Nokia 5 -vinkit: uudesta Android-Nokiasta kaikki irti

Nokia 5

Windows-pohjaiset Nokian älypuhelimet ovat ollet historiaa jo hetken ja markkinoille on alkanut tipahdella uuden sukupolven nokialaisia. Niiden valmistuksesta vastaa kotimainen HMD, joka on hankkinut yksinoikeuden Nokian tavaramerkkiin mobiililaitteissa, eli muun muassa matkapuhelimissa. Yhtiö esitteli ensimmäisen uuden Nokia-älypuhelimen alkuvuodesta Kiinan markkinoille Nokia 6 -mallin muodossa. Myöhemmin markkinoille lanseerattiin myös Nokia 3– ja Nokia 5 -puhelimet. Nyt näitä Android-Nokialaisia saa myös Suomesta ja tähän artikkeliin olen koonnut muutaman hyvän vinkin Nokia 5:n käyttöön, joiden avulla omasta uutuudesta saa entistäkin paremman hyödyn irti. Useat artikkelin jipoista toimivat myös Nokia 3– ja Nokia 6 -malleilla.

Aktivoi kehittäjäasetukset ja System UI Tuner

Nokia 5 System UI Tuner

Aivan ensimmäisenä vinkkinä suosittelen aktivoimaan Kehittäjäasetukset- ja System UI Tuner -valinnat. Ensimmäisenä Kehittäjäasetukset: Asetukset -> Tietoja puhelimesta -> naputa seitsemän kertaa Ohjelmistoversion numero -tietoa (alimmaisena). Tämä tuo asetuksiin uuden valinnan, joka on Kehittäjäasetukset ja mahdollistaa muun muassa käyttöliittymän animaatioiden nopeuksien säätämisen.

System UI Tuner kannattaa myös lisätä asetuksiin. Tämä hoituu vetämällä ylhäältä alas pikavalikko ja painamalla noin 5 sekuntia asetuksiin vievää kuvaketta (hammasratas). Näin olet aktivoinut System UI Tunerin (aktivoitu, kun hammasrattaan vierellä on jakoavain).

Nopeuta käyttöliittymän animaatioita

Nyt kun Kehittäjäasetukset ovat käytössä voit säätää perusanimaatioiden nopeuksia. Näin puhelimen saa tuntumaan nopeammalta. Asetukset -> Kehittäjäasetukset. Säädä Ikkuna-, Siirtymä- sekä Animaattori-valintojen animaatioasteikkoa 0,5-kertaiseksi. Tämä nopeuttaa animaatioita ja saa puhelimen tuntumaan sulavammalta.

Näytä akun tila prosentteina

Nokia 5 Android,akku

Haluatko tietää akun tarkan varauksen? Helppoa. Avaa asetuksista aikaisemmin aktivoitu System Tuner UI. Sieltä valitse Tilapalkki -> Akku -> Näytä prosenttiluku aina. Näin saat akun prosenttiluvun tilapalkin akkukuvakkeen sisälle.

Kosketuspainikkeiden valo

Nokia 5

Nokia 5:ssä on monien Android-puhelimien tavoin kotipainikkeen rinnalla takaisin- ja moniajopainikkeet, jotka ovat kapasitiiviset. Oletuksena niiden valo palaa vain hetken, kun puhelimen näyttö aktivoidaan. Henkilökohtaisesti tykkään, että kosketuspainikkeiden valo palaa jatkuvasti ja niinpä olen säätänyt asetuksia niin, että valo näppäimissä palaa jatkuvasti, kun puhelin on käytössä. Se onnistuu seuraavasti: Asetukset -> Näyttö -> Siirtymisnäppäimen valo -> Siirtymisnäppäimen valon kesto -> Aina käytössä.

Säädä fontin ja näytön elementtien kokoa

Uusi Android antaa mahdollisuuden säätää fontin kokoa sekä koko järjestelmän elementtien kokoa. Kirjasimen kokoa voi säätää: Asetukset -> Näyttö Kirjasimen koko. Laajemmin käyttöliittymän elementtejä voi säätää puolestaan: Asetukset -> Näyttö -> Näyttökoko. Näitä asetuksia säätämällä voit saada mahtumaan yhteen näkymään lisää sisältöä. Homma toimii myös päinvastoin, eli tarvittaessa ruudun elementtejä voi suurentaa, jos esimerkiksi kärsii näköongelmista.

Moniajo: kaksi sovellusta samassa näkymässä

Nokia 5:n 5,2 tuuman näyttö ei ole paras mahdollinen kahden sovelluksen yhtäaikaiseen ajamiseen samassa näkymässä, mutta jos tähän tulee tarve on tämä mahdollista. Avaa sovelluksia taustalle ja paina hetki puhelimen moniajopainiketta (oikea painike kotipainikkeen vieressä), jolloin pääset valitsemaan taustalla auki olevista ohjelmista kaksi sovellusta ruudulle.

Käytä sovelluskuvakkeiden pikatoimintoja

Nokia 5 Android

Uusimissa iPhone-malleissa on Applen kehittämä 3D Touch -ominaisuus, joka tarkoittaa sitä, että puhelimen ruutu tunnistaa, kuinka suurella paineella sitä kosketetaan. Tämä mahdollistaa muun muassa verkkosivustolla olevien linkkien ”vilkaisun”, ennen varsinaista siirtymistä sivustolle.

HMD käyttää puhelimissaa lähes täysin puhdasta Androidia, joten niinpä se tukee myös Apple 3D Touchin kaltaista toimintoa. Googlen tapauksessa ominaisuus toimii lähinnä sovelluspikakuvakkeiden kanssa. Ominaisuutta tukevissa sovelluksissa on mahdollista tuoda esille pikatoimintovalikko koskettamalla kotinäkymässä olevaa sovelluskuvaketta puolisen sekuntia. Tätä tukevat muun muassa YouTube, Play-kauppa, Twitter, Gmail ja niin edelleen. Kokeilen, niin näet mistä on kyse!

Ylävalikon kelloon sekunnit tuntien ja minuuttien kaveriksi

Nykyihmisen elämä on toisinaan sekuntipeliä ja jos haluat puhelimesi ylävalikossa olevaan kelloon myös sekunnit tarkemman ajan näkemiseksi onnistuu tämä helposti: Asetukset -> System UI Tuner (katso ensimmäinen vinkki, jos tätä ei löydy asetuksista) -> Tilapalkki -> Aika -> Näytä tunnit, minuutit ja sekunnit. Samaisesta valikosta voit poistaa kellon myös kokonaan tilavalikosta, jos koet, ettei sille ole käyttöä.

Hylkää saapuva puhelu kääntämällä puhelin

Nokia 5 Android

Oletko kokouksessa? Unohditko laittaa sen äänettömälle ja nyt puhelin ”huutaa” kuin viimeistä päivää. Jos haluat hiljentää saapuvan puhelun kätevästi kääntämällä puhelimen näytön pöydälle, niin aktivoi toiminto ominaisuuksista: Asetukset -> Liike -> Hylkää puhelu kääntämällä.

Pikakäynnistä kamera

Tuliko eteen tilanne, että kamera pitäisi saada auki mahdollisimman nopeasti. Tämä onnistuu Nokia 5:ssä monien Android-puhelimien tavoin kaksoisnapauttamalla virtapainiketta. Kamera aukeaa, vaikka näyttölukko olisi päällä, joten tämä on erittäin nopea tapa saada puhelin kuvausvalmiiksi. Harmi vain, että itse kamerasovelluksen käynnistymisessä menee hetki, mutta tälle ei mahda mitään.

Muokkaa tilavalikon pikakuvakkeita

Androidin ylhäältä alhaalle vedettävä valikko on kätevä. Sieltä löytyy tuoreimmat ilmoitukset sekä näppärä rivistö pikakuvakkeita eri asetuksiin ja toimintoihin, kuten taskulampun aktivointiin. Nykyinen Android-versio antaa mahdollisuuden muokata näiden kuvakkeiden sijaintia sekä lisätä mukaan uusia kuvakkeita ja luonnollisesti poistaa ne, joita itsellä ei tule käytettyä.

Vedä valikko alas (kokonaisuudessaan) ja kosketa ylhäällä olevaa kynän kuvaa. Näin pääset siirtelemään kuvakkeita ja lisäämään alhaalla olevasta erillisestä osasta uusia toimintoja.

Ilmettä puhelimeen näppäimistön teemalla

Nokia 5 Android

Nokia 5 käyttää Googlen virtuaalinäppäimistöä, joka on ainakin allekirjoittaneen mielestä hyvä asia. Se on mielestäni paras Androidille tarjolla oleva näppäimistö ja tarjoaa nykyiseltään mahdollisuuden muokata sitä teemoilla. Tämä hoituu seuraavasti: Asetukset -> Kielet ja syöttötapa -> Virtuaalinen näppäimistö -> Gboard -> Teema.

Lisää näppäimistöön erillinen numerorivi

Erillinen numerorivi virtuaalinäppäimistössä on hyvä ja helppo tapa nopeuttaa kirjoittamista. Lisää oma rivistö numeroille Nokia 5:ssä nopeasti asetuksista: Asetukset -> Kielet ja syöttötapa -> Virtuaalinen näppäimistö -> Gboard -> Asetukset -> Numerorivi.

17 kommenttia

 1. nuo toimii myös nokia 6 samalla lailla testattu on

 2. Kiitokset todella paljon. Oli hyvä päästä säätämään puhelinta. Itsellä halua vielä säätää kosketustarkkuutta tai nopeutta, saako sitä monesta paikasta muokattua? Haluisin myös lisää ohjeita kaikkeen, jos haluat kirjoittas lisää.

 3. Saako päivämäärää näkyviin jotenkin pysyvästi yläriville?

 4. Hei. Uusien sovellusten kuvakkeet tulevat nyt kahteen paikkaan, päänäytölle ja ”sovellushaku” näytölle. Kuinka saisi päänäytöltä poistettuakuvakkeen mutta sovellus jäisi puhelimeen?

 5. Liittymäni on salainen, mutta miten saan sen lähettämään numeroa ulospäin. En onnistu löytämään kohtaa, missä voisi pakottaa numeron lähettämisen.

  1. Hmm. Voiko salattua numeroa ”pakottaa” näkymään muille? En ole aiemmin vastaavaan ongelmaan törmännyt enkä näin sen kanssa ”paininut” yhdenkään puhelimen kanssa. En näin äkkiseltään osaa kyllä auttaa.

   Olet varmaan Googlea koittanut? Eikö liittämällä soitetun numeron eteen joku numerosarja tee siitä ”näkymättömän”? Näin muistelisin… Löytyisikö jotain vastaavaa, mutta toisinpäin?

   1. Ei löytynyt kuuklailemalla. Windows-puhelimessa pystyi kyllä pakottamaan numeron lähetyksen, vaikka onkin operaattorilla salainen.

    1. Ok. Voin koittaa muistaa tutkailla asiaa viikonloppuna, kun on aikaa. ?

 6. Johan löytyi.
  *puhelin > asetukset > puhelutilit > ”valitaan SIM-kortti” > valitse UIM/SIM-kortti > lisäasetukset > soittajan tunnus > näytä numero

 7. Kuinka saan soittavan henkilön yrityksen tiedot näkyviin?
  Puhelin on minulla yrityskäytössä ja on erittäin oleellista nähdä mistä yrityksestä soitetaan.

 8. nokia 3 kello näyttää kokoajan väärin vaikka tekisi mitä. Vaikka säätää ajan kohdalleen, niin muutaman sekunnin päästä vaihtuu taas kello väärään aikaan Taitaa olla tyyppivika ?

 9. Saako puhelimesta jotenkin pois käynnistämisen yhteydessä kuuluvan ärsyttävän plimputuksen?

 10. Tosi hyviä vinkkejä, kiitoksia? Osaisiko joku vielä kertoa minulle miten saan vibrat pois? Puhelin äänettömällä ja niin vaan tärisee kun viesti tai puhelu tulee. Nukkuessa erittäin ärsyttävä.

 11. Onko muut huomanneet samaa ongelmaa, että puhelin valittaa pakkasella viestiäänimerkillä useasti. Minulla hälytti n. 8 kertaa puolentunnin sisällä. Myös pakkasen kesto akulla on yllättävän heikko.

 12. Mulla sama vaiva. Tosi ärsyttävää kun hiihtolenkillä puhelin pimputtelee jatkuvasti. Saisikohan nuo ilmoitukset jotenkin säädettyä asetuksista pois?

Kommentointi on suljettu!