Qualcomm-johtaja: Applen 64-bittisestä sirusta ei kuluttajalle hyötyä

iPhone 5s

Siruvalmistaja Qualcommin markkinointipäällikkö, Anand Chandrasekher, lyttää Applen uuden A7-piirisarjan 64-bittisyyden. Apple paukutteli henkseleitään taannoisessa esittelytilaisuudessaan, jossa se kehuskeli A7:llä varustetun iPhone 5s:n olevan markkinoiden ensimmäinen 64-bittisellä suorittimella varustettu älypuhelin. Näin onkin, mutta Chandrasekherin mukaan siitä ei ole kuluttajille mitään hyötyä.

Tiedän, että Applen 64-bittisestä A7:stä on ollut paljon melua”, kommentoi Chandrasekher. ”Mielestäni sen on pelkkä markkinointikikka. Siitä ei ole mitään hyötyä kuluttajille.

Tähän asti 64-bittisiä suorittimia on käytetty lähinnä tietokoneissa, sillä se mahdollistaa RAM-muistin hyödyntämisen yli neljän gigatavun. Applen uudessa puhelimessa käyttömuistia on kuitenkin vain gigatavun verran, huomauttaa Chandrasekher.

Chandrasekherin lausunto on tässä vaiheessa varmastikin hyvin pitkälti totta. Vuoden päästä tilanne voi kuitenkin olla toinen ja Applen etuna kilpailijoihin on se, että sen koko mobiilialusta on rakennettu 64-bittiseksi. Samoin sovelluskehittäjät pääsevät käyttämään 64-bittistä koodia. Näin Apple kuroo etumatkaa kilpailijoihinsa, sillä ennen pitkää 64-bittisyyden hyödyt nähdään myös mobiilimarkkinoilla.

Lähde: Techworld

13 kommenttia

 1. Eikö Qualcommilta löydy 64-bittistä sirua, mjätääh?

 2. Nyt Qualcommin pitää pistää vähän vauhtia. 64-bittisiä suorittimia tarvitaan tulevaisuudessa, kun ram-muistin määrä kasvaa.

  1. Apple taitaa pelata tässä siinä mielessä fiksusti, että tilaa nyt jo seuraavaankin iPhone iteraatioon sopivaa teknologiaa ja laittaa tuotantoketjut kohdilleen. Mutta tosiaan yhtään mitään hyötyä se ei käyttäjälle tuo, ikävä että seikkaa mainostetaan näinkin paljon.

   1. No, jos benchmarkeissa näkyvä pelkällä uudelleenkääntämisellä saatava parikymmentä prosenttia lisänopeutta (jätin kryptot ja vastaavat laskuista, ne kun nopeutuvat moninkertaisesti) ei tuo käyttäjälle ”yhtään mitään” hyötyä ihmettelen miksi mm. Samsung kusettaa benchmarkeissa jotta pystyy näyttämään saman.

    Ja tässä tapauksessa nopeutus on ihan aitoa. Suurin osa iOS appeista (ei pelit) on tehty käyttäen Objective-C:ta, jonka 64-bit runtime on huomattavasti nopeampi monissa perusasioissa, olioiden luonti ja deallokointi, NSNumber, jne. Ja noita käytetään jokaisessa softassa ja paljon.

    Hyötyä käyttäjälle tai ei, kehittäjänä en sano ei ilmaiselle nopeuslisälle. Pisteet Applelle.

 3. Ainaskin nopeutta tuli reilusti lisää. Johtuu sitt 64:stä bitistä tai M7-apuprosusta …tai molemmista. Tuskin Apple nyt sen muistiavaruuden vuoksi vielä 64-bittiseen vaihtoi. Osoittaa Qualcomin ’asiantuntijalta’ melkoista tietämättömyyttä Applen ratkaisun mahdollisuuksista …tai sitt kaupallisista syistä joutuu noin viestimään, kun firmansa tuotteista ei moista löydy

 4. Kyllähän tuo 64bittisyys nyt tuo nopeutta GPU CPU välille kans aika reilusti sekä kaikki laskentaan liittyvä nopeutuu kun ovat kirjoittaneet sentään uusiksi ISA:t. Mutta ainahan sitä löytyy ihmisiä jotka pääsee möläyttään jotain hölmöä ilmoille. 😉

 5. Eihän tuollaista nyt voi ottaa tosissaan. Pakkohan se on nykyään kaikkien möläytellä mitä ensimmäisenä mieleen juolahtaa. Samoinhan se eräs suomalainen firma möläyttelee jatkuvasti herjojaan kokiessaan huonoa omaatuntoa omistaan.

 6. Turhan oaljon mainostetaan ja hehkutetaan tuota 64 bittisyyttä.
  Peruskuluttaja ei edes tiedä, että mitä hyötyä siitä on!

  Ei siitä bittisyydestä kuitenkaan mitään haittaa ole.

  1. No ei se muutos 32bit->64bit ihan kivuttomasti pc maailmassa mennyt… Toivottavasti apple handlaa paremmin

   1. OS X-maailmassa se meni varsin kivuttomasti. iOS:ssa se menee vieläkin helpommin, koska legacy-rajapintoja on paljon vähemmän ja kaikki oikein tehty koodi on tehty tätä transitiota silmälläpitäen oikein jo vuodesta 2008.

    Ei Apple sitä varmaankaan sillon suoranaisesti miettinyt, mutta oikeat konventiot tulivat siitä, että alla oleva Cocoa oli 32/64-bittinen jo silloin.

 7. Mitähän järkeä on sanoa tälläista kun todennäköisesti Qualcomm seuraa kuitenkin perässä? Sitten saakin selitellä että mitä tuli sanottua. Eikä tämä mikään Applen innovaatio ole vaan piirihän perustuu ARMv8-referenssiin, johon tulevat kaikki jollain aikataululla siirtymään.

  Hyötyä on paljon muutakin kuin muistiavaruuden kasvatus (tosin A7:ssa on paljon muutakin uutta kuin vain 64-bittisyys) : https://medium.com/tech-blogging/c80bf285b855

  Anandtechillä myös vertailut 32-bit / 64-bit välillä, joten hyödyt on nähtävissä ainakin joissain sovelluksissa: http://www.anandtech.com/show/7335/the-iphone-5s-review/4

 8. Itselle tuli myös mieleen, että vaikka hyöty tällä hetkellä olisikin vähäinen, niin se tulee kasvamaan tulevaisuudessa ja Qualcomm tulee seuraamaan perässä, ehkä jo piankin, niin mitä pirun järkeä tällaista on mennä edes sanomaan? Aivan varmasti tämä kommentti kaivetaan esiin siinä vaiheessa.

 9. Kyllä näitä hassun hauskoja apple fanaatikkoja riittää. Se nyt vaan on niin että androidilta löytyy parempia puhelimia kaikilta osa-alueilta. Itse olen puolueeton ja sillon kun ostan puhelimen niin ostan sen sen perusteella mikä sattuu olemaan paras markkinoilla sillä hetkellä. Iphone4:n ostin kun se ilmestyi ja sen jälkeen androidi on vienyt joka kerta voiton. Mitä turhaan leijua tekniikalla jolla et tee mitään vielä tänäpäivänä? Nielkää tappio niinkuin miehet tai olkaa pellejä ja kitiskää täällä foorumeilla. 😀 no hard feelings lapset.

Kommentointi on suljettu!