Muista virhevastuu: Apple korjasi sammuilevan, takuuttoman iPhone 6s:n mukisematta

iPhone on kallis puhelin, mutta muista valmistajista poiketen Apple tarjoaa tuotteelleen edelleen ainoastaan vuoden valmistajan takuu. Muilla tämä on yleensä kaksi, joillain jopa kolmekin vuotta. Haluakin ottaa aiheen esille ja muistuttaa kaikkia kuluttajia valmistajan virhevastuusta, joka tarkoittaa käytännössä sitä, ettei valmistajan vastuu laitteensa vioista lopu takuun umpeuduttua.

Virhevastuussa valmistaja joutuu korvaamaan viat, jos laite ei sovellu sille tarkoitettuun niin sanottuun normaaliin käyttöön. Sen pituutta ei ole määritelty tarkasti, mutta sen katsotaan kestävän tuotteen oletettavan käyttöiän. Älypuhelimen kohdalla puhutaan käytännössä ainakin kahdesta vuodesta. Sen jälkeen valmistajaa voi olla vaikeampi saada enää vastuuseen laitteeseen ilmenneistä vioista. Luonnollisestikaan virhevastuu, kuten ei takuukaan, korvaa itse aiheutettuja vaurioita tai niistä johtuvia vikoja.

Näin kerrotaan Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivulla:

Kulutustavaroiden kauppaa ja takuuta koskevan EY-direktiivin 1999/44/EY mukaan myyjä vastaa tavaran virheestä, jos virhe ilmenee kahden vuoden kuluessa tavaran luovutuksesta. Suomen lakiin kahden vuoden määräaikaa ei kuitenkaan ole otettu. Tätä perustellaan lakia koskevassa hallituksen esityksessä sillä, että kestokulutustavaroiden piilevä virhe voi ilmetä myöhemminkin. Lain perustelujen mukaan on kohtuullista, että myyjä vastaa esimerkiksi ajoneuvossa, rakennusmateriaalissa tai kodinkoneessa alun perin olleesta valmistusvirheestä, vaikka virhe ilmenisi vasta yli kahden vuoden kuluttua tavaran luovutuksesta. Käytännössä ostajan on sitä vaikeampi osoittaa tavarassa myyjän vastuulla olevaa virhettä, mitä pidempi aika on kulunut myyntihetkestä.

Miksi haluansin ottaa aiheen esille? Koska käytin hiljattain ensimmäistä kertaa elämässäni ”hyödyksi” virhevastuuta. Toisin kuin oletin, kaikki meni erittäin sujuvasti ja alle viikossa käytössä oli jo uusi iPhone 6s -puhelin. Haluankin tällä muistuttaa myyjän/valmistajan vastuusta myymäänsä tuotteen osalta myös takuuajan jälkeen. Esimerkiksi allekirjoittaneen iPhone 6s:n kohdalla puhuttaisiin yli 500 euron tappiosta, jos olisin antanut asian olla ja tyytynyt siihen, ettei laite toimi kunnolla ja koska takuu on umpeutunut ei asialle voi enää tehdä mitään (moni ajattelee näin ja siksi haluan kirjoittaa tästä!). Muistakaa siis, yllättävän vian ilmetessä kannattaa aina olla yhteydessä myyjään tai suoraan huoltoliikkeeseen, kuten itse tein. Näin ehdottomasti silloin, jos puhelin on maksimissaan kaksi vuotta vanha.

Mikä allekirjoittaneen iPhone 6s:ää sitten vaivasi? Jos seuraat minua Twitterissä olet asiasta varmasti tietoinen. Puhelin alkoi yksinkertaisesti syyskeleillä (0-5c) sammumaan itsestään, vaikka akussa oli vielä varausta parhaimmillaan 30 prosenttia. Tämän jälkeen laite ei suostunut käynnistymään ennen käyttöä laturissa, jonka jälkeen akun varaus pomppasi suoraan lukemaan, jossa se oli sammumishetkellä. Luonnollisestikaan tällainen ei ole normaalia käytöstä, joten kiikutin puhelimen Oulun mCaren toimipisteeseen ja sitä kautta huoltoon. Päivä pari tästä sain ilmoituksen, että vaihtolaite on tilattu ja tästä muutama päivä eteenpäin oli uusi ja toimiva iPhone 6s käsillä. En tiedä vaikuttiko sujuvaan toimintaan se, että kyseessä on ilmeisen yleinen vika iPhone 6s:n kohdalla, mutta joka tapauksessa missään vaiheessa omista oikeuksista ei tarvinnut ”tapella”.

Tämä siis vinkkinä kaikille Applen (ja totta kai myös muiden valmistajien) tuotteiden omistajille! Vaikka Apple laitteilleen vuoden takuun lupaa, kattaa virhevastuu ainakin vielä seuraavan vuoden. Sama vinkki käy luonnollisesti kaikkiin muihinkin tuotteisiin. Olkaa siis valveutuneita, sillä missään tapauksessa ei ole hyväksyttävää, jos esimerkiksi lähemmäs 1000 euron puhelin pimenee kokonaan alle kahden vuoden iässä. On selvää, että sen oletettava käyttöikä on pidempi ja laitteessa on tällöin valmistusvirhe.

Onko lukijoillamme kokemuksia virhevastuusta? Jos on, kuulisin mielelläni miten prosessi on teillä sujunut? Onko ollut ongelmia vai ovatko asiat sujuneet mutkattomasti?

10 kommenttia

 1. Itselläni on ollut kokemusta virhevastuusta ensimmäisen ja viimeisen hp tietokoneeni kanssa.
  Kyseessä oli siis noin 2 vuotiaasta hp pavilion dv6732eo kannettavasta, jossa oli nvidia gs8400m näytönohjain jonka juotoksissa oli koko mallisarjan kattava valuvika.
  Eli koneen normaali lämpiäminen/jäähtyminen sai aikaan sen, että noin kahden vuoden käytön jälkeen kuvaan tuli vakavia virheitä (max reso 640×480 ja negatiivivärit)
  Hp:n kanta asiaan oli, että kyseessä oli aivan normaali kulumaa ja korjaus olisi maksanut minulle 500€
  Kone maksoi uutena sen 750€ joten en TODELLAKAAN suostunut moiseen kusetukseen.
  Edes se että kuluttajaneuvonnan kanta oli kanssani sama.
  Siitä huolimatta 4kk taistelun (useita sähköposteja ja useita puheluita myöhemmin) hp:n paras tarjous oli maksa 250€, joten marssin sitten myyjäliikkeeseen eli Anttilaan (R. I. P).
  Anttilan kassan kanta oli pöyristynyttä ihmettelyä hp:n ”asiakaspalvelua” kohtaan ja läppäri otettiin huoltoon samantien.

  Toki huoltoliike kuunteli ensin hp:n kantaa ja kinusivat sitä 500€, mutta kuluttajaneuvonnan yhteydenotto tuntui heille riittävän ja kone tuli korjattuna takaisin.

  Eli vika ei ollut hp:n.
  mutta sen sijaan että olisivat ottaneet koneen suoraan huoltoon ja se olisi ollut korjattuna takaisin minulla alle kaksi viikkoa hajoamisesta, he halusivat tuhlata aikaa ja rahaa 4kk tappeluun.

  Ilman tuota typerää tappelua olisi saattanut seuraavan koneen hankinnan yhteydessä katsoa myös hp:n tarjonnan, mutta tämän farssin jälkeen en enää IKINÄ osta yhtäkään hp:n romua tai suosittele niitä myöskään yhdellekään tuttavalleni.

  1. Tällaiset on todella inhottavia kokemuksia, kun kyseessä on selvästi valmistusvirhe. Onneksi tässä tapauksessa myyjä kantoi sitten sen vastuun, mutta 4kk:n odottelusta pitäisi kyllä saada jo jotain ekstraa.

 2. Hei Teemu! Minun 1v1kk iPhone 6S oireilee juuri samalla tavalla, kuin olet ylle kirjoittanut. Puhelin kuumuu ajoittain käytössä sisätiloissa, ja akku kuluu hurjaa tahtia tällöin. Nyt kun ulkona on pakkasta, puhelin on menettänyt terveytensä lopullisesti. Vaikka puhelin on taskussa, se saattaa sammua kylmässä jopa 60%:n varauksella, eikä suostu käynnistymään ilman laturia. Olen keskustellut Twitterissä kansainvälisen Apple Supportin kanssa, eikä mikään heidän ehdottamistaan toimenpiteistä ole auttanut luonnollisesti ongelmaan, jossa rauta itse on mitä ilmeisemmin rikki.

  Tekstisi antoi lohtua ”kalliin elämänkumppanin” ongelmien kanssa. Valmistajan virhevastuu on ehdottoman tärkeä, varsinkin tämän hintaluokan laitteiden kanssa. Toivotaan, että myös minun laitteeni saa arvonsa mukaisen huollon / reklamaation / kohtelun!

  1. Varmasti saa! Ei muuta kuin myyjään/huoltoon yhteyttä mahdollisimman pian! Ilmoittele, miten tilanne etenee.

   Itse olen saanut aina hyvää palvelua mCaren kautta, joten voin suositella kyseistä huoltoa (jos paikkakunnaltasi löytyy). Jää välistä ostoliike, joka lähettää luurin kuitenkin huoltoon. Näin homma hoituu nopeammin.

   Vaihdon jälkeen täällä 6s on pelittänyt ongelmitta.

   1. Itse olen Gigantin kautta koittanut sammuilu ongelmaa kylmässä hoitaa mutta toisenkin huoltokäynnin jälkeen olivat vain päivittäneet 6s:n ja resetoineet, eikä puhettakaan et puhelin korvattaisiin uudella.Saate tekstissä luki vielä että eivät olleet saaneet vikaa enään esille. Harmittaa vietävästi kun tuli otettua Gigantin kautta niiden turvavakuutus vai mikä nyt onkaan. Pitäisikö vain ottaa yhteyttä mcareen jos vaikka sitä kautta homma hoituisi

    1. Suosittelen yrittämään suoraan huoltoliikkeen kautta! Ei kannata antaa periksi. Tuo on selkeä tyyppivika 6s:ssä. Vie mcareen. Oulussa olen saanut heiltä aina loistavaa palvelua.

 3. Tuo ongelma on ollut jokaisessa omistamassani iPhonessa eikä vaihtamalla huollon kautta ole korjaantunut mihinkään. Samanlainen vika ollut omissa malleissa iPhone 4 -> 5 -> 6 ja 6 plus. Tähän saakka paras onnistuminen oli viikon sisään, 6 plus sammui sisätiloissa noin 45-50% varauksella kesken kaiken ja väitti että akku loppu. Laturiin ja käynnistyy suoraan yli 45% varaukseen…

  Ja toki siis ongelma on varma pakkasella, alle 30% akun ja puhelimen erehtyy kaivamaan vaikka valokuvan ottoa varten niin sammuu mitä todennäköisimmin. Hatusta toki voisin myös väittää että vikaa alkaa esiintymään mallista riippumatta ehkä 3-6kk käytön jälkeen, ei liity 6S malliin mitenkään vaan ihan iPhone 4:stä lähtien ollut tämä ”ominaisuus” applen luureissa.

  Silti, seuraava luuri tulee edelleen olemaan iPhone kun ainoa mielenkiintoinen kilpailijan malli vedettiin vastikään pois myynnistä kun kuulemma räjähtelee itsekseen missä sattuu…

 4. Kuulin juuri tänään tästä virhevastuusta, kun valitin työkaverille Iphone 5 puhelimestani. Elokuussa meni takuu umpeen, syyskuussa ekaa kertaa näyttö kirjaimellisesti pimeni. Mitään ei tapahtunut mistään napista ja laturin kiinnittäminenkään ei tuonut mitään eloa. Olin jo valmis heittämään kapulan seinään, kun muistin että kannattaisi testata hard resetiä ja sillä puhelin alkoikin toimimaan, tosin akun varaus oli enää puolet siitä, mitä oli ennen tätä jämähtämistä.
  Tämä vaiva on sen jälkeen uusiutunut välillä useammin, välillä harvemmin. Olin jo asennoitunut että uuden puhelimen osto on edessä.

  Tänään sitten kävi niin, että töihin mennessä akun varaus oli 100%. Siitä 2,5h eteen päin kaivoin puhelimen esiin ja huomasin heti että takakuori oli todella kuuma, painoin näytön päälle ja silloin akun varaus oli enään 14%. Sormenjälkitunnistimen käytön jälkeen olikin enää 7%.
  Koitin käynnistää puhelimen uudelleen, sekun on joskus ”palauttanut” akun varauksen alkuperäiseen, mutta tällä kertaa varaus tippuikin 4% ja puhelin sammui kokonaan.

  Nyt pitäisi huomenna soitella myyjäliikkeeseen ja pyytää virhevastuuseen tätä puhelimen korjausta. Huolettaa vaan hieman, että jos kyseessä on se, että akku on hajonnut, koskeekohan virhevastuu myös sitä, kun ei näistä saa tuota akkua vaihdettuakaan..

Kommentointi on suljettu!