iOS 10.1 -päivitys julki: iPhone 7 Plussa oppi muotokuvauksen syvyysefektillä

Useamman julkisen beta-version jälkeen laite- ja ohjelmistovalmistaja Apple on julkaissut virallisesti iOS 10.1 -päivityksen mobiililaitteilleen. Kyseessä on ensimmäinen merkittävä päivitys iOS 10 -alustalle, joka tuotiin käyttäjien ladattavaksi 13. syyskuuta ja löytyy esiasennettuna uusista, 16. syyskuuta myyntiin saapuneista iPhone 7– ja iPhone 7 Plus -puhelimista.

Uusia päivitys sisältää tukun bugikorjauksia sekä täysin uusia ominaisuuksia, joiden avulla muun muassa iPhone 7 Plussan kaksoiskamerasta saa entistäkin enemmän irti. Virheiden korjauksiin iOS 10.1 -julkaisussa kuuluvat muun muassa parempi Bluetooth-tuki muiden valmistajien laitteiden kanssa, parempi suorituskyky jaettaessa verkkosivustoja Safarista Viesteihin, bugikorjaus, jossa Safarin välilehtinäkymässä verkkosivusto ei näkynyt oikein, hälytyksiin liittyvä korjaus sekä. Se korjaa lisäksi ongelman, jonka vuoksi osa käyttäjistä ei pystynyt palauttamaan laitteeseensa iCloud-varmuuskopiota.

iPhone 7 Muotokuva

Päivityksen tärkein uudistus kohdistuu Applen suurempaan 5,5 tuuman näytöllä varustettuun iPhone 7 Plus -malliin. Kameraohjelmistoon on nimittäin tuotu kokonaan uusi kuvaustila: Muotokuva. Se mahdollistaa kuvien tallentamisen tyylikkäällä ja näyttävällä syvyysterävyysefektillä (bokeh). Kuvaustila toimii esimerkiksi ihmisten, eläinten ja esineiden kanssa, mutta vaatii reilusti valoa ja oikean etäisyyden kohteeseen. Itse efekti toteutetaan niin, että laajakuvalinssi luo ”syvyyskartan”, telekameran analysoidessa eri ”kerrokset” ja päättäessä mitkä osat kuvasta sumennetaan

Uusi iOS 10.1 -päivitys on saatavilla kaikille iOS 10 -käyttöjärjestelmää tukeville laitteille. Sen lataaminen onnistuu helpoiten suoraan puhelimen kautta (WiFi-yhteys suositeltava): Asetukset -> Yleiset -> Ohjelmistonpäivitys. Ennen päivittämistä laite kannattaan varmuuskopioida esimerkiksi iCloudiin: Asetukset -> iCloud -> Varmuuskopiointi -> Varmuuskopioi nyt.

Apple iOS 10.1 -päivityksen uudistukset ja korjaukset:

Kamera ja Kuvat

 • Uutuutena muotokuvakamera iPhone 7 Plussassa. Se luo syvyysvaikutuksen, joka pitää kohteen terävänä ja taustan sumeana (beta).
 • Kuvat-apissa olevat ihmisten nimet tallennetaan iCloud-varmuuskopioihin.
 • Väriavaruudeltaan laajat kuvat näkyvät paremmin Kuvat-apin ruudukkonäkymissä.
 • Korjaa ongelman, jonka vuoksi joidenkin käyttäjien Kamera-apin näyttö saattoi avattaessa olla sumea tai se saattoi välkkyä
 • Korjaa ongelman, jonka vuoksi joidenkin käyttäjien Kuvat-appi lopetti toimintansa, kun iCloud-kuvakirjasto laitettiin päälle.

Kartat

 • Julkisen liikenteen tuki Japanissa kaikille tärkeimmille juna-, metro- ja lauttalinjoille ja kaukoliikenteen bussilinjoille sekä paikallisbussilinjoille Tokiossa, Osakassa ja Nagoyassa.
 • Opastepohjaiset kulkuohjeet, jotka sisältävät kaikki maanalaiset rakenteet ja käytävät, helpottavat liikkumista suurten joukkoliikenneasemien välillä.
 • Julkisen liikenteen lippuhintojen vertailu katsottaessa vaihtoehtoisia julkisen liikenteen reittejä.

Viestit

 • Mahdollisuus toistaa kupla- ja koko näytön tehosteet uudelleen Viesteissä.
 • Viestitehosteita voidaan toistaa, vaikka Vähennä liikettä ‑asetus on käytössä.
 • Korjaa ongelman, jonka vuoksi yhteystietojen nimet saattoivat näkyä väärin Viesteissä.
 • Korjaa ongelman, jonka vuoksi Viestejä avattaessa näyttö saattoi näkyä valkoisena.
 • Korjaa ongelman, joka saattoi estää Ilmoita roskapostista ‑valinnan näkymisen vierailta lähettäjiltä tulleiden viestien yhteydessä.
 • Korjaa ongelman, jonka vuoksi Viestit-apilla kuvatuista ja lähetetyistä videoista saattoi puuttua ääni.

Apple Watch

 • Lisää matkan ja keskitahdin juoksuvauhtia ja kävelyvauhtia tehdyille pyörätuolikelauksille Aktiivisuus-apin harjoitteluyhteenvetoon.
 • Korjaa ongelmia, jotka saattoivat estää musiikkisoittolistojen synkronoitumisen Apple Watchiin.
 • Korjaa ongelman, joka esti kutsujen ja tietojen näkymisen aktiivisuusjaossa.
 • Korjaa ongelman, joka salli aktiivisuusjakopäivitykset mobiiliverkon avulla, vaikka se oli manuaalisesti poistettu käytöstä.
 • Ratkaisee ongelman, jonka vuoksi osa muiden valmistajien apeista kaatui tekstiä syötettäessä.

Muita parannuksia ja korjauksia

 • Parantaa Bluetooth-yhteyttä muiden valmistajien lisälaitteiden kanssa.
 • Parantaa AirPlay-peilauksen suorituskykyä laitetta herätettäessä.
 • Korjaa ongelman, jonka vuoksi iTunesista ostetun sisällön toistaminen ei toiminut, kun Näytä iTunes-ostot ‑asetus oli pois päältä.
 • Korjaa ongelman, jonka vuoksi tietyt selfie-apit ja kasvosuodattimet eivät näyttäneet esikatselua käytettäessä FaceTime HD ‑kameraa iPhone 7:ssä ja iPhone 7 Plussassa.
 • Korjaa ongelman Terveydessä, jossa yksittäiset vedot muunnettiin erillisiksi merkeiksi käytettäessä kiinalaista käsinkirjoitusnäppäimistöä.
 • Parantaa suorituskykyä jaettaessa verkkosivustoja Safarista Viesteihin.
 • Korjaa Safari-ongelman, jonka vuoksi verkkosivustojen esikatselu ei näkynyt oikein välilehtinäkymässä.
 • Korjaa ongelman, jonka vuoksi tietyt Mail-viestit muotoiltiin uudelleen hyvin pieneksi tekstiksi.
 • Korjaa ongelman, jonka vuoksi osa HTML-sähköposteista muotoiltiin vääri
 • Korjaa ongelman, jonka vuoksi Mailin hakukenttä ei näkynyt joissakin tapauksissa.
 • Korjaa ongelman, jonka vuoksi Tänään-näkymän widgetit eivät ehkä päivittyneet käynnistettäessäorjaa ongelman, jonka vuoksi Sää-widgetti epäonnistui toisinaan tietojen lataamisessa.
 • Korjaa iPhone 7:n ongelman, jonka vuoksi Koti-painikkeen painamisasetukset eivät näkyneet hakutuloksissa.
 • Korjaa ongelman, joka vuoksi roskapostista varoittavat laajennukset eivät estäneet puheluita.
 • Ratkaisee ongelman, jonka vuoksi hälytykset eivät ehkä toimineet.
 • Korjaa ongelman, jonka vuoksi joidenkin käyttäjien laitteissa Taptic Engine saattoi lopettaa tuntopalautteen antamisen toistettaessa ääntä Bluetoothin kautta.
 • Ratkaisee ongelman, jonka vuoksi jotkut käyttäjät eivät voineet palauttaa iCloud-varmuuskopiosta.

Tietoja tämän päivityksen suojaussisällöstä löytyy osoitteesta:
https://support.apple.com/fi-fi/HT201222

MacRumors, Apple Releases iOS 10.1 With New Portrait Mode for iPhone 7 Plus

15 kommenttia

 1. Kiitos Teemu hienosta artikkelista. Ostitko iPhone 7 Plus -mallin? Tuo bokeh-efekti, eli muotokuva -tila näyttää olevan aika hieno uusi uudistus.

  1. Kiitti! Joo hommasin sen. Sain pienellä alennuksella, kun liikkeeseen oli tullut liikaa demolaitteita. Tästä puuttui paketista kuulokeadapteri sekä kuulokkeet.

   Katsotaan nyt myynkö tämän vain normaalin seiskan jossain vaiheessa pois…

   1. iPhone 7 Plussan saatavuus taitaa olla jo vähän parempi? Saitko kuinka isolla tallennustilalla?

    1. Täällä Oulussa tuota Plussaan on itse asiassa vähemmän. Viime viikonloppuna kävin täällä Oulussa about 5-6 kaupassa (Verkkokauppa.com, Gigantti, Expertin, Sonera, Elisa…) ja melkeenpä kaikissa Plussa oli loppu. Useimmissa myös iPhone 7. Seiskaa oli 1-2 kpl parissa myymälässä. Plussaa vaan Expertillä ja tuo munkin siis demolaite. Niitä oli tullut Experttiin liikaa ja ne oli saaneet luvan myydä ylimääräiset pois pienellä alennuksella.

     Jännä kyllä, että tämän saatavuus on edelleen niin heikkoa, vaikka iPhone 7:n kysynnän odotetaan olevan 6s:ää heikompaa. Mutta ehkä ennusteet on menneet pieleen tai Samsungin ongelmat vaikuttaneet Applen luurin kysyntään.

     Tuo mun on 128GB:n malli. Sattui siltäkin osin hyvä tuuri. Olen iPhonen osalta ostanut tähän asti aina sen keskimmäisen mallin. 🙂

 2. On se kyllä kumma, että Plussaa ei saa oikein millään mistään. Ehkä saatavuus paranee lähiviikkojen aikana? En muistanut kysyä, että minkä värisen ostit, mattamusta (Black) vai peilikiiltävän (Jet Black)? Minä voisin ottaa tuon mattamustan 🙂

  1. Mattamusta on mieluisin. Tuo on Jet Black ja voin viikon kokemuksella sanoa, että naarmuuntuu todella helposti.

   Apple omaksi onnekseen tajusi tästä kertoa sivullaan jo ennakkoon, muuten nyt puhuttaisiin #scratchgate:sta. ?

   Onneksi löysin tuohon tuon hyvän kotelon (https://www.mobiiliblogi.com/2016/10/22/mobiiliblogin-videolla-kokeilussa-shumuri-the-extra-slim-kotelo-iphone-7lle-ja-7-plussalle/), josta tein videon. Se on todella ohut, suojaa takakuoren ja kameran sekä säilyttää mustan kokonaisuuden.

   1. Kyllä vähän samaa itsekkin ajattelin, että mattamusta on paras vaihtoehto. Se mitä verkosta on lukenut ja katsonut videoita tuosta Jet Blackista, niin naarmuuntuu tosiaan aika helposti. Netissä liikkuu myös huhuja tuosta 32gb ja 256 gb mallien välisestä nopeus erosta. Pitääköhän tuo paikkansa?

    1. Vaikuttaisi pitävän. Kirjoitinhan siitä itsekin jutun. Mutta. Kuten tuossa jutuissani totean, niin vaikka flash-levyn kirjoitusnopeus on peräti 8-kertaa hitaampi, niin enemmän peruskäytössä merkitsee muistin lukunopeus, koska se vaikuttaa siihen kuinka nopeasti sovelluksen avautuvat ja esimerkiksi puhelin käynnistyy.

     Tuskin siirtelet puhelimeensa gigakaupalla tavaraa päivittäin? Siksipä tuolla ei niin ole merkitystä. Toki tuo lukunopeuskin on hieman hitaampi 32GB:n versiossa… Siinäkin kuitenkin voi vaikuttaa se, että isommat levyt ovat luonnostaan nopeampi kuin pienemmät. Näin ainakin olen lukenut. En mikään ekspertti näissä asioissa ole…

 3. Aivan totta, en siirtele gigakaupalla tiedostoja. Ei varmaan perus käyttäjälle ole mitään merkitystä. Ihan vaan siks kysyin kun pitäisi marraskuun alussa tulla tuo iPhone 7 Plus 32GB, mattamusta tai jo aiemmin. Minulle riittää 32GB ja olisi riittänyt myös 16GB jos Apple ei olisi poistanut tuota mallia.

  1. Joku vois tehdä saman testin 16 gigan 6s:llä ja 64 gigan 6s:llä. Tai voihan se olla, että nyt semmoinen testi jo löytyy, en oo ehtiny katteleen. Näkis vaan, onko niissä suunnilleen samat erot.

   Hyvähän se on, että on enemmän tyhjää tilaa luurissa. Miten oot saanu 16 gigaa riittään?

   1. Helposti, no en ymmärrä mitenkä jotku saa puhelimensa tallennuskapasiteetin sitten täyteen? Pidän puhelimessa vain hyödyllisiä sovelluksia, joten ei se täyty kun ei ole mitään turhaa. Tietysti oishan tuo 128GB voinut olla ihan hyvä vaihtoehto. Mitäs Teemulla on niin paljon puhelimessa, että tarvitsee suuren määrän tallennustilaa?

    1. Mulla vie kuvat aika paljon tilaa. Toki ei mulla periaatteessa ole tarvetta kuljettaa mukana yli 20 000 valokuvaa. Käytän iCloud Kuvakirjastoa. Tiedät varmaan, miten tuo toimii kuvien suhteen? Puhelimessa näkyy suurimmasta osasta kuvia vaan heikkolaatuinen esikatselukuva ja kun kuva avataan, niin iCloudista haetaan se alkuperäinen versio puhelimeen. Kuvat vie tällä hetkellä noin 20 gigaa.

     En tosiaan itsekään saa 128 gigaa täyteen. 32GB saan. 64GB ois riittäny mulle, mutta nyt kun keskimmäinen vaihtoehto Applella on 128GB, niin ostin sen.

     Se on hyvä muistaa, että suorituskyvyn kannalta puhelimessa sais melkeen olla se pari gigaa vapaata tilaa.

 4. Kyllä helposti tuo pari gigaa on vapaata tilaa, jos enemmänkin. Niin, no sehän tietysti jokaisen oma valinta millaisen haluaa ostaa ja millaiseen tarkoitukseen jne.. 🙂

  1. Totta. Ne jotka kuljettaa paljon mukana kuvia, musiikkia ja elokuvia puhelimessaan tarvitsee paljon tilaa.

 5. Näyttää olevan tulossa reilunlainen korjauspakkaus, jota todella moni varmasti odottaa. Näkisin tämän itse ainankin tärkeänä päivityksenä iPhonea työssä käyttävillä ihmisillä. Oma isäni omistaa iPhonen ja käyttää sitä töissä paljon.

Kommentointi on suljettu!