.

Nokian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollilla paljasti, että uuden toimitusjohtajan etsintä aloitettiin jo toukokuussa. Jälkeenpäin voidaankin todeta, että kesällä verkkoon levinneet huhut toimitusjohtajan vaihdoksesta eivät olleet tuulesta temmattuja. Sopimuksen mukaisesti Kallasvuo saa erorahana 4,6 miljoonaa euroa, joka vastaa 18 kuukauden palkkaa ja tavoitebonusta.

7 kommenttia

 1. Nokialla taisi olla lopulta kova kiire päästä Kallasvuosta eroon. Ihmeellisen kauan hän sai Nokian asioita sotkeakin. Toivottavasti tämä uusi tj ei ujuta takaovesta Windowsia Nokian puhelimiin, sellainenkin kauhuskenaario kun on olemassa… Tiiviimpi yhteistyö Microsoftin kanssa voisi tappaa Nokian puhelinbisnekset. Siinä sitten tavalliset käyttäjät kiroilisivat puhelintensa sekoilua ja sinisiä ruutuja. Viisaammat ymmärtäisivät jättää Win-luurit väliin.

  1. Tämä on hauska skenaario mikä on nyt tullut esille. Monet haukkuu symbian 3 sen perusteella, että edelliset symbianit oli huonoja, sitten taas nokiakäyttäjät puolustaa, että tämä on ihan uus symbian ja ootteko muka kokeillu jne.

   Sitten kuitenkin samat nokiakäyttäjät teilaa wp7 sen perusteella mitä edelliset winmobilet on ollu. (en tiedä oletko juuri sinä nokia käyttäjä)

   Wp7 taitaa olla ihan muutakuin edelliset winmobilet ja käyttistä on testattu moninkerroin enemmän kuin mitään edellistä windows puhelinta.

   Tuskin paljo sinisiä ruutuja ja sekoilua näkyy, eipä oma win7 tietokoneessakaan ole sinistä ruutua näyttänyt kertaakaan ja muutenkin parhaiten toimiva windows, kerran on vuoden aikana kaatunut.

   Eli lyhyesti sanottuna, puolustetaan symbian 3:sta sillä, että se on uusi käyttis, mutta sitten teilataan wp7 sen perusteella mitä edelliset winmobilet on olleet.

   Täytyy sanoa, että itseä ainakin mobiilimarkkinoilla kiinnostaa tällä hetkellä eniten juurikin wp7, enää pitää löytää se luuri minkä haluaa.

   ps. puhelimen sekoilusta puheenollen, jos wp7 tosiaan olisi niin huono niin mikä muuttuisi?, johan ne nytkin kiroavat nokia puhelimen sekoilua.

 2. Ns. ammattijohtaja. Suhtaudun näihin aika penseästi, vaikka toki tulosta voivat tehdä siinä missä muutkin. Mieluummin olisin nähnyt sisäisen rekrytoinnin, mutta katsotaan mitä äijä saa aikaan. Toivottavasti hyvää, Nokia nyt kuitenkin on ainakin toistaiseksi Suomelle kovin tärkeä firma.

 3. Sinänsä tekee varmasti hyvää saada uurra verta Nokian johtoon, mutta joltenkin on vaikea ajatella että tällä miehellä voisi olla vastaukset Nokian ongelmiin.

  Kritiikkiä kuulee että eihän Microsoftkaan ole puhelimissa kovin loistavasti menestynyt, joten voiko Elopilla olla tatsia kääntää kelkka parempaan suuntaan? Tästä ajattelen itse sitä, että puhelimia on suunnittelemassa oma väkensä, jotka vain ovat nyt saaneet uuden tyypin organisoimaan heitä.

  Toivon tosiaan, että Elop saa Nokian softapuolen rokkaamaan. Nokian PC ja Ovi Suite ohjelmistot puhumattakaan itse Ovi palveluista ovat vielä todella kankeita.

  Mutta kukapa mitään voi ikinä etukäteen mitään varmasti tietää. Veikkaan että lyhytkestoinen vaikutus on että Nokian osakkeet lähevät pieneen nousuun. Ja rapakon takana tykkäävät varmaan tästä kehityksestä melkoisesti.

  1. ”Kritiikkiä kuulee että eihän Microsoftkaan ole puhelimissa kovin loistavasti menestynyt, joten voiko Elopilla olla tatsia kääntää kelkka parempaan suuntaan?”

   Itse en sotkisi Microsoftin puhelin-OS -ongelmia tähän lainkaan. Elophan on ollut vastaamassa yrityspuolesta, joten hän tuskin on juurikaan osallistunut mobiilipuolen kehitykseen. Itse näkisin ehkä nimenomaan sen suurimpana kysymysmerkkinä: hänellä ei ole mitään kokemusta mobiilialasta. Ehkä häntä ei olekaan palkattu suoraan suunnittelemaan Nokian malliston tulevaisuutta, vaan päättämään suuremmista linjoista ja visiosta. Sekä tietenkin osittain varmaan toivotaan että hän saisi Nokian businekset rullaamaan Amerikassa paremmin kuin OPK.

   Joka tapauksessa olen tyytyväinen siihen että toimari vaihtui. Monet analyytikot ovat sanoneet, että Kallasvuo sai yllättävän paljon ”armoa” ja olen kyllä samaa mieltä. On ollut jo pidemmän aikaa selvää, että Kallasvuo ei saa visioitaan oikein käytäntöön. Puheidensa ja suunnitelmiensa perusteellahan Kallasvuo olisi ollut loistava pomo. Se ei vaan näkynyt missään, tai olisi ehkä näkynyt jossain vaiheessa, mutta liian myöhään.

 4. Ainakin ohjelmiston kehittäjän kannalta katsoen olisi niin, että Nokian luureissa tulisi olla MS:n käyttis ja tietenkin tämän myötä ohjelmistojen kehitysvälineenä Visual Studio. Mutta kun ei ole näin – ainakaa vielä. Miksi ihmeessä develooppereiden on tullut kärvistellä Nokian luureille kehittämiään ohjelmistoja Code Warriorilla (on muuten kanadalaista perua), Carbide C++:lla ja nyt sitten norskien Qt:llä.

  Ja jos mikä, niin Symbian C++ kehitysympäristö on nostanut ohjelimiston kehittäjän verenpainetta niin, että ei ole voinut kuin ihmetellä, että miksi Nokia moista moskaa on ohjelmistojen kehittäjille vuosikaudet tarjonnut.

Kommentointi on suljettu!