Apple esitteli iPhone 4 -kosketusnäyttöpuhelimen

Applen neljännen sukupolven kosketusnäyttöpuhelin kantaa nimeä iPhone 4. Amerikkalaisyhtiö esitteli uutuuspuhelimensa tänään käynnistyneessä WWDC 10 -kehittäjätapahtumassa, joka pidetään San Franciscossa ja kestää kaikkiaan viisi päivää. Kyseessä on iPhone-malliston merkittävin askel eteenpäin sitten vuoden 2007, jolloin alkuperäinen versio esiteltiin.

Uusi malliversio jättää taakseen 3G– ja 3GS-malleista tutun designin ja siirtyy täysin uuteen aikakauteen. Edestä ja takaa löytyy kiiltävän lasinen pinta ja sivuilla kiertävä teräs antaa laitteelle jämäkkyyttä. Applen mukaan iPhone 4 on 9,3 millimetriä paksulla rakenteellaan kaikkien aikojen ohuin älypuhelin. Edellisen sukupolven iPhoneen verrattuna uutuus on peräti 24 prosenttia ohuempi.

Neljännen sukupolven iPhone tarttuu vihdoin puhelimen näyttöön, joka on jäänyt pahasti kilpailijoiden varjoon. Apple kutsuu iPhone 4:n näyttöä nimellä Retina Display ja kertoo sen hyödyntävän IPS-tekniikkaa. Kokoa näytöllä on edelleen 3,5 tuumaa, mutta tarkkuus on kasvanut aikaisempien sukupolvien 480 x 320 pikselistä 960 x 640 pikseliin.

Tehoista iPhone 4:ssä vastaa iPadin yhteydessä esitelty A4-suoritin. Muita ominaisuuksia ovat HSDPA 7,2 Mbps (850, 900, 1900, 2100MHz), HSUPA 5,8 Mbps, 802.11n WiFi, A-GPS ja kahteen mikrofoniin tukeutuva taustamelun poisto.

Mielenkiintoisten uudistusten joukkoon kuuluu sisäänrakennettu kolmiakselinen gyroskooppi. Se yhdistettynä kiihtyvyysanturiin ja kompassiin luo Applen mukaan täysin uusia mahdollisuuksia muun muassa pelaajille. Käytännössä puhelimen liikkeet saadaan nyt entistäkin paremmin rekisteröityä.

Kuvauspuolelta löytyy viiden megapikselin kamera, 5x digitaalinen zoomi ja LED-salama. Kameralla kykenee lisäksi kuvaamaan 720p-tason videokuvaa. Yhtiö kertoo keskittyneensä kamerassa megapikseleiden sijaan kuvanlaatuun. Videoeditoijille yhtiö tuo tarjolle iMovie-sovelluksen, jonka voi ostaa App Storesta hintaan 4,99 dollaria. Etupaneeliin on sijoitettuna toinen kamera, jonka myötä iPhone 4 tukee videopuheluita. Videopuhelut vaativat alussa toimiakseen WiFi-yhteyden

Käyttöjärjestelmänä puhelimessa on iPhone OS 4.0, joka kuuluu uudelta viralliselta nimeltään iOS 4. Se tuo alustaan kaikkiaan 100 uutta ominaisuutta kuten moniajon, iBooks-sovelluksen, sosiaalisuutta korostavan Game Center -palvelun ja sovellusten lajittelua helpottavat kansiot. Maininnan ansaitsevat myös SSL VPN– ja Exchange Server 2010 -tuet sekä mahdollisuus käyttää puhelimessa useita Exchange-tilejä.

Uusien ominaisuuksien lomassa amerikkalaisyhtiö kehuu panostaneensa myös akun kestoon. Apple lupaa iPhone 4:lle puheaikaa 3G-verkossa seitsemän tuntia, valmiusaikaa 300 tuntia ja surffailuaikaa WiFi-yhteydellä kymmenen tuntia.

Apple iPhone 4 tulee saataville mustana ja valkoisena. Kytkysopimuksen kanssa se maksaa Yhdysvalloissa 199 (16GB) tai 299 dollaria. iPhone 3GS jää täydentämään mallistoa 99 dollarin hintalapulla varustettuna. Kauppoihin uutuusmalli suuntaa USA:ssa, Iso-Britanniassa, Ranskassa, Saksassa ja Japanissa 24. kesäkuuta. Heinäkuussa iPhone 4:n pitäisi olla saatavilla jo kaikkiaan 18 eri maassa.

27 kommenttia

 1. Hyviä rautapäivityksiä, mutta niin vaan saatanan ruma puhelimen ovat ulos pukanneet 😐

 2. Sen mitä iPhoneOS:n tarekemmista tiedoista on vuotanut tietoa, niin kyseessä ei kylläö edelleenkään ole oikea moniajo vaan ihan samanlainen purkkaviritys kuin Push-tekniikkakin jota siotäkin yritettiin aluksi kutsua moniajoksi. Apple näköjään jatkaa samaa vääristelevää taktiikkaa ja väittää moniajoksi sellasta mikä ei sitä ole

 3. Jännä nähdä miten iPhonefanit muuttaa mielipidettään noiden kansioiden suhteen. Tähän astihan ovat suureen ääneen haukkuneet kansioita sekaviksi ja vaikeiksi käyttää. Nyt kun iPhonessa on Symbianin tapaan mahdollisuus ryhmitellä sovellukset eri kansioihin niin taitaa ääni muuttua kellossa nyt se tietenkin on sitten yhtäkkiä mainio ominaisuus.

 4. Julkistuksen perusteella näyttää siltä, että uudessa iPhoneussa uutta muihin valmistajiin nähden on lähinnä gyroskooppi, iBooks kirjakauppa ja suuri resoluutio näytössä. Muuten tuo vaikuttaa taas vain sellasten ominaisuuksien lisäämiseltä, jotka on löytynyt Nokian ja muiden valmistajien puhelimista jo pitkään.

  Gyroskooppi on ainut oikeasti mielenkiintoinen uutuss, joka toivottavasti yleistyy muillakin valmistajilla.

 5. Päivän sana FACETIME, kohta tapahtuu asia mitä muut valmistajat ei oo saanu vuosiin tehtyä, ihmiset oikeesti alkaa käyttää videopuheluita

  http://www.engadget.com/2010/06/07/apples-iphone-4-promo-videos-and-sam-mendes-video-calling-ad/

  Tosta keskeltä velä pitkä video facetimen käytöstä, on se kumma miten tuota ei oo kukaan osannu mainostaa. Näyttää just niin hyvältä ku applelta osas odottaa

  Miksuh, älä sä siitä ”moniajosta” huolehdi, ku et sitä koskaan tule käyttämään 😉

  1. Videopuhelu, joka toimii ainoastaan kahden iPhonen välillä ja ainoastaan wifi-verkossa. kuulostaapa tosi hyödylliseltä. Ollakseen käyttökelpoinen videopuheluiden pitää toimia kaikissa puhelimissa ja 3G-verkon yli, jollon ei tarvitse olla sidottu wifi-verkkoon jonka kuuluvuusalue on varsin rajallinen. Mitä iloa on videopuheluista, jos kukaan ei voi soittaa niitä sulle kun et satu olemaan kytkeytyneenä wifi-verkkoon? Eli kyllä 3G-verkon yli toimiminen on ihan ehdoton vaatimus, sillon voit olla liikkeellä soittaessasi ja vastaanottaessasi videopuheluita.

   Esiim Fring sallii Skype-videopuhelut ja se toimii 3G-mobiililaajakaistan yli, ainakin Symbianissa. Ainakin Fringin Symbian-versiossa on ollut jo pitkään tuki Skype-videopuheluille, luultavasti iPhonenkin versiossa on se jo. Eli tuo on paljon käyttökelpoisempi kuin facetime.

 6. Tuolle marisevalle Miksulle voisi todeta, että siinä vaiheessa kun Nokia ja kumppanit saa ulos käyttöjärjestelmän, joka ei lagaa ja kaatuile joka välissä, voidaan puhua asiasta joka on Applen tuotteista löytynyt jo vuosikausia. 😉

   1. Toi on juuri se asia minkä takia ei tule paljo nokian luureja ostomielessä enää katsottua, ehkä joskus saavat tämän homman kuntoon ni voi taas sinnekin päin vilkuilla, että mitä siellä on tarjota

  1. Johan osaa olla taas idioottimainen kommentti, kertoo paljon Applefanmeista tuollainen.

 7. Eipä ole täälläkään mitää mainintaa siitä, että uus iphone tukee 900mhz 3g taajuuksia, luulis että tää ny mainittais ekana ku sen puutteesta ollaan aina valitettu

 8. iphone kuvaa muuten hd:ta 30 framea sekunnissa mikä taitaa olla sulavampaa ku kellään on tarjota

  1. Kuten toisaalla sanoin sulle (taidat olla toisaalla nimimerkillä delic), niin tuo on hölynpölyä. Esim elokuvat kuvataan 24fps frameratella, joten esim N8:n 25fps kuvaus on täysin riittävä. Voit tietenkin väittää elokuvayhtiöille, että heidän kuvaamansa elokuvat ei ole sulavia 😀

 9. No olihan tuossa kuitenkin enemmän uutta kun 3gs:ssä. Mutta ei tullut yllätyksetnä ettei siinä mitään innovatiivista ollut.

  1. Ei ollu innovatiivista? miten olisi iha uudenlainen näyttötekniikka? gyroskooppi puhelimeen? muilla ei taida löytyä, jännä nähdä mitä mahdollisuuksia tämä tuo. Se että tuo ”nauha” iphonen ympärillä toimii osaksi antennina (en kyllä iha ymmärtäny mikä tää juttu oli), kuulosti mun korvaan ainakin asialta mikä ei oo tullu vastaan. Toivottavasti tuo vaikuttaa iphonen kuuluvuuden paranemiseen

   http://www.apple.com/iphone/features/camera.html Tuossa vielä uudella kameralla otettuja kuvia, kylläpäs on apple kehittyny edellisestä kamerastaan (sivun alalaidassa sample kuvia)

   1. Mikä uudenlainen näyttötekniikka? LCD-IPS -näyttöhän tuossa on. Vaikka Apple sitä kutsuu joksikin Retina-näytöksi niin kyllä kyseessä on se sama LCD-IPS tekniikka, joka on ollut olemassa vaikka kuinka kauan.

    > kylläpäs on apple kehittyny edellisestä kamerastaan

    Eikä silti pärjää esim N8:lle 🙂

   2. http://cache.gawkerassets.com/assets/images/4/2010/06/photo_01.jpg aika hyvin näyttää pärjäävän 😉

    Itseasiassa yllättyny miten hyvältä toi näyttää jopa täydessä koossa, esim suurena katsottuna ei näytä sellaselta keinotekoisen pehmeältä mitä n8 näyttää (yleensä puhelin kameroiden ongelma), nyt ku tein vertailua. Todella huomaamaton ja tasainen kohina

   3. ”Käsittääkseni iPhone on ensimmäinen mobiilipuolen laite jossa otetaan ammattipuolen DSLR-kameroissakin nähtyä ”Backlit CMOS” tekniikkaa käyttävä kenno käyttöön – parantaa herkkyyttä, ja alentaa kohinaa ja siten myös vähävaloisissa oloissa saa parempia kuvia mikä on ollut varsin onnetonta muilla mobiililaitteilla tähänasti.”

    Tällaista tuolla toisaalla, itse en tuohon ota kantaa, ku en ymmärrä tuosta mitään

 10. Kauniissa paketissa samaa vanhaa. En lähtisi ostamaan uutta luuria paremman resoluution takia.

 11. Kuuluuko Suomi näiden 18 maan joukkoon? Epäilen… Mutta, jos ei niin millon on tulossa suomeen?

  1. Jostain muistan lukeneeni, että Suomi kuuluisi tähän heinäkuun ryppääseen. Varmaa tämä ei tietääkseni kuitenkaan vielä ole?

 12. Eikös tuon näytön tarkuus ole 960×640 pikseliä, eikä 960×480 pikseliä?

 13. Sama virhe näyttäisi olevan useammassakin jutussa…

  1. Kiitos hyvästä huomautuksesta. Jostain syystä olen sotkenut tuon näytön tarkkuuden. Korjasin sen oikeaksi tähän ja muihin uutisiin. 🙂

Kommentointi on suljettu!