Applelta pienempi 9,7-tuumainen iPad Pro -taulutietokone

Marraskuussa myyntiin saapunut 12,9 tuuman näytöllä varustettu iPad Pro -taulutietokone saa rinnalleen 31. maaliskuuta uuden kompaktimman version. Kyseessä on 9,7-tuumainen iPad Pro, joka tuo isoveljessä esitellyt ominaisuudet iPadin alkuperäiseen kokoluokkaan. Suomeen uutukainen ei saavu vielä ensimmäisessä aallossa, mutta saatavuuden luvataan laajentuvan huhtikuun aikana. Kovin kauaa amerikkalaisyhtiön uutta pro-tablettia ei Suomessa siis välttämättä jouduta odottamaan.

Kooltaan ja painoltaan iPad Pro on identtinen iPad Air 2:n kanssa, jonka hintaa pudotettiin uutuuden esittelyn jälkeen. Esimerkiksi 64 gigatavun iPad Air 2:n saa nyt 549 eurolla, kun aikaisemmin siitä on joutunut maksamaan 609 euroa. Uutuusmallin saa itselleen hopeisena, tähtiharmaana, kultaisena sekä ruusukultaisena. Vaihtoehdot tallennuskapasiteettien suhteen ovat 32, 128 ja 256 gigatavua ja niiden hinnat (suluissa 4G-variantin hinta) 699 (849€), 879 (1029€) ja 1059 (1209€) euroa.

Taulutietokoneen kenties tärkein ominaisuus, eli kosketusnäyttö on parantunut selvästi Air 2:sta. Paneelin tarkkuus on säilynyt tutussa 2048 x 1536 pikselissä, mutta se toistaa värit entistäkin kirkkaammin tuottaen samalla kuitenkin peräti 40 prosenttia vähemmän heijastuksia. Laitteessa on 25 prosenttia suurempi värikylläisyys aikaisempiin iPad-malleihin nähden ja se tukee Apple Pencil -kynää. Yhtiö itse kehuu sen olevan markkinoiden edistyksellisin näyttö.

iPad Pro 9.7

Ainoastaan 6,1 millimetriä paksu iPad Pro jakaa saman tehokkaan 64-bittisen A9X-järjestelmäpiirin isoveljensä kanssa. Laskentatehoa löytyy näin siis jopa kannettavien tietokoneiden verran. Aivan yhtä tehokas kokonaisuus kompaktimpi iPad Pro ei kuitenkaan ole, sillä RAM-käyttömuistia on 12,9-tuumaisen mallin neljän gigatavun sijaan kaksi gigatavua. Saman verran kuin siis esimerkiksi iPad Air 2:ssa, iPhone 6s:ssä sekä uudessa iPhone SE:ssä. Tämä voi näkyä raskaimmissa tehtävissä, kuten moniajossa sekä siinä, kuinka pitkään sovellukset pysyvät taustalla auki.

iPad Prossa Apple on panostanut erityisen paljon kameraan. Se on sama 12 megapikselin sensori, joka löytyy yhtiön iPhone 6s -lippulaivasarjan älypuhelimista. Kamera kykenee 4K-videokuvaukseen, 63 megapikselin panoraamakuviin sekä liikkuvien Live Photos -kuvien tallentamiseen. Suuremmassa versiossa on kahdeksan megapikselin takakamera ja 1,2 megapikselin etukamera. Uutuudessa etukamera on tarkkuudeltaan viisi megapikseliä.

Uutuuden muita ominaisuuksia ovat neljä kaiutinta, Smart Connector -liitäntä, kotipainikkeen sormenjälkilukija, Bluetooth 4.2, WiFi (802.11a/b/g/n/ac); kaksoiskanava (2,4 GHz ja 5 GHz); HT80, jossa MIMO. 4G-mallit sisältävät myös A-GPS- ja GLONASS-yhteydet. Sisältä löytyy 27,5 wattitunnin ladattava litiumpoly­meeriakku, jonka luvataan tarjoavan 10 tunnin käyttöajan.

iPad Pro 12.9 ja 9.7, Smart Keyboard

Apple Pencil -piirtokynän lisäksi 9,7 tuuman iPad Prolle on saatavilla 12,9-tuumaisen variantin tavoin oma Smart Keyboard -näppäimistösuoja. Se toimii Smart Connector -liitännän kautta, jonka välityksellä kulkee sekä data että virta. Näin itse näppäimistö ei tarvitse omaa akkua, eikä ole juurikaan tavallista Smart Cover -suojaa paksumpi.